Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
9.55

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

12

Natisni članek

Policija Kolektor Stojan Petrič

Torek, 24. 5. 2016, 9.55

2 leti, 2 meseca

Kriminalisti so preiskovali prevzem Etre 33; Kolektor: Do oškodovanja ni prišlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

12

Stojan Petrič | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zaključili hišne preiskave, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja pri Kolektorjevemu prevzemu Etre 33. Kriminalisti so obenem izpustili tudi zadnjo izmed petih pridržanih oseb, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Kriminalisti so s preiskavami začeli ob 6. uri zjutraj. Čez dan so opravili 15 hišnih preiskav in pridržali pet oseb. Štiri so v poznih popoldanskih urah izpustili, zoper peto osebo pa so pridržanje odpravili v večernih urah. Kriminalisti so preiskave opravili na območjih ljubljanske, koprske in novogoriške policijske uprave.

Policisti so bili med drugim v družbi Kolektor Etra v Črnučah. V predkazenski postopek je bil vključen tudi Stojan Petrič, ki se na naše klice ni odzval.

Poleg Petriča so bili po neuradnih informacijah TV Slovenija pridržani še prokurist Etre in direktor Energotransa Peter Novak, direktor Toriona Tomaž Kmecl in nekdanji direktor Transinga Uroš Stabej. FMR in Kolektor sta po njihovih informacijah za odstotek Etre odštela skoraj 380.000 evrov, Energotrans, Torion in Transing pa za enak delež v enakem obdobju le 200.000 evrov.

"Do oškodovanja ni prišlo"

"Prevzem družbe Etra 33 v letu 2010 je potekal transparentno, pri tem pa ni prišlo do oškodovanja družbe Kolektor Group," so sporočili iz koncerna Kolektor. Prepričani so, da je preiskava posledica ovadbe, ki jo jo je pred štirimi leti vložila Hidria FIN.

"V predkazenski postopek je bil vključen tudi Stojan Petrič, ki je v postopku preiskave preiskovalcem odstopil vso potrebno dokumentacijo. Preiskovalci NPU so poleg Petričevih pisarn pregledali še pisarne podjetij, ki so bila vključena v nakup Etre," so sporočili iz Kolektorja, ki ga Petrič lastniško obvladuje.

Preiskava je bila po njihovih navedbah korektna in dosledna, preiskovalci pa so dobili vso potrebno dokumentacijo. Hkrati si v družbi želijo, da se postopek v zvezi s kazensko ovadbo Hidrie zaključi in se s tem dokaže, da je nakup podjetja Etra 33, sedaj imenovane Kolektor Etra, potekal transparentno in da oškodovanja družbe Kolektor Group ni bilo.

Kako je potekal prevzem Etre?

Stojan Petrič se je po poročanju POP TV marca 2014 pod lupo NPU znašel zaradi domnevnega večmilijonskega oškodovanja. Kriminalisti so preiskovali vsaj tri sumljive posle - nakup podjetja Etra 33 ter odtekanje denarja v Luksemburg in Brazilijo. 

Prevzem podjetja Etra 33 sega v leto 2010, ko je delnice podjetja pokupila vrsta podjetij - poleg Kolektorja in FMR še Energotrans, Torion in Transing. Zadnjemu je denar za posel posodil Kolektor, Transing pa je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa je posodil dalje Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so domnevno služile zgolj kot "parkirišča" za pravega lastnika, Kolektor.

Po informacijah časnika Večer NPU preiskuje tudi transakcije z delnicami skupine Kolektor, ki so se začele v letu 2008. Takrat je FMR podjetju Fond posodil 9,1 milijona evrov, da je z njimi od Abanke in Vipa Holdinga odkupil 6,67 odstotka Kolektorjevih delnic - dva meseca kasneje jih je Fond "parkiral" pri družbi Salonit Anhovo.

Jedro Kolektorja, ki je bil leta 1963 ustanovljen pod imenom Tovarna kolektorjev Idrija, predstavljajo komponente, sklopi in sistemi za potrebe avtomobilske, stavbne in industrijske tehnike. Koncern je eden vodilnih dobaviteljev svetovnim proizvajalcem avtomobilskih sistemov.

 

Ne spreglejte