Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2021,
9.39

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,04

80

Natisni članek

virus Koronavirus okužba

Sreda, 6. 1. 2021, 9.39

3 leta, 3 mesece

Slovenija z novim rekordom: potrdili več kot tri tisoč okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,04

80

V Sloveniji so v torek ob opravljenih 22.194 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 3.354 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 15,1 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 31 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.899. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so vir okužb zasebna in družinska druženja v obdobju decembrskih praznikov.

Stare roke
Novice Kacin: Cepljena oseba umrla zaradi ponovljenega srčnega infarkta #video

Po podatkih vlade so v torek ob opravljenih 6.956 PCR-testih odkrili 2.602 novi okužbi. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 37,4 odstotka. Opravili so tudi 15.238 hitrih antigenskih testov (HAT) in ugotovili 752 primerov okužbe. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 4,9 odstotka. Torkovo veliko število hitrih testov je sicer mogoče pripisati razširjeni možnosti brezplačnega testiranja, ki ga od ponedeljka izvajajo v številnih zdravstvenih domovih.

 

V bolnišnicah se je v torek zdravilo 1.177 bolnikov, od tega 182 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 106 bolnikov, na novo pa sprejeli skupno 114 ljudi. Včeraj je umrlo še 31 ljudi, od tega 24 v bolnišnicah in sedem v domovih za starejše.

Epidemija koronavirus
Trendi "Težave v duševnem zdravju so v Sloveniji še vedno velik tabu"

Najslabšo epidemiološko sliko ima še vedno Posavje

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1.703, število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 1.032. V državi imamo 21.697 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ.

Najslabše razmere so trenutno v posavski statistični regiji. Po podatkih za ponedeljek je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb na sto tisoč prebivalcev v Posavju znašalo 1.037,1, medtem ko je 14-dnevno povprečje 1.949,1 okužbe, kažejo vladni podatki. Najnižji delež okužb v zadnjih dneh imajo v primorsko-notranjski regiji, in sicer v povprečju 350,3, medtem ko je v zadnjih 14 dneh povprečje najnižje v obalno-kraški regiji, znaša 699,1.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je sicer na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z boleznijo covid-19 izrazil mnenje, da kratkotrajno odprtje trgovin v obdobju decembrskih praznikov ni bistveno pripomoglo k porastu okužb. Kot je dejal, v trgovinah ljudje vendarle nosijo maske in skrbijo za varnostno razdaljo, trgovci pa spoštujejo ukrepe, da se jim ne bi zgodilo kaj slabega. 

Cepljenje
Novice Napoved IJS: kdaj se bodo v Sloveniji poznali učinki cepljenja

Zasebna druženja v zidanicah

Kacin tako meni, da še naprej ostaja težava druženje. "Zasebno druženje in prijateljevanje. To se vleče že od 1. novembra, ko so se začele priprave na martinovanje," je opozoril. "Dva konca tedna so bile zidanice polne in še vedno zidanice dajejo v najem. Ljudje se ukrepov čez teden držijo, potem pa za konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse," je opozoril vladni govorec, ki med drugim še meni, da k okužbam pripomore tudi nedosledno upoštevanje priporočil o nošenju zaščitnih mask.

"Slovenija se deli na urbani del in na podeželje. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, kar zdaj potrjujejo tudi hitri testi," je bil oster Kacin. "Vsak od nas je tisti, ki mora prevzeti odgovornost," je še poudaril in hkrati še enkrat pozval k spoštovanju ukrepov proti širitvi koronavirusa.

Kot je v nadaljevanju še sporočil vladni govorec, bodo o ukrepih proti širjenju koronavirusa predstavniki vlade razpravljali popoldne. Morebitne nove ukrepe oziroma spremembe pri obstoječih ukrepih pa je mogoče pričakovati v četrtek, ko bo redna seja vlade. Poudaril pa je, da podatki niso obetavni.

Kacin je sicer ob tem še povedal, da je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani opravil analizo, s katero je ugotavljal, ali je britanski sev virusa prisoten tudi v Sloveniji. "Rezultate bodo predstavili v kratkem," je pojasnil in navedel, da izsledki raziskave kažejo, da analize še niso potrdile prisotnosti seva v Sloveniji.

Cepljenje covid-19
Novice Časovnica cepljenja: kdaj bi se lahko vrnili v normalno življenje?

Delež okužb se je dvignil med mlajšo populacijo

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je na novinarski konferenci predstavila epidemiološko sliko ter podatke doma in po svetu. Kot je dejala, v Evropi število primerov okužbe upada. Madžarska, Belgija in Bolgarija so pri tem zelo uspešne, Velika Britanija in Nizozemska pa nekoliko manj, saj tam opažajo precejšen porast okužb. 

V Sloveniji se je od 21. decembra delež pozitivnih testov nekoliko spremenil. "Od takrat naprej se namreč upošteva definicija o enakovrednosti PCR-testov in hitrih antigenskih testov," je dejala Čakš Jagrova. Kot je še povedala, se število potrjenih okužb v domovih za starejše (DSO) zmanjšuje, zvišuje pa se med preostalim prebivalstvom. 

Narašča zlasti delež med mlajšimi, torej med starimi od 25 do 34 let, nekaj manj pa med tistimi, ki so stari od 45 do 54 let. Povečan delež okužb med mlajšimi skupaj z anketiranjem okuženih po podatkih NIJZ kaže na to, da so bila najverjetnejši vzrok za prenos okužb zasebna druženja in družinska srečanja. "Decembrska praznovanja se tako žal že odražajo v anketah," je pojasnila. 

