Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
7. 7. 2016,
13.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Natisni članek

Miro Cerar Dejan Židan Socialni demokrati SMC vlada kriza

Četrtek, 7. 7. 2016, 13.57

6 let, 7 mesecev

Vroča kri na seji vlade: počilo med Cerarjem in SD

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Miro Cerar Dejan Židan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Današnji vrh koalicije pred sejo vlade je premier Cerar predčasno prekinil. Kot poroča Večer, je premierja zmotila napovedana udeležba podmladka SD na današnjem protestu pred vlado v podporo delavcem v Luki Koper. 

Mira Cerarja je neuradno zmotilo, da bo na današnjem protestu pred vlado sodeloval tudi Mladi forum (MF), podmladek koalicijske SD, ki jo vodi Dejan Židan. Tega je zato pozval, naj se opredelijo, ali so še člani te vladne koalicije. O tem, kako prvak SD spodmika stol Miru Cerarju, smo sicer na Siol.net pisali že v ponedeljek.

"Za državo je pomembno, da jo vodijo stabilni, trdni in k javnemu dobremu zavezani politični akterji," je sicer po današnjem kratkem srečanju prvakov vladnih strank dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Po njenih besedah v največji vladni stranki od svojih partneric pričakujejo enotnost.

Cerar: SD igra dvojno igro

Premier Cerar je prvaka SD na jutranjem koalicijskem srečanju opozoril, da SD igra dvojno igro. "Želim, da razmislijo, kako naprej, saj na eni strani spodbujajo demonstracije in shode proti vladi z ostrimi besedami proti nosilcem oblasti, obenem pa sedijo v tej isti vladi," je povedal Cerar in dodal, da tega ne more dovoliti.

Premier verjame, da se bodo odločili tako, kot je prav. "A kot predsednik vlade ne morem dovoliti, da mi koalicijski partner na eni strani demonstrira proti vladi, v kateri sedi. To je dvojna pozicija, to je nesprejemljivo," je bil v izjavi po srečanju s predstavniki delavcev Luke Koper oster Cerar. Zato je zjutraj koalicijski sestanek tudi prekinil in jim dal čas, da ta premislek opravijo.

Ob tem je Cerar pojasnil, da ima ta premislek dolgoročnejši pomen. Do kdaj bodo premislili, je njihova stvar. "Ta hip poteka shod pred vlado tudi na njihovo pobudo. To ni dobro. A kot predsednik vlade gledam predvsem naprej," je dejal. Cerar upa, da bo tudi SD prepoznala nevzdržnost svoje dvojne pozicije in v prihodnjih dneh spet zavzela v vladi jasno pozicijo, "kot se spodobi".

STA

Podmladek SD ostro nad Cerarja

Podmladek SD ni v včerajšnji izjavi ne vladi ne premierju namenil lepih besed: "Laži, sprenevedanja, ‘naključne‘ interpretacije napačnih podatkov in nenazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo."

Obregnili so se tudi ob Cerarjevo sobotno izjavo, da "delavci ne bodo vodili države". Zapisali so, da je za Cerarja to rezervirano za kapital in njegove podrepnike, lažnivce in prevarante. Podmladek je stopil na stran delavcev, ki zahtevajo odstop državnega sekretarja Metoda Dragonje in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča.

Židan: Na podmladek nimam vpliva

Židan naj bi predsedniku vlade med koalicijskim vrhom dejal, da na podmladek nima vpliva. Je bilo pa v zadnjih mesecih veliko napetosti na relaciji SMC-SD, nazadnje pri interpelaciji ministrice za delo Anje Kopač Mrak. Vse do zadnjega se namreč ni vedelo, ali bo SMC stopila v bran ministrici. V primeru Luke Koper pa je bil na nasprotnem bregu tudi prvak stranke DeSUS Karl Erjavec, ki se s poskusom menjave nadzornikov ni strinjal. 

Mladi forum SD: Ne razumemo jeze premierja

"Ne razumemo jeze predsednika vlade Mira Cerarja glede naših izjav v zvezi s celotnim dogajanjem okoli Luke Koper. Naša želja in zahteva je le, da zamenja slabe sodelavce, kot je to storila že v preteklosti. Vlada mora delati. Mnogi rezultati so dobri. Povečuje se število delovno aktivnih. Treba je raziskati morebitne nepravilnosti v Luki Koper in obsoditi poseganje Maria Draghija iz ECB v delo naših preiskovalnih organov pri obravnavi morebitnih nepravilnosti v sanaciji bančnega sistema. Pred vlado je še kup drugih izzivov. Državo je treba spraviti v red, hkrati pa paziti na besede, ko se nagovarja državljane in predvsem delavce," so sporočili iz Mladega foruma SD.

Ne spreglejte