Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
13.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

Škofja Loka Miha Ješe sodišče

Četrtek, 30. 3. 2017, 13.33

6 let, 6 mesecev

Za poskus uboja škofjeloškega župana tri leta zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Miha Ješe | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Kranjsko okrožno sodišče je Blaža Kujundžiča spoznalo za krivega poskusa uboja škofjeloškega župana Mihe Ješeta, in sicer v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Sodnica Marjeta Dvornik mu je glede na olajševalne okoliščine prisodila tri leta zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Sodnica je Kujundžiču naložila še, da mora Ješetu plačati 2.500 evrov. Župan je sicer vložil premoženjskopravni zahtevek v višini okoli 55 tisoč evrov.


Preberite še:
V Škofji Loki povozil tamkajšnjega župana in pobegnil
Voznik namerno zbil škofjeloškega župana


Tožilka predlagala sedem let zapora ...

Tožilka Helga Dobrin, ki je izpostavila, da ni dvoma, da je obtoženi namerno z avtomobilom zbil župana na kolesu, je zahtevala sedemletno zaporno kazen. Kot je dejala, je obtoženi sposoben razumeti pomen svojega ravnanja in da je samo zaradi spleta srečnih okoliščin in samozaščitnega delovanja Ješeta dejanje ostalo pri poskusu.

Kujundžičev zagovornik Dušan Csipö pa je medtem opozoril, da bi se dejanje obravnavalo kot prometna nesreča, če se ne bi obtoženi sam obtožil, kar je bilo po njegovem mnenju nezakonito. "Zato je treba izjemno kritično in tudi v luči vseh izvedenskih mnenj oceniti njegov zagovor kot resnicoljuben in mu verjeti, da ni hotel ubijati." 

... zagovornik pogojno kazen

Zagovornik je v zaključnem nagovoru sodišču predlagal, da obtoženemu izreče pogojno obsodbo ter kot varnostni ukrep obvezno psihiatrično zdravljenje s prostosti.

Csipö je predlagal tudi odpravo pripora, v katerem je Kujundžič zaradi ponovitvene nevarnosti. Sodnica pa se je odločila pripor, katerega podaljšanje je predlagala tožilka, nadomestiti s hišnim priporom, saj izvedenki nista potrdili visoke možnosti ponovitve kaznivega dejanja.

Ne spreglejte