Čakš Jagrova je med drugim še napovedala, da v naslednjih nekaj dneh pričakujejo dodaten vzpon števila okuženih. Na vprašanje, ali na NIJZ zaradi tega načrtujejo kakršnekoli dodatne ukrepe, pa je odgovorila, da za zdaj nimajo dodatnih priporočil, vztrajajo pa pri nujnosti že dolgo znanih priporočil, kot sta držanje primerne razdalje in izogibanje nepotrebnim druženjem. "Če bi to vsi spoštovali, bi moralo zadoščati za zajezitev širjenja okužbe," je opozorila.

Izrael, cepljenje
Novice Osupljiv dosežek države, ki je daleč pred vsemi

V ponedeljek v Slovenijo prihaja nova pošiljka cepiv

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ, pa je v nadaljevanju spregovorila o cepljenju proti novemu koronavirusu. Slovenija je prvo pošiljko cepiva proti novemu koronavirusu proizvajalcev Pfizer in BioNTech prejela 26. decembra, prve pa so pri nas cepili stanovalce domov za starejše. Za tem je prejela še dve pošiljki teh cepiv, pristojni tretjo, v ponedeljek prispelo pošiljko, to je 16.575 odmerkov cepiva, še razdeljujejo. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, bo del teh odmerkov namenjen zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, pa tudi morda še nekaterim stanovalcem v domovih za starejše in tam zaposlenim.

Skupno je Slovenija doslej prejela 33.150 odmerkov cepiva, razdeljenih je bilo okoli 30 tisoč odmerkov. Preostali odmerki bodo razdeljeni še v tem tednu. Glede na podatke v elektronskem registru cepljenih oseb pa so bili do danes do 9. ure javljeni podatki o 9.165 cepljenih osebah. Razlika je kar velika, je dejala Grgič Vitkova in dodala, da podatki v register prihajajo počasneje, kot bi si želeli.

Enajstega januarja bo nato v Slovenijo prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiva. Zaradi dodatnega izraženega interesa bodo ti odmerki namenjeni deloma še za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev, k temu bodo vključeni tudi koncesionarji, negovalci na domu in zobozdravniki, velik del te pošiljke pa bo namenjen cepljenju starejših od 80 let.

Cepljeni bodo lahko tisti starejši, ki lahko pridejo v zdravstveni dom, medtem ko trenutno zaradi posebnosti cepiva še ni mogoče cepiti nepokretnih v domačem okolju. Za te primere bo treba počakati na "bolj ugodno cepivo, ki ne bo imelo toliko težav z načinom hranjenja in transportiranja", je po pisanju STA pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja.

Zaradi specifičnosti tega cepiva in omejenih količin bodo tako cepljenja izvajali izključno v cepilnih centrih, torej v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. V nekaterih zdravstvenih domovih pri osebnih zdravnikih že zbirajo prijave za cepljenja starejših, medtem ko v drugih ne. "Mislim, da bo danes to urejeno, da bo ta dopis prišel danes ali z jutrišnjim dnem," je dejala Grgič Vitkova. Po njenih besedah je mišljeno, da se bolniki oglasijo oziroma izrazijo interes za cepljenje pri svojem zdravniku.

Zdravstveni domovi morajo zbrati številke, koliko cepiva potrebujejo, da bo potem NIJZ distribuiral ustrezne količine cepiva. Prva prednostna skupina so zdaj starostniki, najprej starejši od 80 let, je pa zaželeno, da se že javijo tudi zainteresirani za cepljenje, ki so starejši od 70 let, je dodala govornica. Za starejšimi bodo prišli za cepljenje na vrsto kronični bolniki, nato nujne službe, cepljenje otrok pa za zdaj ni predvideno, saj cepivo ni registrirano za otroke.

Novice Obupani starši še vedno čakajo, da se njihova edinka Simona vrne domov #video

NIJZ prejel tri prijave o neželenih učinkih cepiva

Je pa doslej NIJZ prejel tri prijave neželenih učinkov po cepljenju s cepivom proti novemu koronavirusu. V enem primeru je šlo za smrt starejše osebe po cepljenju. Po protokolu primer proučuje strokovna skupina, ki je bila imenovana v torek in ki bo podala oceno o morebitni vzročni povezanosti. Grgič Vitkova mnenje strokovne skupine pričakuje že danes ali v četrtek. Je pa vladni govorec Kacin že v torek dejal, da je po prvi oceni strokovnjakov vzrok smrti starejše osebe, ta je umrla po cepljenju, ponovljeni srčni infarkt.

Drug prijavljeni neželeni učinek po cepljenju je bila urtikarija, ki se je pojavila v eni uri po cepljenju. "Osebo so ustrezno obravnavali, dobila je antihistaminik in se je to razrešilo v 15 minutah," je danes razložila Grgič Vitkova. V tretjem primeru je cepljeno osebo nekaj ur po cepljenju začela boleti nadlaket, kar je sicer običajni neželeni učinek po cepljenju, naslednje jutro pa so se pojavili še glavobol, driska in bruhanje. Vse je izzvenelo v naslednjih dveh dneh, je pojasnila. Grgič Vitkova je ob tem še napovedala da bo pošiljka cepiva, ki jo bo Slovenija po napovedih prejela 18. januarja, predvidena za drugi odmerek cepljenja oskrbovancev domov za starejše. Kar bo ostalo, pa bodo namenili še za cepljenje starejših od 80 let, piše STA.

Miha Mazzini
Mnenja Miha Mazzini: Se bomo prej cepili ali pocepali?

 

Ne spreglejte