Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2017,
6.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

Natisni članek

SMC Miro Cerar Milan Brglez Zakon o tujcih

Petek, 3. 2. 2017, 6.40

6 let, 6 mesecev

V SMC napeto: Cerar poziva Brgleza k odstopu

Brglez se je odzval: Izjave so pretirane #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

Milan Brglez, Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

V kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza so potrdili, da je premier in predsednik največje vladne stranke Miro Cerar Brgleza pozval k odstopu s položaja podpredsednika SMC. "Izjave so pretirane," je komentiral Brglez.

Informacijo so za STA potrdili v Brglezovem kabinetu, prav tako so nam navedbe potrdili v stranki, a zadeve ne želijo komentirati. "Izjave, ki so bile, so vsekakor pretirane. S predsednikom stranke sva se dogovorila, da se uskladiva in pogovoriva, a nama žal tega še ni uspelo narediti. Bova naslednji teden. Mislim, da je to v dobro države in same stranke," pa je Brglez povedal na zelo kratki novinarski konferenci popoldne. Na vprašanje, ali ostaja podpredsednik stranke, ni odgovoril.

Erjavec presenečen, a ostaja optimist

"Presenečen sem, da je prišlo do napetosti med predsednikom vlade in predsednikom državnega zbora, pričakujemo, da bo stranka SMC v korist države hitro razrešila ta spor in bosta koalicija ter vlada še naprej trdni," je zadnje dogajanje v stranki SMC komentiral predsednik DeSUS Karl Erjavec. "Vsi smo odločeni, da končamo ta mandat, vlada ima uspehe in bi bilo škoda, da ta spor ogrozi stabilnost vlade in države. Naslednji teden se bosta srečala in upam, da bo toliko modrosti, da bosta razrešila ta spor," je dodal.

Takšni spori med pomembnimi strankarskimi ljudmi lahko povzročijo nepredvidljive posledice, je še opozoril Erjavec, ob tem pa ostaja optimist, ne pričakuje, da bi spor med Cerarjem in Brglezom ogrozil koalicijo: "Ne glede na to, kako se bo ta spor razrešil, to ne bo vplivalo na delo vlade in koalicije. To ne bi smelo povzročiti večjega pretresa, ampak v politiki nikoli ne moreš z gotovostjo oceniti, kaj lahko prinese kakšna situacija. Vseeno pričakujem, da bodo volitve šele naslednje leto." 

Napetost zaradi zakona o tujcih

Napetosti v stranki so narasle po tem, ko je Brglez nasprotoval sprejetju novele zakona o tujcih, za katero pa Cerar stoji. DZ je s podporo opozicijskih SDS in NSi novelo pretekli teden podprl s 47 glasovi za in 18 proti.

Brglez je dalj časa opozarjal na, kot meni, protiustavno novelo zakona o tujcih in si tudi prizadeval za to, da bi jo v parlamentarnem postopku popravili, a s predlogi ni bil uspešen.

Med sprejemanjem zakona je bilo precej napeto tudi med njim in ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, ki uživa Cerarjevo podporo. Zakon ni razdelil le koalicije, pač pa tudi poslance SMC, saj niso glasovali enotno.

To ni točka, na kateri bi se razšli

Poleg Brgleza so proti sprejemu zakona glasovali še trije poslanci SMC, in sicer Dragan Matić, Mitja Horvat in Kamal Izidor Shaker. "Mislim, da se bosta morala premier in Brglez usesti za mizo in rešiti problem. Stranka ima pred seboj še nekaj pomembnih nalog in mislim, da zakon o tujcih ni točka, na kateri bi se morali raziti," pravi Matić. Dodaja, da bo tudi v prihodnje glasoval po svoji vesti.

Shaker dogajanja ne komentira. "Imam obveznosti v DZ. Obrnite se prosim na piar poslanske skupine SMC," nam je sporočil. Horvat pa se na naš klic ni oglasil. Tudi v stranki zadeve ne komentirajo.

Cerar: Gre za strankarsko vprašanje

Zadeve ni želel komentirati niti Cerar, ki se danes sicer mudi na neformalnem zasedanju voditeljev držav članic EU na Malti. Kot poroča STA, je dejal le, da so to "naša notranja vprašanja, ki jih bomo reševali doma".

Spomnimo pa, da je prejšnji teden, tik po sprejetju zakona, zanikal, da bi v SMC, ki jo vodi, nastal razkol. To, da nekateri poslanci razmišljajo drugače, je za demokratično stranko normalno, je dejal. A dogajanje na seji je nakazovalo, da nesoglasij pri tem zakonu v SMC ne bodo zgladili brez prask v strankarskih odnosih.

Novela zakona o tujcih, na katero v sredo v DS niso izglasovali veta, bo verjetno še burila duhove, saj se omenja možnost ustavne presoje. Novela namreč predvideva možnost sprožitve posebnega ukrepa, ki bi ob zaostrenih migracijskih razmerah omejil vstop tujcev v državo.

Brglezu se je že majal stolček predsednika DZ

Milan Brglez, sicer profesor mednarodnih odnosov na FDV, je v zgodbi Cerarjeve stranke vse od začetka, pred tem se politično ni angažiral. Kot profesor in intelektualec je bil pomemben adut zdajšnjega predsednika vlade, ki je ob vstopu v politiko promoviral novo politično kulturo. V stranki se je nato Brglez povzpel na podpredsedniški položaj, svojo politično moč pa še okrepil s položajem predsednika državnega zbora.

Brglezu se je pred tem že majal stolček v državnem zboru, saj so poslanci opozicijske SDS maja lani predlagali njegovo razrešitev zaradi odločitve, da ne določi roka za zbiranje podpisov pod referendumske pobude sindikata delavcev migrantov. Državni zbor njegove razrešitve ni podprl.

V SMC je bilo že napeto, ko sta iz nje izstopila Peter Jamnikar in Bojan Dobovšek, oba vidnejša člana stranke. | Foto: Matej Leskovšek V SMC je bilo že napeto, ko sta iz nje izstopila Peter Jamnikar in Bojan Dobovšek, oba vidnejša člana stranke. Foto: Matej Leskovšek

V sporu s Cerarjem že Dobovšek in Jamnikar

Brglez in Cerar za zdaj v tako velikem sporu še nista bila, so se pa v SMC že sprli z drugimi vidnimi člani.

Med njimi sta bila Peter Jamnikar in Bojan Dobovšek, oba pomembna člena pri ustanavljanju takrat še Stranke Mira Cerarja. Zaradi notranjih razkolov je kmalu po zmagi na državnozborskih volitvah iz stranke izstopil Jamnikar, kmalu pa mu je sledil Dobovšek, ki je izstopil tudi iz poslanske skupine.

Dobovšek si je obetal položaj notranjega ministra, a ga je Cerar namenil Györkös Žnidarjevi. Iz stranke in poslanske skupine je nato lani izstopil še poslanec Franc Laj.

Ne spreglejte