Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
26. 3. 2020,
18.42

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

5

Natisni članek

Šentviški hrib Šentvid gasilci požarna ogroženost požar

Četrtek, 26. 3. 2020, 18.42

4 leta

Čedalje večji požari na Šentviškem hribu, je kriv požigalec?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

5

požar gašenje gasilci Gasilska brigada Ljubljana Šentviški hrib | Razsežnost zadnjega požara je bila največja, zato so na pomoč poklicali helikopter SV, ta je vodo zajemal iz bazena, postavljenega ob eni od šol v Šentvidu. | Foto Gasilska brigada Ljubljana

Razsežnost zadnjega požara je bila največja, zato so na pomoč poklicali helikopter SV, ta je vodo zajemal iz bazena, postavljenega ob eni od šol v Šentvidu.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana

Požar na Šentviškem hribu, ki ga je v petek uspelo omejiti 90 gasilcem ob pomoči helikopterja, je le eden od številnih na tej lokaciji v zadnjem mesecu. Glede na pogostost dogodkov obstaja verjetnost, da so požari posledica storjenega kaznivega dejanja. Vsak od zadnjih sedmih požarov v tem mesecu je bil zahtevnejši, zadnjega je pomagal gasiti tudi helikopter Slovenske vojske (SV).

Medtem ko naše zdravje v mesecu marcu najbolj ogrožajo okužbe s koronavirusom, se morajo gasilci in policisti, ki se trudijo ostati zdravi, da bi lahko pomagali ljudem, ukvarjati tudi s številnimi požari. Takimi, ki so posledica kurjenja kljub prepovedi, in celo takšnimi, ki bi lahko bili namerno podtaknjeni. Policisti so namreč na območju šentviškega hriba letos obravnavali že sedem požarov v naravnem okolju.

"Pri štirih požarih v mesecu marcu obstaja sum, da so bili posledica storjenega kaznivega dejanja, zato policisti intenzivno opravljajo naloge za izsleditev trenutno še neznanega storilca," so povedali na Policijski upravi Ljubljana (PU Ljubljana).

Lokalni prebivalci imajo požarov dovolj, skrbi jih razsežnost novih, zato so se organizirali, večkrat obiskujejo hrib, oprezajo naokrog in stražijo. Kot pravijo nekateri, naj bi v gozdu celo našli že pripravljene manjše kupe, pripravljene za prižig ognja, a nikogar v bližini. V zadnjih dneh so si lahko nekoliko oddahnili zgolj zaradi vremenskih razmer.

Vsak novi požar obsežnejši in bolj zahteven

"Glede na število posredovanj na območju Šentviškega hriba je bilo v zadnjem obdobju naše delo res izjemno intenzivno. Vedno je šlo seveda za požar v naravi," je povedal Robert Okorn z Gasilske brigade Ljubljana (GBL).

  • Prvič so na območju posredovali 10. marca, ko so skupaj s PGD Šentvid pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov. V intervenciji je posredovalo 27 gasilcev s šestimi vozili.
     
  • Druga intervencija je bila že dva dneva pozneje, 12. marca, ko je okoli 28 gasilcev je pogasilo gozdno podrast na površini okoli 500 kvadratnih metrov.
     
  • A mir tudi po tem požaru ni trajal dolgo, saj so bili že dva dneva zatem, 14. marca, znova aktivirani. Tokrat sta zagorela podrast in mešani gozd na dveh lokacijah nad šentviškim predorom.

    "Požar smo locirali s pomočjo brezpilotnega zrakoplova. Zaradi težkega terena smo se do požara prebijali zelo počasi. Z manjšimi vozili in ročnim orodjem smo ga omejili in tudi pogasili. Poleg GBL so sodelovale še štiri prostovoljne operativne gasilske enote. Skupaj je bilo na delu 34 gasilcev z devetimi vozili," je povedal Okorn.


     
  • Posredovanje gasilcev je bilo znova potrebno že čez štiri dni, 18. marca. Ogenj je pogasilo 51 gasilcev iz GBL in štirih prostovoljnih enot.
     
