Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2019,
15.26

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

6

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman visoka predstavnica za nasledstvo Ana Polak Petrič vlada

Četrtek, 18. 7. 2019, 15.26

4 leta, 9 mesecev

Mateja Vraničar Erman nova visoka predstavnica za nasledstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

6

Mateja Vraničar Erman | Vlada je nekdanjo finančno ministrico Matejo Vraničar Erman imenovala za novo visoko predstavnico za nasledstvo. | Foto STA

Vlada je nekdanjo finančno ministrico Matejo Vraničar Erman imenovala za novo visoko predstavnico za nasledstvo.

Foto: STA

Vlada je na današnji seji imenovala nekdanjo finančno ministrico in državno sekretarko na ministrstvu za finance Matejo Vraničar Erman za novo visoko predstavnico za nasledstvo. Na položaju je Vraničar Ermanova nasledila Ano Polak Petrič, ki jo je vlada danes razrešila, potem ko je bila imenovana za veleposlanico na Japonskem.

Cilj imenovanja je potreba po učinkovitem in aktivnem delovanju na področju uresničevanja sporazuma o vprašanjih nasledstva, kar predstavlja eno izmed ključnih prioritet slovenske zunanje politike, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Ana Polak Petrič je bila visoka predstavnica za nasledstvo od 30. januarja 2014. Vlada jo je s položaja danes razrešila, potem ko je bila z ukazom predsednika republike 21. junija letos imenovana za slovensko veleposlanico na Japonskem.

Mateja Vraničar Erman
Novice Padajo okostnjaki iz omare Vraničar Ermanove #video

Bertoncelj je Vraničar Ermanovo odstavil z mesta državne sekretarke

Kot visoka predstavnica za nasledstvo je bila Polak-Petričeva tudi pooblaščenka za pogajanja o prevzemu jamstva za devizne hranilne vloge v okviru Banke za mednarodne poravnave v Baslu. Te naloge je zdaj prevzela Vraničar Ermanova. Vlada je novo visoko predstavnico za nasledstvo imenovala v skladu z zakonom na predlog zunanjega ministra in s soglasjem ministra za finance, so še sporočili iz Ukoma.

Vraničar Ermanova je bila med letoma 2016 in 2018 finančna ministrica v vladi Mira Cerarja. | Foto: STA , Vraničar Ermanova je bila med letoma 2016 in 2018 finančna ministrica v vladi Mira Cerarja. Foto: STA ,

Vraničar Ermanova je bila med letoma 2016 in 2018 finančna ministrica v vladi Mira Cerarja. Resor je kot prva ženska prevzela po odstopu Dušana Mramorja. Pred tem je bila od leta 2010 državna sekretarka na ministrstvu za finance, nato pa znova po koncu ministrskega mandata.

Oktobra lani je bila na predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja odstavljena zaradi, kot je ta dejal, razhajanj njunih vizij. Pred tem je sicer v javnosti predstavila izhodišča za pripravo zakona o davku na nepremičnine, s katerimi Bertoncelj in premier Marjan Šarec nista bila seznanjena.

Mateja Vraničar Erman
Novice Vlada razrešila državno sekretarko Matejo Vraničar Erman

Nataša Dolenc nova državna sekretarka na Morsu

Vlada je na današnji seji Natašo Dolenc razrešila s položaja direktorice urada vlade za varovanje tajnih podatkov in jo imenovala za novo državno sekretarko na ministrstvu za obrambo (Mors). Urad za varovanje tajnih podatkov pa bo kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Igor Eršte, so sporočili po seji vlade. 

Za direktorico Javnega sklada Republike Slovenije za podjetništvo (Slovenskega podjetniškega sklada) je vlada za nov štiriletni mandat imenovala Majo Tomanič Vidovič, ki omenjeni sklad vodi od leta 2007. Tomanič-Vidovičeva je bila edina prijavljena za omenjeni položaj.

Vlada je na današnji seji iz upravnega odbora Prešernovega sklada razrešila Vinka Möderndorferja. Ta je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, podal odstopno izjavo. Za nadomestnega člana je vlada v imenovanje državnemu zboru predlagala Aleša Novaka. Upravni odbor sklada je v dosedanji sestavi deloval pod Möderndorferjevim vodstvom od leta 2016.

Mateja Vraničar Erman
Novice Mateja Vraničar Erman mora kot prva zapustiti finančnega ministra
Ne spreglejte