Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2024,
11.24

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

S.Nepremičnine Slovenija cene prodaja nakup nepremičnine

Petek, 22. 3. 2024, 11.24

2 tedna, 6 dni

V zadnjih treh letih se to ni zgodilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Soseska Kvartet. Stanovanje nepremičnine nepremičnina novogradnja blok | Letna rast cen je bila s 6,8 odstotka najnižja po letu 2021, ko so cene najbolj porasle v zadnjih nekaj letih (za 15,8 odstotka). | Foto Bojan Puhek

Letna rast cen je bila s 6,8 odstotka najnižja po letu 2021, ko so cene najbolj porasle v zadnjih nekaj letih (za 15,8 odstotka).

Foto: Bojan Puhek

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile lani za 6,8 odstotka višje kot predlani, kar je najmanjša podražitev v zadnjih treh letih. Prodanih je bilo za približno četrtino manj stanovanjskih nepremičnin kot leto prej, v Ljubljani se je prodaja rabljenih stanovanj zmanjšala za petino, je danes objavil državni statistični urad.

Lani so se najbolj zvišale cene novih družinskih hiš (za 9,5 odstotka), sledile so podražitve novih stanovanj (za 8,0 odstotka), rabljenih družinskih hiš (za 7,9 odstotka) in rabljenih stanovanj (za 5,9 odstotka).

Najvišja podražitev rabljenih stanovanj v Ljubljani

Rabljene stanovanjske nepremičnine so se v zadnjem četrtletju lani v četrtletni primerjavi zvišale za 2,3 odstotka. Pri tem so se cene rabljenih stanovanj zvišale za 3,6 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 0,2 odstotka. Rabljena stanovanja so se v tej primerjavi najizraziteje podražila v Ljubljani (za 3,8 odstotka), sledile so podražitve v preostali Sloveniji (za 3,1 odstotka) in v Mariboru (za 2,9 odstotka).

Nove stanovanjske nepremičnine so se v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni podražile tretjič zapored, tokrat za tri odstotke. Pri novih stanovanjih so se cene zvišale za 3,5 odstotka, pri novih družinskih hišah pa za 1,4 odstotka.

Lani prodali manj nepremičnin

Skupna vrednost stanovanjskih nepremičnin, prodanih v letu 2023, je znašala okrog 1,4 milijarde evrov ali okoli petino manj kot leto prej. Skupno je bilo prodanih 9.786 stanovanjskih nepremičnin, kar je približno četrtino manj kot v letu 2022.

V zadnjem četrtletju je skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin znašala 372,5 milijona evrov, to je okoli desetino več kot v tretjem četrtletju in približno enako kot v zadnjem četrtletju predlani. Skupno je bilo prodanih 2.420 stanovanjskih nepremičnin, kar je na ravni četrtletja prej in za okoli 15 odstotkov manj kot v zadnjem četrtletju 2022.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je tri četrtletja zapored ostalo približno enako. V zadnjem lanskem četrtletju se je prodalo okoli 2.300 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 331,3 milijona evrov.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 118. Skupna vrednost prodaj je bila 41,2 milijona evrov, kar je okoli 60 odstotkov več kot v tretjem četrtletju in 15 odstotkov več kot v zadnjem četrtletju predlani.

počitniška nepremičnina
Novice Bliža se pomemben datum za lastnike počitniških nepremičnin na Hrvaškem
Vilharia
Novice Desetine milijonov za nepremičnino v središču Ljubljane. Znano je, kdo bo dal denar.
Vila Zlatorog
Mnenja Janez Šušteršič: Zakaj nima smisla uvajati premoženjskega davka
Ne spreglejte