Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 3. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

Andrijana Starina Kosem Tomaž Toplak Etra 33 gospodarska kriminaliteta preiskava Policija Marko Pogačnik prevzemi

Četrtek, 16. 3. 2017, 10.22

6 let, 6 mesecev

Kriminalisti zaradi Etre 33 v domovih poslanca ter nekdanjega vodstva Kada in Soda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Škoda octavia RS policija | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) preiskujejo sporno preprodajo Etre 33, danes imenovane Kolektor Etra. Gre za posel iz obdobja med letoma 2007, ko je skupina poslovnežev, zbranih okrog podjetja Sarini, od države odkupila delež v Etri ter jo pozneje prevzela, in 2010, ko ga je preprodala Kolektorju, ki ga je takrat vodil Stojan Petrič.

V zvezi s tem po državi poteka 33 preiskav, izvajajo pa jih zoper 17 oseb na območjih Ljubljane, Maribora, Celja, Murske Sobote, Kranja in Nove Gorice.

Policija preiskuje sum kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic oziroma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Šlo naj bi za pridobitev protipravne premoženjske koristi šestih milijonov evrov. Za omenjena kazniva dejanja je predpisana kazen zapora do 8 let, so pojasnili na policiji. 

Milan Podpečan, nekdanji predsednik upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe, ki je prodala delež v družbi Etra 33. | Foto: STA , Milan Podpečan, nekdanji predsednik upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe, ki je prodala delež v družbi Etra 33. Foto: STA , "Med drugim gre za posle z vrednostnimi papirji ter zaračunanimi in plačanimi fiktivnimi storitvami," so še dodali na policiji.

Med hišnimi preiskavami sicer niso pridržali nobene osebe.

Kdo je s preprodajo zaslužil milijone

Skupina, v kateri sta imela najpomembnejšo vlogo Branko Podpečan, sin Milana Podpečana, nekdanjega predsednika upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (predhodnice današnje SDH), in nekdanji član uprave Moje naložbe Boris Pipan, je s preprodajo ustvarila približno šest milijonov evrov dobička.

Glavnina kupnine, ki jo je tej skupini poslovnežev nakazal Kolektor, ni končala v Sloveniji, ampak v Avstriji – na računu tamkajšnjega podjetja Energo, kar je vzbudilo tudi pozornost Finančne uprave (Furs).

Milan Podpečan in Pipan nista bila dosegljiva za komentar.


Preberite še:

Kriminalisti so preiskovali prevzem Etre 33; Kolektor: Do oškodovanja ni prišlo 

Kako je Siol.net premagal SDH


Kolektor: preiskujejo prvo prodajo

Preiskave so po naših informacijah pri Andrijani Starina Kosem, nekdanji državni sekretarki in tedanji predsednici nadzornega sveta Kada, članih tedanjih vodstev Kada in Soda na čelu z današnjim poslancem SDS Markom Pogačnikom in Tomažem Toplakom ter pri Milanu Podpečanu in nekdanjemu direktorju Etre 33 Janezu Erjavcu.

Andrijana Starina Kosem je bila državna sekretarka v času prve Janševe vlade in ena najvplivnejših oseb. | Foto: STA , Andrijana Starina Kosem je bila državna sekretarka v času prve Janševe vlade in ena najvplivnejših oseb. Foto: STA , Marko Pogačnik je za Siol.net pojasnil, da je pri njem kriminalistična preiskava že končana. Osumljen je zlorabe položaja zaradi prodaje Etre 33 podjetju Sarini. Toplak zadeve ni želel komentirati. Starina-Kosmova je medtem dejala, da sploh ne ve, da bi bile danes kakšne preiskave.

Kriminalisti so obiskali tudi prostore nekdanje Probanke v Mariboru, ki zdaj spada pod DUTB. Ali je med osumljenimi tudi nekdanja članica uprave Milana Lah, pri njej še preverjamo. Kriminalisti so bili tudi v Perutnini Ptuj, ki je Pipanu pomagala pri financiranju prevzema. Pipan, nečak nekdanjega prvega moža Perutnine Romana Glaserja, je danes član nadzornega sveta Vzajemne.

