Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2017,
7.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

vreme dež sneg promet promet

Petek, 13. 1. 2017, 7.28

6 let, 6 mesecev

Kaos na cestah: zdrsi vozil in zaprta avtocesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

V večjem delu Slovenije sneži. Zaradi snega je ponekod po državi oviran promet, ceste in pločniki so spolzki, ponekod poledeneli.

Primorska avtocesta večkrat zaprta

Primorska avtocesta je bila danes večkrat zaprta. Prvič okoli 14. ure, ko je zagorelo na tovornem vozilu na odstavnem pasu med priključkoma Vrhnika in Logatec v smeri Kopra. Med intervencijo gasilcev, ki so gasili goreče tovorno vozilo, je stoječi promet na primorski avtocesti zajelo sneženje. Ko so sprostili pas za vožnjo, je nekaj tovornih vozil med speljevanjem zdrsnilo, zato so avtocesto znova za nekaj časa zaprli. Pri zdrsu vozil se ni nihče poškodoval. Avtocesto so zaradi zdrsa zaprli še enkrat.

Na cesti Arja vas–Velenje–Slovenj Gradec pa je zaradi več zdrsov tovornih vozil in prometne nesreče promet močno oviran. Mejni prehod Gruškovje je zaprt za tovorna vozila na hrvaški strani zaradi zimskih razmer. 
Vremenoslovci napovedujejo, da lahko zapade od 10 do 20 centimetrov snega, snežna odeja pa se bo na mrzlih tleh obdržala. Ponoči bo sneženje slabelo in postopno ponehalo, najpozneje na jugu in vzhodu države. Novo snežno pošiljko lahko pričakujemo prihodnji teden.

Konec tedna bo večinoma oblačno, ponekod bo zapihal zahodni veter. Jutri zjutraj bomo namerili okoli –5, v alpskih dolinah do –10, ob morju 0 stopinj Celzija. Čez dan bo od –3 do 3, ob morju do 7 stopinj Celzija.

Svoje fotografije sneženja nam lahko pošljete na siolfoto@tsmedia.si.

Video: bela Ljubljana

 

Snežna odeja po državi različno debela

Debelina snežne odeje v prestolnici je bila ob 18. uri dobre štiri centimetre, popolnoma drugače pa je bilo v gorah.

Vogel trenutno namreč prekriva 64 centimetrov snega, Blegoš 28, Rogla 33, Krvavec 39, Vršič 52 in Predel 46. Po podatkih samodejnih merilnih postaj agencije za okolje sta imeli mariborsko Letališče Edvarda Rusjana in brniško Letališče Jožeta Pučnika približno 2,5 centimetra snega.

Foto: kako je Slovenijo pobelil sneg

Fotogalerija
1 / 27

Preberite tudi:

Na cestah kmalu spet sneg in led: ste pripravljeni? #nasvet

Na ljubljanski urgenci vladajo izredne razmere: 140 poškodovanih, deset huje


Prometne nesreče, zdrsi vozil:
Na cesti Velenje-Slovenj Gradec je zaradi več zdrsov tovornih vozil in prometne nesreče promet močno oviran. | Foto: DARS/zajem zaslona Na cesti Velenje-Slovenj Gradec je zaradi več zdrsov tovornih vozil in prometne nesreče promet močno oviran. Foto: DARS/zajem zaslona

Hitra cesta Nova Gorica - Razdrto je zaprta v smeri Razdrtega med priključkom Vipava in CP Nanos zaradi zdrsov tovornih vozil. Proti Novi Gorici je hitra cesta že odprta.

Primorska avtocesta:
- med priključkom Postojna in počivališčem Ravbarkomanda v smeri Ljubljane je zaradi povečanega števila tovornih vozil oviran promet na odstavnem pasu;
- med Vrhniko in Logatcem proti Kopru zaradi zdrsa tovornih vozil oviran promet.

Prometni nesreči:
- Na gorenjski avtocesti
 je med priključkom Lesce in galerijo Moste je v smeri Karavank zaprt vozni pas.
Na štajerski avtocesti je med priključkoma Slovenska Bistrica - jug in Slovenske Konjice proti Ljubljani oviran promet.

Zaradi zimskih razmer se izločajo priklopniki in polpriklopniki:
- na prehodu Šentilj v smeri Slovenije;
- na primorski avtocesti 
pred počivališčem Ravne v smeri Ljubljane;
- na primorski avtocesti pred počivališčem Povir v smeri Gabrka;
- na hitri cesti Nova Gorica - Razdrto pred CP Bazara v smeri Razdrtega;
- na pomurski avtocesti na počivališče Grabanoš v smeri Maribora;
- na vzhodni mariborski obvoznici med priključkoma Zrkovci in Rogoza v smeri Ljubljane. 

Mejni prehod Gruškovje je zaprt za tovorna vozila na hrvaški strani zaradi zimskih razmer.

Cesta Arja vas - Velenje - Slovenj Gradec je zaprta za tovorna vozila, za osebna vozila je že prevozna.

Zaprte ceste:
prelaz Vršič zaradi zasneženega cestišča.
- cesti Lokve - ČepovanVolče - Solarji. 

Prometne nesreče, zdrsi vozil:
- Na dolenjski avtocesti na izvozu Novo mesto zahod iz smeri Obrežja oviran promet.

