Torek,
25. 11. 2014,
15.07

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

testiranje

Torek, 25. 11. 2014, 15.07

4 leta

Zakaj je testiranje na okužbo s hivom pomembno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"V Sloveniji se opravi relativno malo diagnostičnih testov na okužbo s hivom. Lani je bilo opravljenih 1,6 testa na sto prebivalcev, vendar ni tako pomembno, koliko ljudi se testira, temveč kdo."

Kot nam je ob Evropskem tednu promocije testiranja na okužbo s hivom, ki se je začel 21. novembra in letos poteka pod geslom Govori o hivu, testiraj se, pojasnila Irena Klavs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), bi morali za testiranje pogosto zaprositi moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Gre namreč za skupino, ki se v povprečju vede visoko tvegano in ima nesorazmerno visoko breme okužb s hivom.

Raziskave, ki bi dale podatke o razlogih za relativno nizke stopnje testiranja omenjene skupine, na NIJZ niso opravili. Toda med glavne razloge po mnenju sogovornice najverjetneje spadata strah pred stigmatizacijo v primeru odkritja okužbe in strah pred spoprijetjem z okužbo.

Zgodnja diagnoza vpliva na bolj kakovostno življenje in daljše preživetje Po besedah Klavsove je zgodnja diagnoza okužbe s hivom pomembna, ker je to pogoj za pravočasno zdravljenje, kar vpliva na bolj kakovostno življenje in daljše preživetje. "Poleg tega zdravljenje okuženih in tudi sprememba njihovega vedenja v manj tvegano omejujeta nadaljnje širjenje okužbe."

Število okuženih s hivom v Sloveniji narašča, ker je več novih okužb kot smrti po okužbi s hivom. "Skupno je bilo v zadnjih desetih letih, od leta 2004 do vključno 18. novembra leta 2014, prepoznanih 450 okužb s hivom, medtem ko je umrlo 23 bolnikov po diagnozi aidsa. Število prijavljenih novih diagnoz okužbe s hivom je v zadnjih petih letih dokaj stabilno in se je gibalo med najnižjim številom, 35 leta 2010, in najvišjim številom, 55 leta 2011. To je še vedno relativno malo v primerjavi s številnimi državami v EU/EEA. Leta 2013 je bila prijavna incidenca novih okužb s hivom v Sloveniji 2,1 na sto tisoč prebivalcev, medtem ko je bila povprečna prijavna incidenca v državah EU/EEA 6,2, še pojasni Klavsova.

Kje se je mogoče testirati? Na okužbo s hivom se lahko testirate pri osebnih zdravnikih, na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, pa tudi na izbranih testirnih mestih v okviru projekta, ki ga izvajajo pri Društvu informacijski center Legebitra. Ob tem je naša sogovornica poudarila, da je v Sloveniji večino testiranj na okužbo s hivom mogoče opraviti zaupno. Anonimno testiranje je na voljo le izjemoma, in sicer za tiste, ki so se pripravljeni testirati samo anonimno.

Testiranje na okužbo s hivom bo 1. decembra, ob svetovnem dnevu boja proti aidsu, mogoče tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani, in sicer od 13. do 17. ure, ko bo postavljena začasna kavarnica, kamor bodo mimoidoči povabljeni na sproščen klepet o varni spolnosti ob skodelici sveže kave.

Omenjen dogodek v sodelovanju z NIJZ in Infekcijsko kliniko organizira Društvo študentov medicine Slovenije. Omenjena stojnica je del projekta Virus, ki letos poteka pod sloganom Kondom nataknem, da se hivu izmaknem.