Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
4. 8. 2017,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

Dušan Mes Slovenske železnice požar ministrstvo za infrastrukturo Peter Gašperšič

Petek, 4. 8. 2017, 12.31

6 let, 6 mesecev

Zakaj vlaki na primorki še vedno netijo požare? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Vlak. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vlaki so na železniški progi med Divačo in Koprom včeraj spet zanetili požar, ki so ga gasilci do danes že omejili in na srečo ni dosegel naselij ob progi, kot se je to skoraj zgodilo lani. Preverili smo, ali in kaj so Slovenske železnice do danes storile, da bi zmanjšale tveganje za nastanek požarov.

Lani se je med Rodikom in Koprom zgodil eden največjih železniških požarov v zgodovini Slovenije. Vlak je požar netil v dolžini skoraj deset kilometrov, nam je tedaj povedal eden od gasilcev

Ogenj, ki je že ogrožal tudi naselja ob progi, so po nekaj dneh vendarle pogasili, državne železnice pa so se zaradi neukrepanja na področju protipožarne zaščite znašle pod plazom kritik.

Video: Planet TV

So naredili kaj, da bi bilo požarov manj?

Včeraj pa je izbruhnil nov požar, ki ga je zanetil vlak, a na drugem odseku in na srečo gasilcev ter okoliških prebivalcev v precej manjšem obsegu. Vlak je zanetil sedem požarov. Čeprav se je dim valil vse do Komna, so gasilci sporočili, da požar ne ogroža naselij. Gasilci so ga ponoči že omejili.

Ostaja pa vprašanje: zakaj se železnicam - predvsem po lanskem dogodku - še vedno dogajajo novi požari in ali so naredili kaj, da bi zmanjšali takšna tveganja.


Preberite še:

Požar ob železniški progi še ni pogašen


Zgradili protipožarne zidove, a le na delu proge

Prvi železničar Dušan Mes pravi, da so v sodelovanju z državo (na fotografiji desno infrastrukturni minister Peter Gašperšič) po lanskem požaru izboljšali protipožarno zaščito na progi proti Obali. | Foto: STA , Prvi železničar Dušan Mes pravi, da so v sodelovanju z državo (na fotografiji desno infrastrukturni minister Peter Gašperšič) po lanskem požaru izboljšali protipožarno zaščito na progi proti Obali. Foto: STA , Pred lanskim požarom so Slovenske železnice požare leta omejevale le z odstranjevanjem vegetacije ob progi. Lani sta nato država kot lastnik in Slovenske železnice kot upravljavec infrastrukture po besedah direktorja železnic Dušana Mesa nekaj več le pozornosti namenila tej problematiki. 

Začeli so graditi dvometrske betonske zide, za kar je država namenila okrog milijon evrov. Po lanskem požaru so na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, napovedali, da bodo zgradili okrog šest kilometrov zidov, ob začetku gradnje novembra lani pa je Delo poročalo, da razpoložljivi milijon evrov zadostuje le za kakšen kilometer.

Koliko so jih do danes postavili, preverjamo, Mes pa je pojasnil, da je v pripravi še štirimilijonski razpis za te ukrepe.

Po besedah Mesa so zidove za zdaj postavljali le na odseku med Rodikom in Koprom, kjer je največja ogroženost (tu se proga spušča, na takem terenu pa je zid edina učinkovita prepreka). Na odseku, kjer je gorelo včeraj, jih ni.

"Vseh požarov ne bomo mogli preprečiti"

Mes pri tem zatrjuje, da je vse požare nemogoče preprečiti. "Proga med Divačo in Koprom je zahtevna gorska proga, ena od najbolj obremenjenih v Evropi. Samo glede na lani se je promet povečal za 20 odstotkov. Ob visokih obremenitvah iskre letijo tudi 200, 300 metrov stran od proge. Ni preventivnih ukrepov, ki bi lahko zagotovili, da požarov ne bo več. Pričakovati, da bomo s kakršnokoli zaščito preprečili vse požare ob progi, je enako, kot da bi pričakovali, da bomo z ukrepi lahko preprečili vse prometne nesreče," pravi.

Zaradi visokih temperatur in suše, ki smo jim priča v teh dneh, je tveganje za požar še toliko večje. "Strojevodja sicer hitro vidi, da je začelo goreti, in lahko takoj pokliče gasilce, a v takih vremenskih razmerah je že nekaj sekund dovolj, da se požar močno razširi."

Ob primorski progi je poleti veliko tveganje za nastanek požarov. Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes pravi, da jih je vedno manj. | Foto: STA , Ob primorski progi je poleti veliko tveganje za nastanek požarov. Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes pravi, da jih je vedno manj. Foto: STA , Zakaj ob tračnicah tako rado zagori?

Požari ob železnicah so v poletnem času pogosti. Ogrožen je del med Divačo in Koprom, predvsem od Rodika proti Obali. Proga se pri Rodiku povzpne na 575 metrov nadmorske višine in se nato do Kopra spusti na le tri metre nadmorske višine.

Obremenitev za zavore je na tem delu visoka, zato naokrog letijo vroči opilki zavornih oblog in iskre. Predvsem v suhih in vročih obdobjih je tveganje toliko večje, saj se ogenj zelo hitro razširi.

 

Uprava za zaščito in reševanje je od jutri naprej razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja v primorskih občinah. Prepovedano je kuriti, požigati, odmetavati goreče predmete, kuriti kresove in izven pozidanih območij uporabljati predmete in izvajati dejavnosti, ki lahko zanetijo požar. 
Ne spreglejte