V preiskavi je tudi Ivan Vizjak, direktor podjetja Pom-Invest v stečaju, ki je za Sarini odigralo vlogo začasnega lastnika Etre 33 in je od paradržavnih skladov kupilo 20 odstotkov njenih delnic.

"V družbi Kolektor Etra danes poteka hišna preiskava. Preiskava se nanaša na obdobje v letih 2007 in 2008 in ni v ničemer povezana s sedanjimi lastniki oziroma zaposlenimi v tem podjetju. Podjetje sicer posluje odlično in v skladu z vsemi zastavljenimi strateškimi cilji. Nobeden od obstoječih lastnikov oziroma vodstva podjetja ni osumljenec v postopku preiskave," so povedali v Kolektorju.

Kaj se je dogajalo v letih od 2007 do 2010

Aprila 2007 sta državna sklada Kad in Sod dvajset odstotkov delnic Etre 33, proizvajalca transformatorjev, prodala podjetju Sarini, ki ga je prek verige povezanih družb uradno obvladoval Boris Pipan.

Podpisniki pogodbe v imenu Kada in Soda so bili:

  • tedanji predsednik uprave Kada Tomaž Toplak,
  • tedanja članica uprave Mateja Božič
  • tedanji direktor Soda Marko Pogačnik, danes poslanec, in
  • njegov namestnik Matjaž Jauk.

Septembra 2007 je podjetje Sarini postalo večinski, 55-odstotni lastnik Etre 33, ki jo je že prej obvladovalo prek prijateljskih lastnikov iz kroga Probanke in finančnega holdinga Pom-Invest. Pri prevzemu mu je pomembno pomagala družba Zlata Moneta II pod vodstvom Petra Zoriča. Družba iz nekdanjega omrežja Probanke je hotela že pred Sarinijem sama prevzeti Etro 33, vendar je zanjo ponudila premalo.

Za celoten prevzem je Sarini, ki je imel okrog dva milijona evrov kapitala, plačal slabih 25 milijonov evrov. V prihodnjih dveh letih si je Sarini z dividendami in različnimi posli z lastnimi delnicami iz Etre 33 izplačal skoraj devet milijonov evrov. 

Nekdanja direktor Soda Marko Pogačnik in prvi mož Kada Tomaž Toplak. | Foto: STA , Nekdanja direktor Soda Marko Pogačnik in prvi mož Kada Tomaž Toplak. Foto: STA , Januarja 2010 je Sarini Etro 33 preprodal Kolektorju. Cena: dobrih 30 milijonov evrov. Približno polovica kupnine je romala na račun avstrijskega podjetja Energo. 

Kdo so bili dejanski lastniki Energa, nikoli ni bilo uradno znano. Uradni družbenik Energa je bil dunajski davčni svetovalec in računovodja Johann Smolka

Po takratnih informacijah je bilo med njimi več slovenskih državljanov:

  • Boris Pipan, ki je v javnosti vrsto let veljal za arhitekta prevzema Etre 33,
  • direktor Energetike Maribor Alan Perc, nekdanji zastopnik Sarinija, in  
  • Branko Podpečan, ki je leta 2006 že vodil prevzem Alpine, poslovno pa je bil povezan z Johannom Smolko.

Skupaj sta namreč delovala v nepremičninsko-svetovalnem podjetju Andbra, ki je bilo na Dunaju ustanovljeno na istem naslovu kot pred tem Energo. Ime podjetja Andbra po naših informacijah izvira iz prvega zloga imen Branka Podpečana in njegove žene Andreje Podpečan.

Kako so dejanski lastniki Energa porabili kupnino, ki so jo prejeli v Avstriji, ni znano. Prav tako ne, kaj so o denarnih tokovih iz Avstrije do zdaj ugotovili kriminalisti.

Perc ni bil dosegljiv za komentar.

Dokumenti - prvič: Etro 33 so prodali hitreje kot stanovanje

Dokumenti, ki smo jih pridobili na Siol.net, razkrivajo nekatera ozadja posla, ki ga danes preiskujejo kriminalisti. 

