Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Marijan Pavčnik Klemen Jaklič Rajko Knez Matej Accetto ustavno sodišče

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 13.10

6 let, 6 mesecev

Kandidat za ustavnega sodnika: Za kaj takega ne vidim možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Matej Accetto | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Javnosti se je danes predstavil drugi kandidat za ustavnega sodnika Matej Accetto. Sam ocenjuje, da bi lahko delo ustavnega sodišča okrepil predvsem na področju sooblikovanja pravnega reda EU, možnosti, da na njegovo odločanje vpliva politika, pa ne vidi. Nasploh se mu zdi pomembno, da je ustavno sodišče pri svojem delu samostojno.

Po besedah Accetta odločitev za kandidaturo za ustavnega sodnika ni bila lahka "in če sem iskren, sem o njej začel resneje razmišljati šele po spodbudi več kolegov". Dela na ustavnem sodišču se veseli, a hkrati čuti breme odgovornosti, ki jo bo prevzel, če bo izvoljen.

O ustavnem sodišču meni, da mora po eni strani kot varuh ustave nadzorovati delovanje zakonodajne in izvršilne veje oblasti, po drugi strani pa je zlasti prek instituta ustavne pritožbe tudi končni domači razsodnik v tistih konkretnih zadevah, v katerih se pojavi vprašanje kršitve temeljnih pravic posameznikov ali kako drugo pomembno ustavnopravno vprašanje.

Politika naj se umakne tisti hip, ko ustavno sodišče začne delovati

"Pri obeh nalogah je naloga ustavnega sodišča, da se argument moči umakne moči argumenta, da torej tehtanje kakšnih političnih ali družbenih interesov nadomesti s tehtanjem objektivnih razlogov za rešitev, kot jo narekuje pravni red," je dejal. Ustavno sodišče po njegovem prepričanju pri tem tudi ne sme biti akter družbenih sprememb, ampak "zgolj dosledni varuh ustavnega reda".

Glede razmerja med politiko in ustavnim sodiščem je prepričan, da je naloga tako politike kot članov ustavnega sodišča, da se politika umakne tisti hip, ko je ustavno sodišče postavljeno oziroma ko novi član začne delovati kot ustavni sodnik. "Od te točke naprej pa mora biti ustavno sodišče samostojni nosilec samostojne in enakovredne veje oblasti," je dejal.

Samostojnost ustavnega sodišča gradijo predvsem samostojni sodniki

Prepričan je, da samostojnost ustavnega sodišča gradijo predvsem samostojni sodniki. Vsaj zase, kot je dejal, ne vidi nobene poti, da bi lahko politika vplivala na njegovo odločanje drugače, kot z argumenti, ki bodo predstavljeni v določenem postopku.

Predsednik republike je pretekli teden predlagal štiri kandidate za nove ustavne sodnike – poleg Accetta še Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika. Zadnji se je javnosti predstavil v petek, preostala dva pa se bosta predstavila v torek.

Ne spreglejte