Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2014,
19.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DOS

Petek, 21. 3. 2014, 19.41

8 let, 1 mesec

Z Unescom in Avsenikom do naziva naj dijakinja in naj dijak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je na slovesnosti v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje razglasila naj dijaka in naj dijakinjo 2013. To sta postala Jernej Štremfelj in Urška Pliberšek.

Vsak dijak v Sloveniji je po mnenju predsednika DOS Klemna Perana zgodba o uspehu. A zakaj te zgodbe ne pridejo v javnost, se je vprašal in poudaril, da je 80 tisoč dijakov pomemben akter slovenske družbe in da si dijaki želijo le dobre pogoje.

Zlati Avsenikov nagrajenec Dijak 2. letnika idrijske gimnazije Jernej Štremfelj je dejal, da mu danes podeljeno priznanje pomeni zelo veliko, saj je dokaz, da se izplača delati na najrazličnejših področjih. To mu bo dalo tudi nov zagon in ga bo spodbudo za nadaljnje delo.

V obrazložitvi nagrade je zapisano, da ima Štremfelj kot dijak gimnazije Jurija Vege Idrija mnogo kakovosti, a je v prvi vrsti izjemno uspešen dijak, ki je lansko šolsko leto končal s samimi peticami. Uspešen je na fakultativnih tekmovanjih z raznih področjih (matematika, slovenščina, kemija).

Lani je uspešno končal višjo glasbeno šolo in – kar je eden izmed njegovih največjih uspehov nasploh – osvojil zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik.

Unescova glasnica za tkanje mreže zavezništva med mladimi graditelji kulture in miru Dijakinja 3. letnika mariborske srednje šole za gostinstvo in turizem Urška Pliberšek pa pravi, da je nagrada potrditev, da je delala dobro in da je bilo to opaženo. Meni, da ji bo nagrada koristila pri zaposlitvi in nadaljnjem študiju. Vesela pa je tudi, da je že druga dijakinja Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki je prejela to nagrado.

Urškino letno spričevalo se lahko pohvali s samimi odličnimi ocenami, a poleg odličnega uspeha v šoli ima tudi bogato bero priznanj z raznih tekmovanj, je zapisano v obrazložitvi za naj dijakinjo. V prejšnjem šolskem letu je bila tudi imenovana za Unesco glasnika za tkanje mreže zavezništva med mladimi graditelji kulture in miru. Od preostalih dijakov jo loči tudi nadpovprečna aktivnost v prostem času, saj se veliko ukvarja s turizmom, mladimi, veliko ur nameni tudi prostovoljstvu.

Izbor za naj dijakinjo in naj dijaka poteka že četrto leto. Namen izbora je nagraditi že aktivne dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo tudi z različnimi obšolskimi dejavnostmi, ki velikokrat ostanejo neopažene.

Ne spreglejte