Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2017,
6.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

požar gasilci železnica Divača

Petek, 4. 8. 2017, 6.48

6 let, 6 mesecev

Gasilci pogasili pri Divači, postavili so požarno stražo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Gasilci so požar, ki je v četrtek popoldne izbruhnil ob železniški progi Rodik-Divača, po 24 urah pripeljali h koncu. Tako naj bi ob 18. uri zaključili z intervencijo in prešli na požarno stražo, je povedal vodja intervencije Boris Budal. O nadaljnjih ukrepih bodo odločali v soboto zjutraj. Ljudje in objekti med požarom niso bili ogroženi.


Video: Planet TV
Video: Vitomir Petrovič, Planet TV

Po 18. uri so vzpostavili požarno stražo, kar pomeni, da bo dežurna ekipa gasilcev celo noč patruljirala na terenu, nato pa se bodo v soboto zjutraj odločili, če bodo nadaljevali s požarno stražo, aktivnim gašenjem ali delom na požarišču.

Požar je po oceni zavoda za gozdove zajel 95 hektarjev površin, v prvi vrsti je šlo za podrast, grmičevje in ostale drevesne vrste, objekti in ljudje pa niso bili ogroženi. Budala sicer skrbi vremenska napoved, saj se za soboto napovedana burja s hitrostjo 40 kilometrov na uro, s tem pa tudi nižja vlaga, zaradi česar je moč pričakovati nove požare.

Danes je na terenu še 72 gasilcev, ponoči pa jih bo na straži ostalo okoli 12 z dvema do tremi vozili.

 

Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan je poudarila, da je pri tokratnem požaru stekla "hitra in koordinirana akcija" ter se za pomoč zahvalila vsem gasilcem in članom civilne zaščite. Skupaj z državnim sekretarjem Juretom Lebnom, ki si je danes prav tako ogledal kraj požara, pa se bodo še dogovorili o nadaljnjih ukrepih za zmanjšanje možnosti pojava požarov.

 


Preberite še:
Noč z gasilci ob Kraškem robu: ogenj, burja in veselica


Na trasi se dnevno znajde več kot 100 vlakovnih kompozicij

Vzrok požara je najverjetneje ta, da se je zavornjak na enem od vagonov blokiral in povzročil iskrenje. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je priznal, da so tovrstne napake vidne šele takrat, ko so obremenitve največje, zato jih je zelo težko vnaprej ugotoviti.

SŽ so sicer že zadnja dva meseca na tem delu proge omejile hitrost vlakov na 50 kilometrov na uro, danes celo na 40 kilometrov na uro, razmišljajo pa celo o hitrosti 30 kilometrov na uro. Po drugi strani se na trasi dnevno znajde več kot 100 vlakovnih kompozicij in takšna omejitev hitrosti bi pomenila manj prepeljanih vlakov, zaostanke v prometu ter posledično škodo za gospodarstvo, je opozoril Mes.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer od jutri naprej razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja v primorskih občinah. Prepovedano je kuriti, požigati, odmetavati goreče predmete, kuriti kresove in izven pozidanih območij uporabljati predmete in izvajati dejavnosti, ki lahko zanetijo požar. 

 

Ste v bližini požara? Vabljeni, da nam pošljete fotografije na siolfoto@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte