Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2023,
7.24

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

vročinski val vročina poletje vreme

Torek, 22. 8. 2023, 7.24

8 mesecev, 1 teden

Arso svari pred hudo vročino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Danes in jutri bo sončno in vroče. Po nižinah Primorske bo velika toplotna obremenitev. Vroče bo tudi drugod, predvsem v mestih. Agencija za okolje (Arso) je že včeraj za jugozahodni del države izdala vremensko opozorilo oranžne stopnje, ki velja za vse dni do vključno petka. Za preostale dele države v teh dneh velja opozorilo rumene stopnje. Jutri popoldne je na severu mogoča kakšna vročinska nevihta.

Danes bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 stopinj Celzija, je zapisano na spletni strani agencije za okolje.

Jutri bo večinoma sončno, popoldne lahko na severu nastane kakšna vročinska nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne od 29 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo sončno in vroče, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. V četrtek lahko na severu nastane še kakšna vročinska nevihta.

Previdno v vročini

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v letošnjem poletju ob napovedanih visokih temperaturah že večkrat opozorili na škodljive vplive vročine na zdravje. Ta lahko najbolj prizadene starejše, otroke, nosečnice, nekatere bolnike in tiste, ki so ji bolj izpostavljeni.

Poletje, vročina
Novice Pred nami izredno vroči dnevi, Arso izdal oranžno opozorilo

Težave lahko preprečimo z zmanjšanjem obremenitve telesa s toploto, tako da se umaknemo v senco ali hladnejše prostore, omejimo fizično aktivnost, uživamo lahko hrano v manjših obrokih, izbiramo lahka in ohlapna oblačila ter dovolj pijemo. Priporočajo brezalkoholne pijače, najbolje vodo.

Opozarjajo še, da nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem parkiranem avtomobilu. V primeru pregretja osebo umaknemo na hladno.

Ne smemo pozabiti na zaščito pred soncem, pozorni pa moramo biti tudi na varnost hrane, saj se ta v vročini hitreje pokvari.

Ne spreglejte