Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
18. 4. 2020,
17.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

5

Natisni članek

požar hiša otroci gasilci

Sobota, 18. 4. 2020, 17.30

4 leta

in

Z otrokoma v pižami stekli ven, nato je hiša popolnoma pogorela #foto

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

5

požar hiša Družina Mikek | Ogenj je popolnoma uničil zgornje nadstropje, voda pa spodnje, zato je hišo treba porušiti. | Foto Maja Stropnik

Ogenj je popolnoma uničil zgornje nadstropje, voda pa spodnje, zato je hišo treba porušiti.

Foto: Maja Stropnik

V torek je v Spodnjem Razborju požar do tal uničil hišo šestčlanske družine. Ogenj se je tako hitro razširil, da so lahko gasilci ob prihodu zaščitili le še hlev na kmetiji, hiše pa niso mogli več rešiti. Družina, ki je pretrpela že marsikaj, si je svoj dom na novo uredila lani, zdaj pa ostala popolnoma brez vsega, saj je treba hišo porušiti. Zaradi glodavca, ki je povzročil kratek stik na električni napeljavi in zanetil uničujoč požar, so se znašli v nezavidljivem položaju. Iz njega se bodo sami težko rešili, zato potrebujejo pomoč dobrih ljudi.

"Zjutraj je soseda na sosednjem hribu opazila dim s strehe in takoj poklicala gasilce, v tem času pa je tudi Andreja zaslišala pokanje na strehi in opazila dim. Ko je pogledala na podstrešje, je ven butnil ogenj, zato je še v kratkih rokavih in bosa takoj pograbila šest in devet let stara otroka, ki sta bila še v pižami, in stekla ven iz hiše," pripoveduje družinska prijateljica Maja Stropnik, ki družini pomaga v trenutnem položaju.

požar hiša Družina Mikek | Foto: Maja Stropnik Foto: Maja Stropnik

Andreja Pirečnik je želela poklicati gasilce, a stacionarni telefon ni več deloval, mobilnik pa je bil zaradi tamkajšnjega slabega sprejema brez signala. Z avtomobilom se je zapeljala do sorodnikov pod hribom, kjer je po telefonu izvedela, da so bili gasilci že obveščeni in so že na poti.

Stara starša Danica in Anton Mikek sta prav tako le še na hitro zapustila hišo, nato pa so lahko skupaj le še čakali na prihod gasilcev in nemočno opazovali, kako se pred njihovimi očmi uničuje vse, za kar so se trudili dolga leta.

Požar je zanetila kuna oziroma glodavec, ki je povzročil kratek stik na električni napeljavi. Pogasili so ga gasilci PGD Podgorje, PGD Slovenj Gradec, PGD Golavabuka, PGD Gaberke in PGD Šoštanj Mesto.

tovornjak požar
Novice V požaru na hitri cesti popolnoma zgorel tovornjak #foto

požar hiša Družina Mikek | Foto: Maja Stropnik Foto: Maja Stropnik

Ogenj je popolnoma uničil zgornje nadstropje, voda pa še preostalo

Starejša hiša je bila obnovljena, lani pa si je Aleš Mikek s svojo ženo Andrejo Pirečnik v zgornjem nadstropju čisto na novo uredil stanovanje. Hiša je imela od lani tudi novo streho, čakala je le še na zaključni del fasade in družina se je veselila življenja v lepem domu, v torek pa jim je sanje o prijetnem skupnem bivališču razblinil velik požar.

"Rešiti jim ni uspelo prav ničesar, ostalo jim je le, kar so imeli na sebi. Sicer spodnje nadstropje ni zgorelo, ogenj je zajel le spalnico, a je zdaj vse uničeno zaradi gašenja. Vse je zalito, tudi plošča med spodnjim in zgornjem nadstropjem je počila, zato so zdaj v fazi rušenja, hišo bodo podrli, ker ni bilo več česa rešiti," opisuje Stropnikova.

Zaskrbljeni in objokani so še vedno v šoku

Trenutno so vsi še vedno v velikem šoku, pravi Stropnikova. Delajo od jutra do večera, pomagajo jim vsi sosedje in krajani. Preskrbljeni so z najnujnejšimi stvarmi, kar zadeva oblačila, tudi šolske potrebščine za otroke jim je uspelo priskrbeti, saj sta tudi otroka ostala popolnoma brez vsega.

