Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2014,
10.18

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jelko Kacin Roman Jakič

Torek, 22. 4. 2014, 10.18

4 leta, 3 mesece

Za PS nesprejemljivo, da bi bil Kacin nosilec liste za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stranka PS bo v četrtek vložila kandidatno listo za evropske volitve, njen nosilec bo ekonomist Jože Mencinger.

Pogovori za skupno listo slovenskih evropskih liberalcev niso uspeli, saj je evropski poslanec LDS Jelko Kacin vztrajal, da bi bil nosilec liste, kar pa za PS ni sprejemljivo, je pojasnil vodja volilnega štaba PS Roman Jakič.

Po Jakičevih besedah je razumljivo, da nosilca skupne liste predlaga največja stranka. Zato je predlagala Jožeta Mencingerja, ki tudi ni strankarski kandidat, vendar uživa vso podporo PS. Za ostale stranke to očitno ni bilo sprejemljivo.

V PS drugih kandidatov na listi še ne razkrivajo, je pa Jakič povedal, da on sam ne bo kandidiral. Največja vladna stranka računa na takšen rezultat na volitvah, da bo dobila zastopstvo v Evropskem parlamentu, je še povedal Jakič.

Kacin: Težko pristajam na dejstvo, da bi nosilec skupne liberalne liste postal evroskeptik "Sam zelo konkretno delam za Slovenijo v EU že deset let. Več kot 3500 podpornikov je ta moja prizadevanja v evropskem parlamentu prepoznalo in podprlo mojo vnovično kandidaturo. Podprlo me je tudi vodstvo politične skupine ALDE v EP in LDS. Kljub že marca zbranim zadostnim številom podpisov za samostojno kandidaturo, si že mesec dni vztrajno prizadevam povezati vse liberalne stranke, zato težko pristajam na dejstvo, da bi nosilec skupne liberalne liste postal evroskeptik," pa se je na Jakičeve navedbe ostro odzval Jelko Kacin.

"Pozitivna Slovenija je pozabila povedati, da je bil dogovor štirih liberalnih strank in vodje politične skupine ALDE Guy Verhofstad, da poiščejo nosilca liste, ki bo glede na svoja stališča do EU sprejemljiv kot nosilec liste ALDE, oz. neke vrste "dežnik" za vse stranke. PS pa je iz teh pogovorov enostransko in samovoljno izključil najprej DL potem pa dr. Mencingerja predstavila kot nosilca svoje in še skupne liste brez pripravljenosti za drugačne dogovore," je še v odzivu na napoved PS glede samostojnega nastopa na evropskih volitvah poudaril Kacin.

Kacin je sicer v ponedeljek še napovedoval, da si bo, potem ko se je PS odločila za samostojen nastop na volitvah, prizadeval za povezavo z DL in Zares. Vendar pa so v Zares danes pojasnili, da po sobotnem sestanku še kakšnega skupnega srečanja na temo nastopa na evropskih volitvah ni bilo. Tako ocenjujejo, da takšna možnost ni več realna oz. da ni več v igri.

Janković na današnji novinarski konferenci odločitve PS ni podrobneje komentiral. Poudaril pa je, da Mencingerja izjemno podpira.

SDS je na Državno volilno komisijo vložila svojo kandidatno listo za evropske volitve. Nosilec liste Milan Zver je po vložitvi poudaril, da je njihova lista zmagovita in verjame, da bo ekipa SDS tudi v prihodnjem mandatu štela vsaj toliko poslancev kot v aktualnem. Trije mandati pa so naši in prepričan sem, da smo glavni favoriti, je dodal.

Po Zverovih besedah je lista največje opozicijske stranke kombinacija izkušenih politikov in tudi mladosti, vsi kandidati pa so "več ali manj izjemni strokovnjaki, vsak na svojem področju". Ponosen je, da imajo tako "pisano, a kompetentno listo".

Preostali kandidati na listi SDS so sicer še poslanka SDS Romana Tomc, nekdanja poslanka SDS Patricija Šulin, predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in nekdanji vodja urada vlade za komuniciranje Anže Logar, zamejski odvetnik Damijan Terpin, podpredsednica podmladka SDS Carmen Merčnik, nekdanja nadzornica Holdinga Slovenskih elektrarn Vlasta Krmelj in poslanec SDS Andrej Šircelj.

Kandidati na skupni listi NSi in SLS za volitve v Evropski parlament so prepričani, da bodo na evropskih volitvah uspešni. Z močnim rezultatom želijo prispevati tudi k močnemu glasu Slovenije v EU, je dejal nosilec liste Lojze Peterle.

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak je EU tudi za Slovenijo zelo pomembna. Skupna lista NSi in SLS želi "okrepiti evropsko ljudsko stranko, ki vodi Evropo v smer miru, sodelovanja, povezovanja in spoštovanja vseh narodov in držav," je dejala. Lista po navedbah predsednika SLS Franca Bogoviča odraža vrednote Evrope, v ospredju pa bodo vprašanja, ki so povezana s Slovenijo.

Na skupni listi NSi in SLS poleg omenjenih kandidirajo še Aleš Hojs, Monika Kirbiš Rojs, Nežika Pavlič, Vida Čadonič Špelič in Jakob Presečnik.

V zunajparlamentarni stranki Solidarnost so prepričani, da pot do bolj pravične in solidarne Slovenije vodi tudi skozi Bruselj, je po današnji vložitvi liste kandidatk in kandidatov za volitve v Evropski parlament dejal nosilec liste Dušan Keber. Pričakujejo rezultat, ki bi jih v slovenskem prostorov umestil kot kredibilno stranko.

"Na volitvah pričakujemo rezultat, ki bi nas v slovenskem prostoru ustoličil kot stranko, ki je kredibilna in ki lahko pričakuje tudi dobre rezultate na jesenskih lokalnih volitvah in na poznejših državnozborskih volitvah," je novinarjem po vložitvi liste povedal Keber.

Na listi stranke Solidarnost so poleg Kebra še Marjutka Hafner, Damjan Mandelc, Nataša Osolnik, Tjaša Učakar, Jože Pirjevec, Manca Uršič Rosas in Lenart Zajc.

Ne spreglejte