Gre za listine, ki smo jih na podlagi sodbe upravnega sodišča dobili na vpogled na Slovenskem državnem holdingu (SDH), nekdanji Slovenski odškodninski družbi (Sod). Ta je leta 2007 skupaj s Kapitalsko družbo (Kad) prodala dobrih 20 odstotkov Etre 33, kar je odprlo pot nadaljnji preprodaji te družbe. 

Dokumenti razkrivajo, da sta Kad in Sod delež v Etri 33 prodala v rekordno kratkem času in brez razpisa. 

Uprava Soda na čelu z Markom Pogačnikom je tako prvi predlog za prodajo različnih kapitalskih naložb, med katerimi je bila tudi Etra 33, pripravila 13. marca 2007. Že 11. aprila 2007 sta oba državna sklada odpisala pogodbo o prodaji.

Ključni lastniški delež države v proizvajalcu transformatorjev iz Črnuč je bil torej prodan v slabem mesecu dni.

Kje so danes glavni akterji zgodbe o Etri 33

Branko Podpečan, Boris Pipan, Alan Perc in drugi domnevni zaslužkarji pri preprodaji Etre 33 so v zadnjih letih vlagali na sto tisoče evrov v nepremičnine v Mariboru in tujini, kupovali podjetja in luksuzne jahte. Nekateri tudi poskušajo zaščititi premoženje pred morebitnim zasegom.

Podpečan, ki je še leta 2006 služboval v družbi BSH Hišni aparati iz Nazarij, ima po javno dostopnih informacijah stalno prebivališče v Dubaju na naslovu vile v luksuzni soseski Emirates Hills. V zadnjih letih je bil, tako naši viri, še lastnik jahte, v okolici Polzele pa naj bi gradil vilo. Bil je tudi polovice družinske hiše v Celju, a je njegova soproga konec lanskega leta sprožila postopke, na podlagi katerih bo prišlo do prepisa njegovega deleža nanjo.

Perc še vedno vodi javno podjetje Energetika Maribor. V letu 2015 je vstopil v lastništvo zasebnega doma starostnikov na Pobrežju. Za manjšinski delež je odštel kar 350 tisoč evrov.

Pipan je medtem od leta 2011 sam neposredno ali prek podjetja Bona Fides na veliko kupoval stanovanja v Mariboru in vlagal v podjetja na Štajerskem. Po zadnjih podatkih ima podjetje za več kot milijon evrov premoženja, vendar iz dostopnih podatkov ni jasno, kje je dobil denar in ali je morda najelo bančno posojilo.

Dokumenti - drugič: Kad in Sod šla kupcu močno na roko

V skupini, ki je s preprodajo Etre 33 ustvarila približno šest milijonov evrov dobička, je imel eno glavnih vlog Boris Pipan. | Foto: STA , V skupini, ki je s preprodajo Etre 33 ustvarila približno šest milijonov evrov dobička, je imel eno glavnih vlog Boris Pipan. Foto: STA , Sod je delež v Etri 33 prodal kupcu, ki je bil - kot se je izkazalo pozneje – sorodstveno povezan z Milanom Podpečanom, takratnim predsednikom upravnega odbora Soda, ki je 30. marca 2007 dal soglasje k predlogu uprave za prodajo Etre 33. Iz zapisnikov, ki smo jih dobili na vpogled, ni mogoče razbrati, da bi se Milan Podpečan na seji upravnega odbora iz glasovanja o predlogu za prodajo Etre 33 izločil. 

V Sodu so sicer šli kupcu precej na roko. Kako?

Upravni odbor je dal upravi Soda soglasje, da lahko Etro 33 proda po ceni 446,5 evra na delnico – torej celo po nižji ceni, ki sta jo pozneje iztržila Kad in Sod (540 evrov na delnico).

Zanimivo je, da gre za ceno, identični tisti iz prevzemne ponudbe, ki jo je tik zatem objavila Zlata Moneta 2, še ena družba iz omrežja Probanke, ki je operativno izpeljalo in financiralo nakup Etre 33. Več o tem v spodnjem okvirju. 

