Ponedeljek,
29. 2. 2016,
19.39

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

poslanska vprašanja begunci Lendava Kidričevo Slovenj Gradec Jožef Horvat SDS NSi Vesna Györkös Žnidar

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 19.39

4 leta, 4 mesece

V Lendavi migrantom prostega gibanja ne morejo prepovedati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V lendavskem centru nastanjenim migrantom ne morejo omejiti prostega gibanja, odločitev o morebitnem centru v Kidričevem pa še ni sprejeta, pravi notranja ministrica Györkös Žnidarjeva.

Odločitev o centru v Kidričevem še ni sprejeta Kako kaže z možnostjo, da bo nastanitveni center za migrante tudi v nekdanjem vojaškem skladišču v Kidričevem, je zanimalo poslanko Suzano Lep Šimenko (SDS). Po besedah ministrice Vesne Györkös Žnidarodločitev o tem še ni sprejeta.

"Na podlagi izhodišč širše operativne skupine je bila narejena projektna naloga. V naslednjem obdobju bo potekal proces ocenitve in tudi odločanja glede lokacije. V primeru, da bo lokacija ocenjena kot možna in kot realna, bo rešitev predstavljena tudi občini," je povedala na današnji seji DZ.

Ob tem je zagotovila, da bo odločitev sprejeta v posvetu z lokalno skupnostjo.

V okviru milejših ukrepov nimajo omejitev gibanja Poslanca NSi Jožefa Horvata in nepovezanega poslanca Franca Laja je zanimalo, zakaj se lahko migranti, nastanjeni v centru v Lendavi, prosto gibljejo naokoli. Tako Horvat kot Laj sta povedala, da se občanom zato postavlja vprašanje varnosti.

Kot je povedala ministrica, je v centru trenutno nastanjenih 35 migrantov, ki čakajo na vračanje Hrvaški. V centru so po njenih besedah nastanjeni v okviru milejših ukrepov, ki jih določa zakon o tujcih, zaradi česar nimajo omejitve gibanja.

Ministrstvo za pravosodje se ni strinjalo z omejitvijo gibanja "Mi smo tudi z namenom odvračanja morebitne nevarnosti, ki bi lahko pod določenimi okoliščinami nastala v primeru, ko je na določenem kraju nakopičeno veliko število tujcev, v okviru interventne zakonodaje predlagali omejitev gibanja migrantom, ki niso v postopku odstranjevanja, za čas, daljši od 48 ur, vendar pa se s tem ni strinjalo ministrstvo za pravosodje. Mogoče bodo pa okoliščine v prihodnosti tiste, ki bodo vendarle terjale spremembo zakona o nadzoru državne meje tudi v tej smeri," je dejala ministrica.