Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
15.46

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman

Četrtek, 6. 4. 2017, 15.46

7 let

Vlada načrtuje odpravo primanjkljaja čez dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Mateja Vraničar Erman | Foto STA

Foto: STA

Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2018-2020. V njem je predvidela odpravo javnofinančnega primanjkljaja že v letu 2019, in sicer naj bi slovenske javne finance ustvarile presežek v ocenjeni višini 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, bo vlada predlog odloka posredovala v DZ, ki bo o njem predvidoma glasoval na aprilski seji. "To bo omogočilo, da vlada do konca aprila dokončno oblikuje nacionalni reformni program in program stabilnosti ter oba do konca aprila posreduje v pregled Evropski komisiji," je pojasnila. Predlog odloka bo ocenil tudi fiskalni svet.

Poleg tega se je vlada seznanila z osnutkom programa stabilnosti za leto 2017, ki ga bo prav tako posredovala DZ in fiskalnemu svetu, ter z drugim osnutkom nacionalnega reformnega programa za obdobje 2017-2018, srednjeročnega načrta vlade o prioritetnih ukrepih in projektih.

Odlok določa ciljni saldo in najvišji možni obseg izdatkov sektorja država za posamezno proračunsko leto in ciljne salde ter najvišji možni obseg izdatkov posamezne blagajne javnega financiranja. Zdaj veljavni odlok, ki ga je DZ prvič sprejel aprila lani, kot ciljni javnofinančni primanjkljaj za leto 2017 določa 1,6 odstotka BDP, za leto 2018 odstotek BDP in za leto 2019 0,4 odstotka BDP.

Vlada je pri načrtovanju novega odloka izhajala iz novih podatkov o višini javnofinančnega primanjkljaja, ki je bil po predhodnih podatkih v letu 2016 pri 1,5 odstotka BDP, ter izboljšane napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Pri tem načrtuje, da bo strukturni saldo sektorja država uravnotežen konec leta 2020. Do takrat se bosta po pričakovanjih finančnega ministrstva postopoma, v skladu z zahtevami pakta za stabilnost in rast, zmanjševala tako primanjkljaj sektorja država kot tudi njegov dolg.

Je pa vlada predvidela hitrejše zmanjševanje javnofinančnega primankljaja. Ta naj bi se leta 2018 znižal na 0,2 odstotka BDP, za leto 2019 pa je že predviden pozitivni ciljni saldo v višini 0,2 odstotka BDP in v letu 2020 v višini 0,4 odstotka BDP.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o podpornem okolju za podjetništvo, ki prinaša izboljšave obstoječega podpornega okolja, imela pa bo pozitivne posledice pri zmanjšanju administrativnih bremen za podjetja pri postopkih dodeljevanja sredstev in pri povečanju obsega poroštev, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ne spreglejte