Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
18.11

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

mraz tropski vrt orhideje

Sreda, 28. 2. 2018, 18.11

6 let, 1 mesec

Z mraza v tropski raj pri Gornji Radgoni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

V teh hladnih dneh boste ozeblinam zagotovo ubežali, če se boste odpravili v tropski raj v Melah pri Gornji Radgoni, kjer imajo prijetnih 22 stopinj Celzija in se bohotijo orhideje, tropski metulji in papige. Danes so ga obiskali v oddaji Dan na Planet TV. Na več kot 700 kvadratnih metrih se razprostira razstava orhidej, ki so jih pripeljali iz Nizozemske, Nemčije, Italije in tudi s Tajvana.

Novinarka: Anja Vučkič/Video: Planet TV

Simona Kurbus iz Vrtnega centra Kurbus je dejala, da je v tej razstavi okrog tri tisoč orhidej, od tega 200 različnih vrst. Nekatere med njimi dosegajo vrtoglave cene predvsem zato, ker niso križanci. Kurbusova je pokazala eno izmed najbolj dragocenih rastlin na njihovi razstavi, ki stane 180 evrov.

V tropskem raju so tudi živali

V naravnem okolju večina orhidej raste v sožitju z drevesi. Da bi tudi na razstavi pričarali vzdušje pragozda, so se na razstavo pripravljali dobrega pol leta. Med tropskim cvetjem pa frfota več kot 600 živih pisanih metuljev – nekaj je tudi velikanskih. "Metulji so prišli v obliki bub iz Kostarike, pri nas jih navesimo na podlago in se potem pod primernimi pogoji izležejo," je razložila Kurbusova.

V središču pozornosti pa sta glasni in zaljubljeni tropski papigi Suzy in Jaka. "Lepo popestrita ta prostor, nista nevarni, pustita se božati oziroma se umakneta, če morda nista pri volji. Tako da je to zelo lepa popestritev," je dodala.

Vedno nekaj za navdušence narave

Za njih to ni prva razstava, in čeprav jih ne prirejajo vsako leto, o njih razmišljajo ves čas. Miroslav Kurbus iz centra je dejal, da vedno razmišljajo, kaj bi lahko še dodali. "Načrte imamo, vendar o tem za zdaj še ne moremo govoriti," je povedal.

Zaradi takšnih razstav je tudi v Sloveniji veliko nadušencev nad orhidejami, za katere ne bo odveč koristen nasvet. Kurbusova svetuje, da naj orhidej ne zalivajo prepogosto oziroma jih naj ne namakajo dalj časa v vodi, saj tudi v naravi tega niso deležne. In če vam orhideje doma ne uspevajo najbolje, se lahko po nasvet in sprostitev še do 18. marca odpravite v tropski raj.

Ne spreglejte