  • "Med 19. in 20. marcem se je intenzivnost še stopnjevala, saj smo izvedli kar štiri intervencije. Delo je bilo zelo zahtevno, ob pomoči družbe Dars smo uporabili vodo iz rezervoarja za predor Šentvid, pri polaganju cevovoda sta nam s svojimi traktorji pomagala tudi dva domačina," je povedal Okorn.
požar Debni vrh gasilci PGD Sostro
Novice Kljub prepovedi kurjenja požari zaradi opravil dodatno ogrožajo razmere #foto

V najobsežnejši intervenciji v petek posredovalo 91 gasilcev in helikopter

Najbolj obsežno posredovanje pa je bilo v petek, 20. marca, v popoldanskih urah, ko se je zaradi vetra požar hitro širil po hribu navzgor.

Bazen za polnjenje helikopterske vreče za gašenje požara so gasilci postavili na nogometnem igrišču Škofijske gimnazije v Šentvidu.  | Foto: Gasilska brigada Ljubljana Bazen za polnjenje helikopterske vreče za gašenje požara so gasilci postavili na nogometnem igrišču Škofijske gimnazije v Šentvidu. Foto: Gasilska brigada Ljubljana

"Poleg več gasilskih enot smo aktivirali tudi helikopter SV za pomoč pri gašenju. Bazen za polnjenje helikopterske vreče za gašenje požara smo postavili na nogometnem igrišču Škofijske gimnazije v Šentvidu. Za dobavo gasilne vode na požarišče smo uporabili tudi traktorje z večjimi plastičnimi cisternami," je pojasnil Okorn in dodal, da je helikopter izvajal gašenje notranjega dela požara, v ta namen pa opravil 21 naletov oziroma odmetov vode.

"V intervenciji je bilo na delu 90 gasilcev s pomočjo 19 vozil. Na požaru je bila prisotna tudi policija, ta dogodek preiskuje kot sum požiga prav zaradi pogostosti dogodkov na tem območju. Po tej intervenciji smo izvedli še več preventivnih pregledov požarišča, ob pojavu dima smo prekopali in zalili posamična požarišča. Dostop do požarišč je bil težak in zahteven tudi za naša vozila. Pa vendar smo zadevo uspešno reševali zaradi izkušenosti ter seveda tudi iznajdljivosti svojih voznikov," je pojasnil Okorn.

Gasilci PGD Ljubljana – Šentvid so v soboto vse ljudi pozivali, naj zapustijo območje Šentviškega hriba.

Novice Noč po požaru na Šentviškem hribu brez posebnosti

Povzročitelju grozita denarna in zaporna kazen

V enem od naštetih primerov policisti obravnavajo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let.

V treh primerih obravnavajo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagrožena kazen zapora do petih let.

Vse, ki bi karkoli vedeli o dogajanju na Šentviškem hribu, policija prosi, da jih o tem obvestijo

"Z občani na območju policisti že zdaj sodelujejo, vsekakor pa vse, ki bi o požarih na navedenem območju karkoli vedeli, naprošamo, da to sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Šiška na telefonsko številko 01 583 37 00 ali 113 oziroma na anonimni telefon 080 1200," še sporočajo s policije.

Gašenje požara blizu Lipnice
Novice Velik požar blizu slovenske meje usoden za več konj #foto #video

Helikopter, ki je 20. marca nad Šentviškim hribom izvajal gašenje notranjega dela požara, je v ta namen opravil 21 naletov oziroma odmetov vode. | Foto: Gasilska brigada Ljubljana Helikopter, ki je 20. marca nad Šentviškim hribom izvajal gašenje notranjega dela požara, je v ta namen opravil 21 naletov oziroma odmetov vode. Foto: Gasilska brigada Ljubljana

Še vedno velja prepoved kurjenja v naravi

"V zadnjih nekaj dneh smo kljub temu, da je bila v petek, 20. 3., razglašena velika požarna ogroženost, obravnavali več požarov in nedovoljenega kurjenja v naravnem okolju na območju vsega območja PU Ljubljana. V večini primerov je bilo ugotovljeno, da je zagorelo ob sežiganju vejevja in drugega materiala pri različnih spomladanskih opravilih, posledično pa je to pomenilo veliko obremenitev interventnih služb, predvsem gasilcev in policistov. Prav gasilci in policisti spadajo med poklice, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja koronavirusa. Da jih ne bi dodatno obremenili in bi čim več gasilcev in policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse na pazljivost pri opravilih v naravi," še sporočajo policisti.

Gašenje požara
Novice Pri gašenju požara na Šentviškem hribu gasilcem pomagal helikopter #foto #video
Ne spreglejte