Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
10.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

7

Natisni članek

Matej Accetto Marijan Pavčnik Rajko Knez Klemen Jaklič ustavno sodišče

Torek, 21. 3. 2017, 10.06

6 let, 7 mesecev

Kandidata za ustavna sodnika Knez in Jaklič sta se predstavila javnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

7

V predsedniški palači sta se danes predstavila še dva preostala kandidata za ustavna sodnika Rajko Knez in Klemen Jaklič.

Če bosta izvoljena, bo Jaklič na ustavnem sodišču nadomestil enega izmed treh ustavnih sodnikov, ki jim mandat poteče konec tega meseca, Knez pa Ernesta Petriča, ki mu bo mandat potekel konec aprila.

Knez je med drugim povedal:

"Sodstvo nastopa z določenim primatom, je hrbtenica sistema. To zlasti velja za ustavno sodišče, ki je varnostna mreža, prek katere napake ne bi smele doseči strasbourškega sodišča."

"Ko berem sodbe ustavnega sodišča, so to sodbe, ki jih rad prebiram. Moje spoštovanje odločb ustavnega sodišča je izredno visoko. Ta zadnji branik naj ne bi naredil nobene napake, a sodbe v Strasbourgu kažejo drugače. To pomeni, da imamo rezervo." 

"Včasih pogrešam pogled na malega človeka, na etični vidik kot podstat prava."

"Komentiranje ustavnih sodnih odločb po mnenju nekaterih ni primerno, jaz se dokaj nagibam k temu mnenju. Najpomembnejše je spoštovanje sodb."

"Politiko vidim kot legitimen boj interesov." 

Redni profesor na pravni fakulteti v Mariboru

Knez je v igro za ustavnega sodnika prišel kot t. i. zunanji kandidat, ki ga lahko predlaga predsednik republike. Je redni profesor na pravni fakulteti v Mariboru in član meddržavnega sodišča v Haagu. Magistriral je leta 1996, doktoriral pa leta 2000, po predhodni pripravi doktorata v ZDA.

Rajka Kneza je za ustavnega sodnika predlagal predsednik republike Borut Pahor. | Foto: STA , Rajka Kneza je za ustavnega sodnika predlagal predsednik republike Borut Pahor. Foto: STA , Od leta 1993 se posveča predvsem pravu EU. Dopolnilno je zaposlen na vrhovnem sodišču, kjer opravlja delo višjega pravosodnega svetovalca. To mu, kot navaja v svoji biografiji, omogoča združevanje teorije in prakse in s tem tudi prenos sodne prakse v pedagoški proces.

"Nikoli nisem bil član nobene politične stranke"

Jakliča je za ustavnega sodnika predlagal Svetovni slovenski kongres. Od leta 2008 je predavatelj na ameriški univerzi Harvard, kjer predava s področij ustavnega prava, moralne teorije, etike, človekovih pravic in demokracije.

"Nikoli nisem bil član nobene politične stranke, nikoli nisem delal za nobeno stranko, pisal kakšnega strankarskega programa ali bil osebni prijatelj kakšnega pomembnega strankarskega človeka," je poudaril Jaklič.

"Res pa je, da sem vedno na glas povedal, ko sem sam pri sebi ocenil, da je šlo za temeljne kršitve z mojega področja, to je s področja človekovih pravic, in seveda, ko mi je moja oddaljenost od Slovenije to omogočala." Zato se mu zdijo očitki o njegovi strankarski navezanosti neutemeljeni in celo absurdni.

V ZDA bi ga označili za liberalnega sodnika

Ob tem je izpostavil, da so v nasprotju z njim nekateri drugi kandidati za mesta, za katera se je potegoval tudi sam, dejansko bili člani strank ali v dolgoletnem prijateljstvu s strankarskimi veljaki. Poudaril je tudi, da si ne dovoli kakršnihkoli političnih pritiskov. "To ni vprašanje zame, to je vprašanje za politike," je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali ga moti, da je v javnosti označen kot kandidat SDS.

Na novinarsko vprašanje, ali bi ga v ZDA obravnavali kot liberalca ali konservativca, je dejal, da sam "ne bi lepil nalepk nase". Ni namreč zavezan nobeni nalepki. Glede na podporo uglednih profesorjev s Harvarda, "ki so bolj levo liberalni, bi rekel, da bi me ameriška javnost označila za liberalnega sodnika". Dodal je, da v ZDA nikoli ni delal s konservativci.

Klemen Jaklič ima opravljena dva doktorata, enega na Harvardu in enega na Oxfordu. | Foto: Ana Kovač Klemen Jaklič ima opravljena dva doktorata, enega na Harvardu in enega na Oxfordu. Foto: Ana Kovač

Doktoriral na Oxfordu in Harvardu

Jaklič je diplomiral leta 1999 na ljubljanski pravni fakulteti, magistriral na Harvardu, nato pa še doktoriral tako na Harvardu kot tudi na univerzi Oxford. Njegovo kandidaturo za ustavnega sodnika so s pismom predsedniku republike podprli štirje profesorji s Harvarda in Oxforda, ki so ga označili kot misleca izjemnih sposobnosti, predanega demokraciji in pravu.

Kandidata še Pavčnik in Accetto

Pahor poleg Jakliča in Kneza za ustavne sodnike predlaga še Marijana Pavčnika in Mateja Accetta. Pavčnik se je javnosti predstavil v petek, Accetto pa v ponedeljek. DZ bo o vseh štirih kandidatih odločal v sredo.

Ne spreglejte