Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
7.11

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

referendum kampanja

Petek, 8. 4. 2011, 7.11

8 let, 1 mesec

Zagovorniki in nasprotniki pred nedeljskim referendumom še zadnjič o malem delu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zagovorniki in nasprotniki zakona o malem delu so izkoristili še zadnji dan kampanje pred nedeljskim referendumom in pred nastopom volilnega molka še zadnjič nagovorili volivke in volivce.

Ob tem so zagovorniki zakona in njegovi nasprotniki bolj ali manj ponovili že znana in v referendumski kampanji že slišana stališča.

"Zakon prinaša veliko revščine" Poslanec SDS Marijan Pojbič je na strankini spletni strani izpostavil, da zakon ne prinaša denarnega nadomestila v času bolezni, povrnjenih stroškov prevoza in malice, denarnega nadomestila v času nege otroka in za starševstvo ob rojstvu otroka ter ne prinaša poštene pokojnine. Po njegovem mnenju pa prinaša le veliko revščine.

Njegova poslanska kolegica Alenka Jeraj je zapisala, da je zakon slab, saj pomeni kar nekaj korakov nazaj tako za ženske kot tudi za upokojence in študente. Po njenem mnenju bi morala vlada nameniti veliko več energije v ustvarjanje novih delovnih mest in zaposliti mlade ljudi, da bi tako prispevali v pokojninsko blagajno, ne pa da se v malo delo sili starejše in upokojence.

Podmladek SD, Mladi forum (MF), je v sporočilu za javnost zapisal, da gre referendumska kampanja zakona o malem delu "čez vse meje razuma". Kot so zatrdili, v okviru kampanje nekateri nasprotniki zakona "širijo laži, s katerimi zavajajo ljudi pred referendumom."

"Malo delo zagotavlja več pravic kot študentsko delo" Ob tem MF opozarja, da malo delo zagotavlja več pravic kot študentsko delo in med drugim ne ukinja subvencionirane študentske prehrane ali socialne podpore v primeru neopravljanja malega dela. Nasprotnike poziva, naj prinesejo "poštene argumente, če mislijo, da je zakon o malem delu slab".

Po drugi strani je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na predsednika MF Marka Kastelica naslovila odprto pismo, v katerem mu očita, da "zagovarja napačno politiko svoje stranke" in ob tem navaja njegovo izjavo, da je MF še oktobra "podpiral veto na malo delo in pozival k popravkom zakona".

Andrej Zorko iz ZSSS meni, da gre pri referendumu za odločanje o tem, "ali se strinjamo s sedanjo vladno politiko, katere osnovni namen ni blaginja državljank in državljanov, ampak blaginja peščice izbranih na račun navadnih ljudi". Kot poudarja, je zakon "uvodnik k 'nujnim' vladnim reformam, torej nižanju socialnih pravic in standarda ljudi, ki nam jih vlada skuša vsiliti s prisilo in zastraševanjem".

"Zakon ne ureja ključnih problemov družbe" V Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, so znova opozorili, da "malo delo ne prinaša in ne ureja ključnih problemov družbe, zaposlovanja, najbolj perečih vprašanj statusa mladih ter problematike visokega šolstva v Sloveniji," zato so pozvali h glasovanju proti zakonu.

Predsednik Mlade Slovenije (MSi), podmladka NSi, Jernej Vrtovec je prepričan, da bodo z malim delom delavcem odvzete osnovne delavske pravice. Malo delo bo malega človeka naredilo še manjšega, prav tako se bo brezposelnost drastično povečala, s tem pa tudi revščina. Kot pravi, vlada neargumentirano trdi, da bo zakon zagotovil 10.000 novih delovnih mest. Po njegovem mnenju to ne drži, kar kaže tudi primer malega dela v Avstriji.

Zakon po mnenju ZOPG ščiti malega delavca Predsednik Združenja za odgovorno prihodnost vseh generacij (ZOPG) Gašper Kokot Zorku očita "sprevračanje dejstev prav tam, kjer jih ne more in jih v dobrobit svojega članstva ne bi smel sprevračati". V združenju menijo, da odločitev za zakon o malem delu ni odločitev za ali proti vladi, zakon pa po njihovem mnenju ne posega v obstoječe delavske pravice.

Zakon po mnenju ZOPG ščiti malega delavca, saj mu za razliko od sedanjega stanja omogoča ureditev zakonitega statusa. Tako se ne strinjajo z "zastraševanjem sindikatov z nižanjem socialnih delavskih pravic", saj zakon po njihovem ne posega v obstoječe delavske pravice, ampak za novo kategorijo malih delavcev te pravice šele vzpostavlja. "Predvsem pa zakon o malem delu ni grožnja socialni blagajni, ki se bo s prispevki iz naslova malega dela polnila in ne praznila," so še zapisali.

Ne spreglejte