Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 3. 2021,
8.57

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

1

Natisni članek

Koronavirus Alojz Ihan

Ponedeljek, 8. 3. 2021, 8.57

3 leta, 2 meseca

Veliko različnih simptomov, motnje voha pogosto prvi znak covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

1

Alojz Ihan | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Tudi po enem letu poznavanja covid-19 so najpogostejši zgodnji simptomi te bolezni znaki prehlada. Ob tem so nekateri simptomi, kot je izguba okusa in voha, izrazitejši pri covid-19 kot pri prehladih. Po nekaterih raziskavah so motnje voha pri več kot desetini obolelih na splošno prvi simptom covid-19 in so pogostejše pri ženskah.

"Zgodnji simptomi, torej tisti, ki nas napotijo na misel, da imamo morda covid-19, so običajni prehladni simptomi. Po pogostnosti simptomov si sledijo vročina, suh kašelj, utrujenost, zadihanost, zatekanje sluzi po žrelu, izguba voha in okusa, bolečine v mišicah ali sklepih, vneto grlo, glavobol, mrzlica, slabost, bruhanje, driska," je za STA ob prvi obletnici pojava prvega primera okužbe z novim koronavirusom pri nas povedal imunolog Alojz Ihan.

Najpogostejši znak je vročina

Pregled študij o najpogostejših znakih bolezni pokaže, da je najpogostejši znak vročina in da se pojavi v več kot 88 odstotkih primerov covid-19, sledi kašelj, ki doleti okoli dve tretjini bolnikov. Spremenjen voh doleti več kot 80 odstotkov bolnikov, spremenjen okus pa skoraj 90 odstotkov. Motnje voha so v skoraj 12 odstotkih na splošno prvi simptom covid-19, kažejo raziskave, navaja STA.

Ursula von der Leyen
Novice EU bi lahko prejemala po 100 milijonov odmerkov cepiva na mesec

Poleg tega glede na raziskave skoraj 40 odstotkov covidnih bolnikov poroča o utrujenosti, dobrih 13 odstotkov se jih srečuje z glavobolom in bolečim žrelom. Pet odstotkov covidnih bolnikov občuti slabost in bruhajo, nekaj manj jih ima drisko.

Ihan pojasnjuje, da je za covid-19 značilna zelo pisana klinična slika, tudi glede znakov bolezni in njihovih kombinacij. "Ni simptomov ali njihovih kombinacij, iz katerih bi kar sklepali, da gre za covid-19, čeprav so nekateri, kot je izguba voha in okusa, izrazitejša posebnost te bolezni v primerjavi z drugimi prehladnimi okužbami," po pisanju STA še navaja imunolog.

Po njegovih besedah je zato pomembno, da nas v teh epidemičnih časih katerikoli od naštetih simptomov napoti na testiranje, ki lahko edino privede k zanesljivi diagnozi.

Seveda se lahko veliko sklepa tudi iz epidemioloških podatkov obolelega - če je bil na primer v zadnjih dveh tednih v stiku z ljudmi, ki so zboleli za covid-19, je sum na okužbo z novim koronavirusom toliko bolj upravičen. "A ne glede na to, koliko 'diagnostičnih točk' smo našli pri bolniku, je v teh časih treba vsakega od naštetih simptomov razčistiti s testiranjem," je dodal in poudaril, da se na tak način potem bolnik samoizolira in hkrati opozori ljudi, s katerimi je bil zadnje dni v stiku, še piše STA.

Ne spreglejte