Vir: promet.si

Pri Mislinji promet oviran zaradi zdrsa dveh avtobusov #foto

Na cesti Mislinja–Slovenj Gradec sta pri odcepu za Graško goro okoli 16. ure s cestišča zdrsnila dva avtobusa. Poškodovanih ni bilo, prav tako naj ne bi bilo večje škode, so pojasnili na Policijski upravi Celje.

Fotogalerija
1 / 3

Prometne razmere na podravskih cestah so se zaradi obilnih snežnih padavin v zadnjih urah zelo poslabšale. Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so jih obvestili o vsaj desetih prometnih nesrečah, čeprav se jih je v resnici zgodilo še precej več. Največ težav je zaradi zaprtja mejnega prehoda Gruškovje za tovornjake. Hrvaški policisti so se namreč zaradi sneženja že zgodaj popoldne odločili, da na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje ne bodo več dovolili vstopa tovornim vozilom.

Kje lahko prevzamete brezplačno sol

Na Mestni občini Ljubljana meščane obveščajo, da lahko na sedežu KPL na Tbilisijski 61 od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro brezplačno prevzamejo 15 kilogramov soli za posipanje. Ob prevzemu se morajo posamezniki izkazati z osebnim dokumentom, iz katerega je razvidno, da so meščani Mestne občine Ljubljana, in s seboj prinesti ustrezno posodo za prenos soli.

Tudi Javno podjetje Okolje Piran je zaradi napovedanih padavin in možnosti zmrzovanja v okviru zimske službe na več lokacijah postavilo zabojnike s soljo oziroma vreče soli. Občane naprošajo, naj v zabojnike s soljo ne odlagajo kosovnih odpadkov.

Občina Bohinj in Turizem Bohinj opozarjata, da led, ki je že delno prekril Bohinjsko jezero, še zdaleč ni dovolj varen za hojo ali drsanje. Vse aktivnosti na delno zaledeneli površini zato odsvetujejo.

V visokogorju nevarnost snežnih plazov

Nevarnost snežnih plazov je znatna, tretje stopnje po evropski petstopenjski lestvici, in se zaradi novega snega hitro povečuje, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje. V Julijskih Alpah je do jutra zapadlo od deset do okoli 40 centimetrov snega, ki ga je veter močno spihal. Drugod je bilo do jutra snega malo, do največ deset centimetrov, a se padavine širijo proti vzhodu. Meja sneženja je severno od Bohinjskega grebena nizko, drugod se je zvišala na od tisoč do 1.200 metrov nadmorske višine.

Snežne razmere: na staro, trdo snežno odejo je v visokogorju, predvsem v Julijskih Alpah, zapadel nov sneg, ki je večinoma suh. Drugod je bila podlaga večinoma kopna. Okrepljen jugozahodnik prenaša nov sneg v zamete. Sneg je rahel in mehak.

Vreme povzroča nevšečnosti tudi drugod po Evropi

Močno sneženje ovira promet v večjem delu celinske Hrvaške. Avtocesta med Zagrebom in madžarsko mejo pri Varaždinu je zaprta zaradi tovornih vozil, ki so ustavila promet v obeh smereh, poroča hrvaški avtoklub. Na nekaterih cestah na severnem Jadranu je poledica, v Gorskem kotarju, Hrvaškem primorju in Istri pa je ponekod tudi megla. Hrvaški medijo poročajo, da je na Sljemenu več sto izletnikov, med katerimi so tudi trije avtobusi z otroki, ki se zaradi snega ne morejo spustiti proti Zagrebu. Ob sljemenski cesti je tudi nekaj vozil, ki so zdrsnila zaradi snega. Težave zaradi snega imajo tudi na zagrebškem letališču. Več poletov so odpovedali, letalo iz Bruslja so preusmerili na ljubljansko letališče, letalo iz Münchna pa v Gradec.

V Nemčiji je danes snežna nevihta, ki so jo poimenovali Egon, povzročila težave v prometu, zaradi orkanskega vetra so deli države ostali brez elektrike. Predvsem v Turingiji in na Bavarskem je neurje izruvalo več dreves, v zasneženih cestah pa je obtičalo več šolskih avtobusov. Največje nemško letališče v Frankfurtu je odpovedalo 125 od 1.100 načrtovanih poletov za danes.

Podobne težave imajo v Franciji, kjer je zaradi močnega vetra brez električne energije ostalo več kot 330 tisoč ljudi. V departmaju Alpes-Maritimes je pod zlomljenim drevesom umrla ženska, poroča regionalni časopis Ouest France. "Umrla je pred otroki. Mož ji je takoj želel pomagati z žaganjem drevesa, toda bil je prepozen," je razkrila policija. Vlak med Brusljem in Parizom je imel deset ur zamude, saj je na tire padlo drevo. Vlak je ostal brez ogrevanja in elektrike, 180 potnikom so razdelili odeje in vroče napitke.

Težave z vremenom imajo tudi na jugu Anglije, kjer je policija že v četrtek naročila prebivalcem, naj danes zapustijo domove zaradi nevarnosti poplav. Zaradi sneženja so že v četrtek odpovedali več poletov, težave povzroča tudi veter. Skupaj so k evakuaciji na obalnih območjih pozvali nekaj tisoč ljudi.

Sever Italije je zajel sneg, jug pa dež. Iz Rima za zdaj poročajo o eni smrtni žrtvi. Območje Benetk je zajelo močno deževje in posledično poplave. Zaradi močnega deževja in vetra so odpovedali številne trajekte med Sicilijo in Egadskim otočjem. STA

 

Ne spreglejte