Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2021,
6.45

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

46

Natisni članek

ukrepi Janez Janša Janez Janša Koronavirus vlada

Sreda, 20. 1. 2021, 6.45

3 leta, 3 mesece

Janša: Prihodnji teden se v devetih regijah odpirajo šole in vrtci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

46

Janez Janša | Premier Janez Janša je povedal, da se bodo prihodnji teden v devetih regijah odprli vrtci in oddelki prve triade osnovnih šol po modelu C. | Foto STA

Premier Janez Janša je povedal, da se bodo prihodnji teden v devetih regijah odprli vrtci in oddelki prve triade osnovnih šol po modelu C.

Foto: STA

Vlada je na redni tedenski seji, namenjeni epidemiji, odločala o tem, katere ukrepe bo podaljšala. Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da se je vlada na podlagi upada okužb in upadajočih trendov odločila, da se bodo prihodnji teden v devetih od 12 slovenskih regij, ki so prešle iz črne v rdečo fazo, ob spoštovanju ukrepov odprli oddelki prve triade osnovnih šol in vrtci. V ponedeljek bodo izvajali množično hitro testiranje zaposlenih v vrtcih in osnovnih šolah, v torek pa se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole.

Predsednik vlade Janez Janša je danes zvečer povedal, da je vlada po posvetovanju z NIJZ in strokovno svetovalno skupino na ministrstvu za zdravje sklenila, da bo v devetih od 12 regij prihodnji teden pouk za prvo triado osnovne šole potekal po modelu C, ob spoštovanju ukrepov pa se bodo odprli tudi vrtci. To pomeni, da se bodo vrtci in oddelki prve triade osnovnih šol odprli po vsej državi, razen v posavski, goriški in jugovzhodni slovenski regiji.

Z rdečo barvo so označene regije, kjer bodo s ponedeljkom sprostili določene ukrepe. | Foto: Twitter - Voranc Z rdečo barvo so označene regije, kjer bodo s ponedeljkom sprostili določene ukrepe. Foto: Twitter - Voranc

V devetih regijah se odpirajo vrtci, po modelu C pa prva triada osnovne šole

Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja, so torej gorenjska, koroška, obalno-kraška, osrednjeslovenska, podravska, primorsko-notranjska, zasavska, pomurska in savinjska. V ponedeljek bo tako v omenjenih regijah potekalo množično hitro testiranje zaposlenih v osnovnih šolah in vrtcih, pouk in varstvo se bosta začela v torek prihodnji teden. Vlada bo po navedbah Janše v prihodnjih dneh spremljala razmere tudi v preostalih treh regijah, ob izboljšanju razmer je tudi tam mogoče odprtje vrtcev in šol.

O morebitni sprostitvi preostalih ukrepov v regijah v rdeči fazi je Janša dejal, da se bodo med drugim lahko odprla tudi smučišča ob spoštovanju ukrepov in zagotovitvi hitrega testiranja, lahko se bodo odprle tudi avtomehanične delavnice in trgovine z otroškimi potrebščinami. Janša je ob tem opozoril, da bo treba strogo upoštevati vse ukrepe, da se epidemiološka slika ne bi spet poslabšala.

Novice Vse več regij izpolnjuje pogoje za sproščanje

Vlada bo proučila dodatne ukrepe za zajezitev virusa

Ob tem je napovedal, da bo vlada v sodelovanju z vodstvom NIJZ in strokovno svetovalno skupino na ministrstvu za zdravje proučila še druge ukrepe za zajezitev virusa, ki jih uvajajo druge države, in jih sprejela v prihodnjih dneh. Več o tem bo po njegovih besedah znano takrat. Po zadnjih podatkih je v bolnišnicah hospitaliziranih 1.178 bolnikov z boleznijo covid-19, sedemdnevno povprečje okuženih pa je 1.298, kar pomeni, da smo v Sloveniji že prešli iz črne v rdečo fazo.

 

Ne spreglejte