Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

otroci magnetna resonanca

Petek, 11. 10. 2013, 14.34

8 let

Pediatrična klinika je dobila nov aparat za magnetno resonanco (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes je praznik civilne družbe, je ob predaji aparata za magnetno resonanco in anestezijskega aparata, donacije Ustanove za novo pediatrično kliniko.

To je povedala predsednica ustanove Biserka Marolt Meden.

Vrednost magnetno resonančnega sistema Siemens MAGNETOM Aera je 1.296.000 evrov, z anestezijskim aparatom in ureditvijo prostora za namestitev te opreme pa se je celotna donacija povzpela na 1.713.022 evrov.

Po besedah Marolt Medenove gre za največjo donacijo v zdravstvu do zdaj.

Starši bodo lahko bližje otroku "Nova magnetna resonanca bo omogočala številne nove preiskave, pa tudi slikanje celotnega telesa naenkrat. Ta aparat je večji, tako da otroci v njem ne bodo več imeli občutka utesnjenosti, kot so ga imeli v dozdajšnjih napravah. Starši bodo lahko med preiskavo bližje otroku. Prednost je tudi v tem, da ima nova magnetna resonanca številne kanale in tuljave, ki so lahke, tako da otroci ne čutijo teže. Na starih napravah se je dogajalo, da je, ko je postalo pretežko, otrok postal nemiren, kar je preiskavo močno otežilo," je delovanje novega aparata predstavila Damjana Ključevšek s Pediatrične klinike.

Kot je pojasnila, trenutno uvajajo protokole za različno stare otroke (dojenčke, otroke in mladostnike), pri katerih so različni tako načini preiskav kot narava obolenj. "Zato je pomembno, da se temu prilagodi tudi sam postopek, saj se obolenja pri različno starih otrocih zelo razlikujejo."

Velik praznik za civilno družbo "Ta hiša in celo okrožje kliničnega centra sta premajhna za vse tiste, ki so prispevali od tri do štiri evre, pa do nekaj tisoč evrov. Ogromno je bilo tudi prostovoljcev ter podpore medijev, da smo dobili nov aparat za magnetno resonanco za otroke. Zelo smo stiskali tudi dobavitelja, podjetje Siemens, kjer so razumeli, da gre za sredstva donacije in so se v precejšnji meri odrekli zaslužku, ki ga sicer očitajo dobaviteljem v zdravstvu. Razen tega je to ena rekih pogodb, ki je bila izvedena v načrtovanem terminu," je na slovesnosti ob predaji aparata povedala Biserka Marolt Meden

Novo poglavje v slovenski pediatriji Da nova magnetna resonanca z najnovejšo sodobno tehnologijo prinaša veliko več možnosti za preiskave otrok, je poudaril strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda. "Današnji dan je zgodovinski in predstavlja novo poglavje v slovenski pediatriji. Zagotavljam, da bomo znali aparat uporabiti v dobro otrok."

Še naprej bodo iskali rešitve za bolnike Donatorjem se je zahvalil tudi Simon Vrhunec, v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana. "Javno zdravstvo je pod velikim pritiskom, UKC Ljubljana pa kot največja zdravstvena organizacija v državi še pod toliko večjim drobnogledom medijev. Kar nam v imenu varčevanja jemljejo zdaj, se ne pozna danes, poznalo se bo šele čez od pet do deset let. Mnogi javno izpostavljeni ljudje se tega žal ne zavedajo, zato pa težave v zdravstvu dobro poznajo številni donatorji, ki se ne izpostavljajo javno. Ne glede na razmere v družbi se bomo v UKC Ljubljana znali postaviti in bomo v danih razmerah ne glede na vse še naprej iskali najboljše rešitve za bolnike."

Donacija bo močno skrajšala čakalne dobe Kot je pojasnila Damjana Ključevšek, je aparat še v uvajanju, delovati naj bi začel 1. januarja 2014, od enega leta do dveh let pa bo trajalo, da bodo uvedli celotno delovanje aparata. "Uvesti moramo protokole za dojenčke, otroke in mladostnike, kar so dolgotrajni in zapleteni postopki, je povedala. Zdravniki s pediatrične klinike bodo pri delu z donirano napravo sodelovali z radiologi, naprava pa naj bi tudi občutno skrajšala čakalne dobe za magnetno resonanco otrok, ki so do zdaj trajale tudi do dve leti.

Ne spreglejte