Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2019,
6.46

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

79

Natisni članek

koalicija Državni zbor interpelacija Karl Erjavec

Petek, 21. 6. 2019, 6.46

4 leta, 11 mesecev

Maratonska interpelacija ni uspela: Karl Erjavec ostaja obrambni minister #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

79

Karl Erjavec | Karl Erjavec ostaja obrambni minister. | Foto STA

Karl Erjavec ostaja obrambni minister.

Foto: STA

Poslanci po večurni izredni seji niso podprli interpelacije obrambnega ministra Karla Erjavca. Interpelacijo je vložila največja opozicijska stranka SDS.

Na glasovanju je bilo prisotnih 74 poslancev, 35 jih je glasovalo za razrešitev, proti pa jih je bilo 39. Da bi bila interpelacija uspešna, bi moralo zanj glasovati 46 poslancev. Interpelacijo so podprli v SDS, NSi in SNS, proti pa so bili koalicijski poslanci in poslanca obeh manjšin. Levica ni glasovala.

Izredna seja DZ o interpelaciji zoper ministra za obrambo Karla Erjavca je bila dobro uro in pol potekala za zaprtimi vrati. Zaprtje je predlagal Erjavec z namenom, da so lahko poslanci prisluhnili razlagam nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca, ki jih je dal vojaški obveščevalno-varnostni službi.

Erjavec: Ni to moja prva interpelacija, upam pa, da je moja zadnja

Erjavec je izid glasovanja o interpelaciji, po katerem se je danes obdržal na položaju ministra za obrambo, pričakoval. Kot je ponovil v izjavi za medije po glasovanju, je bila interpelacija brez vsebine, "šlo je za neko pravno telovadbo". "Ni to moja prva interpelacija, upam pa, da je moja zadnja," je pripomnil.

Interpelacija v sliki:

Fotogalerija
1 / 26

Očitali so mu laganje in zavajanje javnosti

Interpelacija Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA , V SDS, ki je vložila interpelacijo zoper obrambnega ministra Karla Erjavca, so ministru očitali zlorabo Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, ko je omenjena služba na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) opravila zaslišanja nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca in pripadnikov SV, ker naj bi Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc.

Erjavcu je interpelacija očitala tudi laganje in zavajanje javnosti, ko je kot razlog za razrešitev Škerbinca navedel, da ta v okviru vojaške vaje Sokol ni spoštoval njegovih navodil glede nočnega streljanja na Počku. Med drugim so se predlagatelji sklicevali na poročilo, ki ga je Erjavcu posredovala Ermenčeva in iz katerega naj bi bilo razvidno, da je bilo streljanje v skladu z usmeritvami ministra.

Žan Mahnič
Novice Mahnič: Zaslišanje Škerbinca postavlja Erjavca na laž #video

Erjavec vse očitke zanika in meni, da ima podporo premierja Šarca

Erjavec je očitke spet zavrnil: "Pokazalo se je, da imajo avtorji interpelacije veliko neznanja o strokovnih zadevah. Ne vem, ali gre za nepoznavanje ali pa celo namerno zavajanje, da je sploh lahko prišlo do interpelacije." Kot je dejal, ne gre za prvo razrešitev poveljnika poveljstva sil, saj je bilo že pet takšnih primerov, pa "nikdar ni bilo nobenega političnega viharja". Interpelacijo Erjavec razume predvsem kot politični akt v smislu slabitve vlade in diskreditacije ministra za obrambo.

Glede izjav premierja Marjana Šarca, ki je v preteklih dneh večkrat dejal, da bo minister stvari moral pojasniti, pa je obrambni minister dejal, da Šarec ni poslanec in da tudi ne bo glasoval. Kot je povedal, poslanska skupina LMŠ interpelacije ne bo podprla, s tem pa ima tudi podporo predsednika vlade.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Erjavec bo moral stvari pojasniti

SDS, NSi in SNS zahtevajo zamenjavo ministra

Poslanec NSi Jožef Horvat je poudaril, da v NSi zahtevajo razrešitev Erjavca zaradi katastrofalnih kadrovskih razmer v SV, neizvedenih nakupov vojaške opreme in prekoračitev pooblastil OVS pri zamenjavi Škerbinca. "SV si ni opomogla od krize, za takšno stanje pa je odgovoren tudi Erjavec," je dejal Horvat.

Poslanec SDS Zvone Černač je med drugim povedal, da je Škerbinc v primeru domnevno spornega streljanja na Počku deloval v skladu z navodili ministrstva: "Iz poročila načelnice generalštaba izhaja, da kršitev pravil ni bilo, zato načelnica generalštaba ni predlagala razrešitve Škerbinca iz krivdnih razlogov." Dodal je, da Erjavec ni več primeren za vodenje obrambnega ministrstva.

Poslanec SDS Zvonko Černač je poudaril, da Erjavcu ni uspelo ovreči očitkov, ki mu jih SDS očita v interpelaciji. | Foto: STA , Poslanec SDS Zvonko Černač je poudaril, da Erjavcu ni uspelo ovreči očitkov, ki mu jih SDS očita v interpelaciji. Foto: STA ,

Zmago Jelinčič iz SNS je menil, da Erjavec sploh ne bi smel spet postati minister za obrambo: "Erjavec je bil slab minister za obrambo, bil je slab minister za okolje in prostor ter tudi slab minister za zunanje zadeve. Kakršen voditelj, takšna vojska." 

Na drugi strani je Miha Kordiš iz Levice poudaril, da je Erjavec "minister za vse vlade". V predstavitvi stališča poslanske skupine se je dotaknil tudi sodelovanja med Levico in Šarčevo vlado, ki je po njegovih besedah v zadnjem obdobju slabo: "Levica izvaja svoj del sporazuma, koalicija Marjana Šarca pa ne." Na koncu je povedal, da poslanci Levice v razpravi in glasovanju ne bodo sodelovali.

Karl Erjavec
Novice Erjavec ostro nad Tonina: "On je notoričen lažnivec" #video #arbitraža

LMŠ | Foto: STA , Foto: STA ,

"Ocenili smo, da razlogi niso dovolj vzdržni"

Poslanec SD Samo Bevk je dejal, da je namen interpelacije "napad na predsednika ene od koalicijskih strank", kar je po njegovem mnenju "šolski primer" zlorabe interpelacije. Poslanec SMC Igor Zorčič je poudaril, da se je stanje v SV začelo izboljševati v mandatu prejšnje vlade pod vodstvom Mira Cerarja, očitki o zlorabi OVS pa po njegovih besedah za interpelacijo ministra ne zadostujejo. Kot je dejal, interpelacije ministra v SMC ne bodo podprli.

Da gre pri interpelaciji za ostanek predvolilne kampanje, je menil poslanec SAB Andrej Rajh: "Ocenili smo, da razlogi niso dovolj vzdržni, da bi interpelacijo zoper ministra lahko podprli." Poslanec DeSUS Franc Jurša je poudaril, da se poslanske skupine iz vrst koalicije sprašujejo, ali je opozicija "res tako nemočna, da želi z interpelacijo proti ministru zrušiti vlado in manjšinsko vlado".

Ne spreglejte