Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2017,
18.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Avstrijska Koroška ustava Slovenija

Četrtek, 1. 6. 2017, 18.22

6 let, 6 mesecev

V ustavi avstrijske Koroške tudi slovenski narod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Deželna ustava | Foto STA

Foto: STA

Deželni zbor avstrijske Koroške je danes sprejel novo deželno ustavo, za katero so glasovali poslanci vladajočih koalicijskih strank, socialdemokrati, ljudska stranka in Zeleni, ter poslanci Team Stronach Koroška.

Jedro ustavne reforme na avstrijskem Koroškem je sicer uvedba večinskega, koalicijskega sistema pri sestavi vlade namesto proporcionalnega, ki je doslej določal, da imajo svoje mesto v deželni vladi vse stranke, ki so zastopane v deželnem zboru in imajo določeno število poslancev, poroča STA. 

Nova ustava opoziciji podeljuje več pravic, poslanskim klubom pa na razpolago ponuja več osebja in denarja.

"Avstrijska Koroška pred novim začetkom"

Vodja poslanske skupine SPÖ Herwig Seiser je dogodek označil kot "zanimiv nov začetek" in dejal, da je bil v kriznih časih proporcionalni sistem sicer upravičen, a da je zdaj preživet tudi v primerjavi z drugimi avstrijskimi zveznimi deželami.

Nova deželna ustava prinaša več preglednosti in demokracije, je dodal vodja poslanske skupine ÖVP Ferdinand HueterBarbara Lesjak, vodja poslanske skupine Zelenih, je dejala, da "se z jasno razmejitvijo med vlado in opozicijo znova vrača odgovornost".

Napovedali ustavno pritožbo

Poslanska skupina svobodnjakov (FPÖ) nasprotuje odpravi proporca in kot tudi omembi slovenske narodne skupnosti v deželni ustavi. Tako je danes po sprejetju nove deželne ustave vodja FPÖ Christian Leyroutz napovedal ustavno pritožbo. Meni, da se je pri zakonodajnem procesu zgodila napaka, med drugim pri javnem branju ustave. Drugih podrobnosti ni želel navesti.

Za novo deželno ustavo je glasovalo 27 poslancev, za dvotretjinsko podporo za sprejem nove deželne ustave pa je bilo sicer potrebnih 24 glasov. 

 

Koroški Slovenci z mešanimi odzivi

Da je nova državna ustava "pravi korak v pravo smer", je dejal predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm, z njim pa se je strinjal tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik.

Po besedah Sturma naj bi manjšina pričakovala malo več, a tudi pri zdajšnjem besedilu deželne ustave ne gre za katastrofo in nazadovanje.

Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je mnenja, da je takšno dejanje zgolj "minimum od minimuma". Avstrijska Koroška je imela po njegovem mnenju priložnost, da bi tudi z vidika narodne skupnosti sprejela ustavo, ki bi lahko bila vzorčna v Evropi. Dežela je zamudila tudi to priložnost in zato gre po njegovem mnenju pri vprašanju narodne skupnosti za najmanj, kar je mogoče storiti, to pa kaže politično realnost v tej deželi.

Simbolno dejanje velik korak naprej

Ministrstvo za zunanje zadeve je podprlo prenovljeno deželno ustavo in novo navedbo slovenske narodne skupnosti. Sprememba ustave je po njihovih besedah pomemben korak avstrijske Koroške k priznanju zgodovinske prisotnosti Slovencev na avstrijskem Koroškem.

Dodali so še, da "to simbolno dejanje pripomore h krepitvi spoštovanja, strpnosti in sožitja med slovensko narodno skupnostjo in večinskim narodom na avstrijskem Koroškem. Nova deželna ustava avstrijske Koroške poudarja skrb za spoštovanje jezika, kulture in tradicij".

Ne spreglejte