Aleksandar Mićić

Petek,
24. 6. 2016,
11.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Natisni članek

Mali junaki Benečanka Piran Peter Bossman Predlagaj županu

Petek, 24. 6. 2016, 11.02

6 let, 7 mesecev

Predlagaj županu

Zakaj rdeča hiša ni več rdeča?

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Ena najbolj znanih stavb na Tartinijevem trgu v Piranu je spremenila barvo. Zakaj?

Wikipedia nas, ko vtipkamo besedo Benečanka, poduči: "Benečanka je ljudski naziv za rdečo hišo, ki stoji na robu Tartinijevega trga v Piranu, na stičišču z ulico IX. korpusa. Predstavlja najlepši primerek beneškogotske arhitekture v Piranu in je najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu."

V učbeniku je, v Piranu je ni

Podobno so do zdaj učili tudi slovenski učbeniki. Na nas se je obrnila mamica, ki je hotela svojim otrokom pokazati nekaj iz njihove učne snovi v realnem svetu. V učbeniku za tretji razred je namreč v poglavju o Piranu zelo izpostavljena hiša z rdečo fasado, ki se imenuje Benečanka. Ko se je mamica s svojim tretješolcem sprehajala po Piranu in mu jo hotela pokazati, rdeče hiše ni bilo več. Rdeča hiša ni več rdeča.

V učbeniku rdeča hiša je. | Foto: V učbeniku rdeča hiša je.

Bossman: Kriv je konservatorski načrt

Piranskega župana Petra Bossmana smo vprašali, zakaj: "Občina Piran je marca izbrala novega najemnika zgornjih prostorov Benečanke in se ob tem lotila tudi obnove pročelja hiše. To obnovo je bila dolžna izpeljati v okviru konservatorskega načrta, ki ga je izdelal Restavratorski center ZVKDS. Ta načrt predpisuje obnovo fasade z rekonstrukcijo najstarejšega znanega apnenega ometa, pri čemer ne gre samo za barvo, temveč tudi za tehnologijo izdelave ometa."

Bela Benečanka | Foto: Matej Leskovšek Bela Benečanka Foto: Matej Leskovšek

Približali so se najstarejšemu najdenemu ometu

Na občini so nam povedali, da se je za spremembo barve odločil Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je svoje stališče tudi javno predstavil. V svojem stališču so predpisali končni sloj ometa v barvi, ki se najbolj približa najstarejšemu najdenemu ometu, ki so ga odkrili med prenovo. Ugotovili so tudi, da bi "lahko prišlo do razvrednotenja zgodovinske pričevalnosti spomenika in posredno njegove okolice", če bi se pri obnovi odločili za drugačen pristop.

Bossman še pravi, da se je s pismom pri vršilcu dolžnosti ministra za kulturo Gorazdu Žmavcu zavzemal za to, da bi Benečanka ostala rdeča, vendar neuspešno. Ker Bossmanu ni uspelo, je zdaj na potezi ministrstvo za šolstvo, ki bo očitno moralo spremeniti učbenike.  

Pišite nam

Če imate tudi vi podoben problem oziroma želite župana ali županjo opozoriti na pomanjkljivosti v vaši občini, nam pišite na predlagajzupanu@tsmedia.si