Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2016,
11.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

Natisni članek

Sevnica Melania Trump volitve v ZDA 2016

Sreda, 9. 11. 2016, 11.29

6 let, 6 mesecev

Reportaža z jutranjega spremljanja volilnih rezultatov

Volilni utrip iz Sevnice: Samo da je prva dama iz Sevnice! #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

sevnica | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Če je rojstni kraj Donalda Trumpa, Queens v New York Cityju, ob razglasitvi volilnih rezultatov eksplodiral od navdušenja, je bilo v domačem kraju nove prve dame ZDA, Sevničanke Melanie Trump, precej bolj umirjeno. Volilni mrzlici se je priključil le eden od lokalov v središču mesta, kjer so volilne rezultate pričakovali že od zgodnjih jutranjih ur.

Prihod v Sevnico v zgodnjem jutru ni dajal vtisa, da je rezultat ameriških volitev, na katerih je volilno telo za predsednika ustoličilo republikanskega kandidata Donalda Trumpa, na neki način povezan tudi s Slovenijo. Prvič v zgodovini Združenih držav Amerike se bo namreč zgodilo, da bo njihova prva dama postala ženska slovenskih korenin. Melania Trump, Sevničanka.

sevnica | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Podjetni Sevničani so v ta namen organizirali druženje v enem od lokalov v središču Sevnice, kjer so zajahali val ameriške volilne evforije. Vrata so izjemoma odprli že ob 4. uri zjutraj, kar je dve uri in pol prej kot običajno. Pred vhod so izobesili ogromno ameriško zastavo, ki je izstopala ob miniaturni zastavi občine Sevnica in nekoliko večjima zastavama Slovenije in Evropske unije.

sevnica, zastava | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Na razglasitev rezultatov smo večinoma čakali predstavniki medijev in lokalne skupnosti, med njimi tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, direktorica sevniškega zdravstvenega doma, ki mu je gospa Trump pred leti namenila večjo donacijo, njene sošolke in prijateljice, medtem ko so domačini, večinoma starejši gospe in gospodje, na kraj volilnega dogodka bolj kapljali kot drli.

Domačinki: Predober človek na mestu predsednika ZDA nima kaj iskati

Večina tistih, s katerimi smo se pogovarjali, je sijala od ponosa, nekateri pa so se na druženju oglasili zgolj zaradi brezplačne kapljice rujnega. Gospa Janja in Marica, ki v Sevnici živita že vse življenje, sta bili odkrito navdušeni nad dejstvom, da se bo njuna nekdanja sokrajanka v kratkem preselila v Belo hišo.

sevnica | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

"Kaj ni to fino? Sevničanka bo živela v Beli hiši? Zelo smo ponosni, kaj pa drugega." Tudi o Melanijinem možu sta imeli na zalogi kopico besed. Realističnih in pohvalnih. "Mislim, da je bolj razburljive sorte, a tak moraš konec koncev tudi biti, da lahko tako ogromen narod, kot so Američani, držiš skupaj," sta si bili enotni. "Predober človek na takem položaju nima kaj iskati," sta bili odločni.

Pobudnik organiziranega druženja je bil sevniški župan Srečko Ocvirk, ki si želi, da bi Melania Trump, s katero se sicer še nista srečala, z družino Sevnico čim prej počastila z obiskom.

Kaj vse je povedal o novi prvi dami ZDA, si poglejte v videu:

Svoj kamenček v mozaik jutranjega druženja je prispevala tudi skupina Slavček, ki je pred pol leta spesnila skladbo o Melanii. Pobudnik je bil njihov kitarist Jani Šiška, ki je pripravil melodijo, besedilo pa je napisal Igor Pirkovič.

Zakaj je nastala skladba o Melanii in kakšno prihodnost ji napovedujejo, si poglejte v videu:

Razglasitve volilnih rezultatov se je udeležila tudi direktorica Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica Mojca Pernovšek. Kot je povedala, se na zavodu zavedajo, da je morajo val zanimanja za njihov kraj izkoristiti zdaj, ko je železo še vroče.

Kakšni so njihovi načrti, si oglejte v videu:

 

Ne spreglejte