"Otroka mlade družinice, ki sta stara šest in devet let, ne razumeta, kaj se dogaja in zakaj ne moreta domov. Pogrešata svojo hišo, svoje igrače, svoje ljubljenčke – izgubila sta hrčka, dva papagaja, akvarij ribic. Gasilci so sicer v vrečki iz hiše prinesli zlate ribice, od katerih je nato preživela le ena. Zaradi velike vročine so se zunaj stopila tudi kolesa in skiroji. Strah ju je, brez mame si ne upata zaspati, težko jima je, ko ob sebi gledata zaskrbljene objokane starše in stare starše, staro hišo bi rada nazaj in jima je hudo," pripoveduje Stropnikova.

požar hiša Družina Mikek | Foto: Maja Stropnik Foto: Maja Stropnik

požar gašenje gasilci Gasilska brigada Ljubljana Šentviški hrib
Novice Čedalje večji požari na Šentviškem hribu, je kriv požigalec?

Sosedje in sokrajani so družini takoj priskočili na pomoč

Danica in Anton Mikek, ki je v kraju poznan kot delaven in skromen kmet, ki je po cele dneve na njivi, sta se skupaj s sinom Alešem začasno preselila k Daničini sestri, ki živi pod hribom, nedaleč od njihove kmetije. Poleg tega, da po cel dan pospravljajo pogorišče, morajo poskrbeti tudi za živali na kmetiji, zato tudi morajo biti blizu. Andreja se je skupaj z otrokoma preselila v Velenje, kjer živi tudi Aleševa sestra.

"Vsi so zelo dobrodušno priskočili na pomoč in bi jim radi pomagali, ponujajo jim opremo, posodo, oblačila, a dejansko teh stvari trenutno nimajo kam shraniti. Tudi vaška trgovina v Podgorju je ob blagajne postavila voziček, kjer se zbira hrana in kamor lahko vsak kaj postavi za družino, in gasilci so prav tako k njim že dostavili prve pakete. Vsi pomagajo, kolikor le lahko. Tudi gospodinje po kraju so se med seboj dogovorile, da vsaka en dan skuha tople obroke za delavce, ki jim pomagajo na pogorišču," pripoveduje Stropnikova.

požar hiša Družina Mikek | Foto: Maja Stropnik Foto: Maja Stropnik

Položaj družine je še toliko težji, ker je Danica Mikek zaradi zdravljenja raka ravno končala kemoterapijo, zaradi česar mora paziti na odpornost in biti v urejenem in mirnem okolju, pri čemer tako stresne razmere ne prinašajo ničesar dobrega. Mlada družina pa je bila po krizi v težkem finančnem položaju in se ji je ravno pred kratkim uspelo rešiti dolgov, zato jih je dogodek močno potrl.

Gasilska brigada Ljubljana gasilci
Novice Pripravljeni v eni minuti in prvi na terenu tudi v najtežjih situacijah #video

V težkem položaju jim bo pomagal prav vsak evro

Družina, ki je v preteklosti že preživljala težke čase, je trenutno finančno v zelo nezavidljivem položaju, a ker so bili celo življenje navajeni trdo delati, jih je sram prositi in niso navajeni prejemati pomoči. Na srečo živijo v okolju, kjer so družine med seboj zelo povezane, in so jim ljudje takoj priskočili na pomoč. Zanje so odprli tekoči račun, na katerem bodo zbirali sredstva, ki jim bodo pomagala, da bi se kar najhitreje rešili iz najhujšega, porabljena pa bodo namensko.

Če želite pomagati družini, da bodo njihove skrbi v teh dneh manjše, lahko to storite:

z nakazilom na tekoči račun SI 56 6100 0001 8539 472
(račun Rdečega križa Slovenije, odprt je pri Delavski hranilnici)
SKLIC: 14042020
Namen: Pomoč družini Mikek.

z donacijo prek SMS-sporočila:
DOM na 1919 za 1 evro
DOM5 na 1919 za 5 evrov
Gasilka Anuška Mandeljc
Novice "Morda moški težko priznajo, a marsikje smo uspešnejše" #intervju
Gasilska brigada Ljubljana gasilci
Avtomoto Gasilsko vozilo za pol milijona, ki bi ga moralo imeti vsako društvo #video
Ne spreglejte