Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2023,
15.28

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Natisni članek

podnebne spremembe slovensko predstavništvo Evropske komisije trajnostna mobilnost Evropska unija advertorial Evropska komisija

Četrtek, 4. 5. 2023, 15.28

2 meseca, 2 tedna

Veste, kdaj praznuje združena Evropa?

Vsebino omogoča Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Hiša EU

9. maja! In prav ta dan bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala prireditev, na kateri lahko spoznate delovanje Evropske unije v vsakdanjem življenju.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji  na dan Evrope organizira dogajanje,  posvečeno  različnim vidikom trajnostnosti in praktičnim prikazom pozitivnih vplivov naših ravnanj na življenja ljudi in na prihodnost. Udeležili se boste lahko delavnic, prisluhnili pogovorom in glasbi, preverili, kako spretni ste, ter se udeležili prav posebnega lova na zaklad »zero waste«. Pridružite se nam v torek, 9. maja, od 12.00 naprej.

Kaj Evropa prinaša razvoju Slovenije in njenih regij? Kaj imajo od nje mladi? Kako prispevati k bolj trajnostnima gospodarstvu in družbi? Kaj pomeni evropska solidarnost v praksi? Kaj je evropsko leto spretnosti? Odgovore na ta vprašanja boste na zabaven način dobili na dan Evrope na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Kongresni trg | Foto: STA , Foto: STA ,

Poleg dejavnosti, ki bodo simbolično in praktično izobraževale mimoidoče o pomenu dobrih zelenih praks pri spodbujanju zelenega prehoda in uresničevanju evropskega zelenega dogovora, si boste lahko obiskovalci postregli tudi z ekološkimi sladoledi.  

Odrasli in otroci boste lahko preizkusili različne spretnosti in veščine − od obdelave lesa, izdelave torbic iz odpadnega materiala, poskusov z energijo in izdelki brez embalaže pa do tega, kako poskrbeti za varnost na internetu in mobilnih telefonih.

Obiskovalci bodo lahko prisluhnili tematskim pogovorom v  evropski podnebni kavarni, ter se zabavali ob glasbenem programu mladih, manj znanih izvajalk in izvajalcev, ki bodo dobili priložnost na evropskem odru. 

Dan Evrope bosta odprla evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Dogajanje je že od samega začetka zasnovano z mislijo na zmanjševanje ogljičnega odtisa, recikliranje in ločevanje odpadkov ter varovanje okolja, zato se je Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z Ekologi brez meja zavezalo, da bo prireditev izpeljana v skladu s konceptom zero waste, to je z manj odpadki.

 

Zakaj trajnost?

okolje narava trajnost obnovljivi viri | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Evropski zeleni dogovor je najpomembnejša prednostna naloga Evropske komisije. Z njim želi Evropska unija do leta 2050 postati prvo podnebno nevtralno gospodarstvo na svetu.

Evropska komisija je pripravila konkretne predloge za dosego tega cilja, med njimi je najpomembnejši zakonski sveženj Fit for 55 – Pripravljeni na 55. Ta predvideva znižanje emisij za 55 odstotkov do leta 2030, v primerjavi z letom 1990.

Zakonodajni paket  Pripravljeni na 55 se dotika veliko področij, kot so energetika, obnovljivi viri energije, gradnja okolju prijaznih stavb, učinkovito upravljanje gozdov in zelenih površin. Na vseh teh področjih morajo države EU izpolniti ambiciozne cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in povečanje energetske učinkovitosti. To je ključno za uspešen zeleni prehod in doseganje podnebne nevtralnosti. 

V Evropski uniji se zavedamo, da je krožno gospodarstvo eden izmed najbolj učinkovitih modelov za spopad s podnebno krizo in krizo biotske raznovrstnosti. Vemo, da obstoječi načini proizvodnje in potrošnje vodijo do vse hitrejšega izumiranja mnogih živalskih in rastlinskih vrst.

Več kot 90 odstotkov izgube biotske raznovrstnosti in pomanjkanja vode je namreč posledica obstoječega pridobivanja in uporabe virov po načelu uporabi in zavrzi. Prehod v krožno gospodarstvo, ki temelji na vzdržnem upravljanju z naravnimi viri, ponovni uporabi in recikliranju, je zato v središču evropskega zelenega dogovora.

Veliko vlogo pa imamo tudi skupnosti, podjetja in posamezniki.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je v sodelovanju z več kot 20 organizacijami, Zero Waste Slovenija in Ekologi brez meja 3. maja podpisalo zavezo, da bo letošnji dan Evrope prireditev z manj odpadki. Na fotografiji: Katja Sreš (levo), Ekologi brez meja, in Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva. | Foto: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je v sodelovanju z več kot 20 organizacijami, Zero Waste Slovenija in Ekologi brez meja 3. maja podpisalo zavezo, da bo letošnji dan Evrope prireditev z manj odpadki. Na fotografiji: Katja Sreš (levo), Ekologi brez meja, in Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva. Foto: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Program:

dan evrope | Foto: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji Foto: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji 12.15 Otvoritev

12.45 Glasbeni nastop otroških pevskih zborov OŠ Vide Pregarc in OŠ Janče

13.20 Pogovor – Dobre prakse krožnega gospodarstva

14.00 Glasbeni nastop 3:RMA

14.45 Zbor za Zero Waste lov na zaklad po Ljubljani

15.00 Glasbeni nastop Ukulada

16.00 Pogovor – Trajnostna mobilnost skozi oči različnih generacij

16.50 Razglasitev rezultatov Zero Waste lova na zaklad

17.00 Pogovor – Kako komunicirati trajnost?

17.30 Pogovor – Kako začeti z energetsko prenovo stavbe?

18.00 Glasbeni nastop Pantaloons

19.15 Žrebanje nagrajencev skladov EU

19.30 Razglasitev rezultatov zbranih okoljskih zaobljub in smeti

Več o programu dogodka si lahko preberete tu.

Jerneja Jug Jerše
Novice Podnebna nevtralnost EU do leta 2050: "To je podoben mejnik kot pristanek človeka na Luni"
Ne spreglejte