Upravičeno gre domnevati, da bi z javnim in preglednim postopkom prodaje država za svoj delež iztržila še višjo ceno.

Dokumenti - tretjič: se je država zavestno odrekla delu kupnine?

A to še ni bilo vse. Novi lastniki Etre 33 so od države dobili še eno "subvencijo".

V pogodbi o prodaji je tako mogoče prebrati, da dolžina obdobja, do katerega sta bila Kad in Sod upravičena do povračila razlike v ceni ob poznejši preprodaji delnic Etre 33, znaša le 18 mesecev. Za primerjavo: v več drugih pogodbah o prodaji je bil ta rok dolg 36 mesecev, torej tri leta. Zakaj je bil ta rok krajši?

Poglejmo nekatere datume:

- država je svoj delež prodala maja 2007,

- podjetje Sarini je nato Etro 33 preprodalo v začetku leta 2010, torej v manj kot treh letih.

Sklep: če bi bila torej država po pogodbi do razlike v cenah obeh poslov upravičena še v roku treh let od prve prodaje, bi na svoj račun dobila del od šestih milijonov evrov razlike, ki so jo novi lastniki ustvarili ob preprodaji Kolektorju. Seveda, če bi ji prek sodišča, regulatorjev ali kako drugače uspelo dokazati, da so bili lastniki Etre 33, skriti za različnimi pravnimi osebami (Pom-Invest, Sarini) v resnici ves čas isti. 

Ker je bil rok krajši, je tako celotna kupnina v vsakem primeru ostala Pipanu, Podpečanu in druščini. 

Igre skrivalnic v Etri 33

Morda je prav povezanost med očetom v upravnem odboru Soda in sinom, ki je bil zelo verjetno eden od končnih lastnikov Etre 33, razlog velikih skrivalnic pri samem nakupu tega podjetja.

Pogodbo s Kadom in Sodom namreč ni podpisal končni kupec, torej podjetje Sarini, ampak finančni holding Pom-Invest, ki je danes v stečaju. Pipan in druščina so nakup operativno izpeljali s pomočjo družb iz omrežja zdaj že nekdanje Probanke, ki je financirala posel. To so storili v naslednjih korakih:

-  Najprej so spomladi 2007 Etro 33 skušali prevzeti prek družbe Zlata Moneta 2, ki so jo obvladovali menedžerji Probanke. A prevzem je propadel zaradi prenizke cene.

-  Mesec dni pozneje je prevzemno namero za Etro 33 objavilo podjetje Sarini, ki ga je nekaj dni pred tem ustanovil Taxgroup v lasti družine Šešok. Hitro mu je uspelo pridobiti večinski delež v Etri 33, tudi s pomočjo Pom-Investa, ki mu je prodal delnice, pred tem kupljene od Kada in Soda.

-  Pravi lastniki Sarinija so ostali skriti – tudi po tem, ko je podjetje objavilo še eno prevzemno ponudbo za Etro 33, s katero je kupilo preostanek delnic. 

-  Šele decembra 2008 je Sarini dobil nov upravni odbor, ki ga je vodil Alan Perc. Pojasnil je, da ga je na to funkcijo povabil Boris Pipan.
 
-  Uradni lastnik Sarinija postane avstrijsko podjetje Energo. Sarini začne s finančni izčrpavanjem Etre 33, ki jo nato še donosno preproda.

Prva preiskava v sklepni fazi

Na policijo smo se v tem tednu obrnili z vprašanjem, ali so že končali preiskavo, v katerih so lani maja iskali dokaze za storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja pri nakupu družbe Etra 33, ko so pregledovali domove in poslovne prostore, kjer delujejo nekdanji predsednik uprave Kolektorja Stojan Petrič, prokurist Etre in direktor Energotransa Peter Novak, direktor Toriona Tomaž Kmecl in nekdanji direktor Transinga Uroš Stabej.

Odgovorili so nam le, "da je kriminalistična preiskava v sklepni fazi zbiranja obvestil". O vseh zbranih obvestilih bodo obvestili specializirano državno tožilstvo.

Ne spreglejte