Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
4. 6. 2013,
13.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vera Ban Jože Pučnik Janez Janša Janez Janša

Torek, 4. 6. 2013, 13.54

8 let, 1 mesec

Vera Ban: Ob tem, kar se dogaja v Sloveniji, bi bila Pučnikova duša ranjena

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Bil je premočrten človek. Kadarkoli se mu lahko poklonimo z vso častjo. Slovenija je bila zanj mati v pravem pomenu besede," je o Jožetu Pučniku povedala Vera Ban.

Založba Nova obzorja je na novinarski konferenci predstavila knjigo Vere Ban z naslovom Moja pot ob Pučniku.

"Pučnik je bolj kot vse drugo sovražil laž" Banova je povedala, da se je spominov na Pučnika nabralo toliko, da je začela razmišljati o tem, da bi bilo škoda, če ne bi bili nikjer zapisani. K pisanju spominov jo je po njenih besedah spodbujal tudi Janša, vendar, kot je dejala, ni verjela, da je tega zmožna, saj še nikoli ni napisala nobene knjige. Dokončno odločitev, da se loti pisanja, pa je sprejela ob svojem rojstnem dnevu, ko ji je Janša podaril Pučnikov portret.

V nadaljevanju je poudarila, da se je Pučnik vrnil v Slovenijo takrat, ko je začelo vreti, pri čemer je začutil pozitivno energijo, ki se je širila med ljudmi. "Bil je premočrten človek. Kadarkoli se mu lahko poklonimo z vso častjo. Slovenija je bila zanj mati v pravem pomenu besede," je povedala o Pučniku in pri tem izpostavila tudi, da je bolj kot vse drugo sovražil laži.

Omenila je, da bi Pučnik lahko tudi pobegnil iz zapora, vendar se je pri poskusu pobega njegov kolega ponesrečil, Pučnik pa je ostal ob njem, čeprav bi lahko pobegnil sam. "Zdržal je, ker je bil velik človek," je poudarila. Povedala je še, da bi bil Pučnik, "ki so ga preganjali tako kot danes Janšo", razočaran nad tem, kar se dogaja. "Njegova duša bi bila ranjena," je prepričana.

Janša: Vera Ban je pogumna oseba Predsednik SDS-a Janez Janša, ki se je prav tako udeležil novinarske konference, je povedal, da je knjiga pomembna zato, ker je pisana z vidika nekoga, ki je Pučnika spremljal pri vsakdanjem delu in ne le prek medijev in množičnih dogodkov. Izpostavil je, da je bilo o Pučniku pripravljenih več zbornikov in dokumentarcev, v katerih pa je primanjkovalo te bližine in pristnosti.

O avtorici je Janša dejal, da je pogumna oseba, ki v preteklosti ni le vedela, kaj je prav, ampak je bila za to pripravljena tudi nekaj narediti. "Če kdo, je ona prava, da opiše Pučnikovo delo in življenje v času, ko se je vrnil iz pregnanstva," je izpostavil in dodal, da knjiga Pučnika prikazuje takšnega, kot je dejansko bil.

"Primera, kot je Patria, v svetovni zgodovini sodne prakse ni" Janša se je dotaknil tudi afere Patria. Izpostavil je, da je v zadnjih mesecih skupaj s pravnimi strokovnjaki zaman poskušal najti primer, v katerem bi bil nekdo obsojen, ker je neznanega dne na neznanem kraju na neznan način sprejel obljubo nagrade. "Takšnega primera v svetovni zgodovini sodne prakse, ne v demokratičnih ne v totalitarnih režimih, ni," je opozoril.

"Pred 25 leti je na vrata mojega stanovanja pozvonil agent tajne policije Zvonko Hrastar in me aretiral, danes pa proti meni teče sodni postopek na podlagi obtožnega predloga, ki ga je vložila njegova žena," je dejal o vzporednicah med afero JBTZ in Patrio in ob tem povedal še, da se je tožilka Hrastarjeva verjetno umaknila zaradi bojazni, da zadeva pride na evropsko sodišče.

Glede tega, da naj bi bil tožilec Andrej Ferlinc, ki je od Hrastarjeve prevzel zadevo, sodelavec KOS-a v prejšnjem režimu, pa je Janša povedal, da če ta podatek drži, to odgovarja na vprašanje, zakaj so izbrali ravno njega kot zamenjavo za Hrastarjevo. Poudaril je, da sam o tem težko sodi, glede evidence pa je zatrdil, da je njena pristnost bila potrjena že v enem drugem sodnem procesu.

"Na podlagi tega, kar piše v neki evidenci, čeprav je uradna, ni mogoče nekoga obtožiti in obsoditi. To sem tudi izpostavil na sodišču. Ob tem je tožilec reagiral nervozno in repliciral, češ da ni bil sodelavec KOS-a in da ne odgovarja za to, kar so drugi pisali o njem. Hkrati pa je ta tožilec vložil obtožnico na podlagi dopisovanja lobistov, v katerem so omenjali zgolj mojo funkcijo in ne mene osebno. To je zelo zanimivo," je sklenil Janša.

Ne spreglejte