Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2021,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

17

Natisni članek

težave množično testiranje Ljubljana Koronavirus testiranje

Četrtek, 7. 1. 2021, 11.00

3 leta, 4 mesece

V Ljubljani in Medvodah začasno ustavili množično testiranje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

17

Hitro testiranje | V Ljubljani in Medvodah so začasno ustavili izvajanje množičnega testiranja na novi koronavirus. | Foto STA

V Ljubljani in Medvodah so začasno ustavili izvajanje množičnega testiranja na novi koronavirus.

Foto: STA

Zdravstveni dom Ljubljana z današnjim dnem začasno ustavlja izvajanje množičnega testiranja na novi koronavirus. Kot so pojasnili, so se za to odločili na podlagi odločbe javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in dodali, da problem predstavljajo paličice za odvzem brisa. Agencija je namreč ugotovila, da so paličice za odvzem brisa, ki jih uporabljajo, neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Množično testiranje so začasno ustavili tudi v Medvodah.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je v sporočilu za medije pojasnila, da izvaja nadzor hitrega antigenskega testnega kompleta na novi koronavirus kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec, ki ga je dobavilo podjetje Majbert Pharm.

Neznani proizvajalec paličic

V sredo je agencija v postopku nadzora ugotovila, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja Zdravstveni dom Ljubljana, za odvzem brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je tudi izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo. Na agenciji so pri tem poudarili, da se prepoved nanaša zgolj na uporabo te paličice, piše STA.

Hitro testiranje
Novice JAZMP v nadzor zaradi dvomov o zanesljivosti hitrih testov

Kot so v Zdravstvenem domu Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, ne razpolagajo z ustreznimi materiali za jemanje brisov. Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi bi se sicer moralo nadaljevati danes od 11. ure v Športni dvorani Kodeljevo. V Zdravstvenem domu Ljubljana so zagotovili, da bodo testiranje spet izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje in priskrbela primerne materiale.

Infekcijska klinika
Novice V sredo potrdili 2.663 okužb, umrlo še 23 bolnikov z boleznijo covid-19

Množično testiranje ustavili tudi v Medvodah

Začasno se ustavlja tudi množično testiranje v Medvodah, so sporočili s tamkajšnje občine. Kot so pojasnili, je Zdravstveni dom Medvode od zdravstvenega ministrstva prejel le 350 testov, glede na zelo velik obisk, pa bo testov kmalu zmanjkalo. Odločili so se, da se testiranje, ki bi moralo potekati v preddverju Kulturnega doma Medvode v petek, zato ne bo izvajalo.

Testiranje bo Zdravstveni dom Medvode nadaljeval prihodnji teden. To bo potekalo v torek med 9. in 12. uro, v sredo med 15. in 18. uro in v četrtek med 12. in 15. uro. Na občini so pri tem izpostavili, da bo testiranje mogoče le za občane občine Medvode.

Koronavirus. Covid-19.
Novice Kacin: Smrt ni nastopila zaradi cepljenja proti novemu koronaviurusu #video

V Mariboru pri testiranju nimajo težav

Medtem v mariborskem zdravstvenem domu za zdaj ne zaznavajo kakšnih težav s hitrimi testi, zato testiranje v Mariboru in okoliških občinah še naprej poteka po načrtovanem redu. "Pri nas poteka vse normalno," je danes za STA povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. Kot je poudaril, imajo po njihovih ocenah ustrezen material za izvajanje testiranja: "Spremljamo pa vsa navodila sproti. Za zdaj upoštevamo vse, tako kot je bilo izdano s strani države oziroma ministrstva."

V Mariboru za zdaj ne zaznavajo nobenih težav s hitrimi antigenskimi testi. | Foto: Mediaspeed V Mariboru za zdaj ne zaznavajo nobenih težav s hitrimi antigenskimi testi. Foto: Mediaspeed

Tudi gorenjski zdravstveni domovi testiranja na novi koronavirus s hitrimi testi za zdaj ne bodo ustavljali. Kot je za STA povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, je odziv ljudi na testiranje zelo dober, zato ga ne nameravajo ustaviti. "Če pa bo od agencije ali kakšne druge strokovne institucije prišlo navodilo, da se testiranje zaradi morebitnih strokovnih pomanjkljivosti ustavi, bomo to storili," je poudaril Veternik.

Za odziv smo prosili tudi ministrstvo za zdravje. Odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo.

SD za nujno sejo odbora DZ

Poslanci SD so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo glede zakonitosti in preglednosti pri javnem naročilu za dobavo hitrih antigenskih testov za novi koronavirus ter glede ustreznosti dobavljenih testov. Od samega začetka projekta za množično testiranje se v javnosti namreč pojavljajo upravičeni dvomi, so zapisali.
Ne spreglejte