Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2021,
9.50

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

18

Natisni članek

okužba testiranje Koronavirus

Petek, 1. 1. 2021, 9.50

3 leta, 3 mesece

V četrtek potrdili 1.752 novih okužb s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

18

V Sloveniji so v četrtek ob 8.914 opravljenih PCR in hitrih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.752 ljudeh. Delež pozitivnih testov je glede na dan prej višji. Včeraj je po podatkih vlade umrlo še 31 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.697 ljudi. Vladni govorec Jelko Kacin je danes med obiskom klinike Golink, kjer so te dni začeli s cepljenjem zaposlenih dejal, med doslej cepljenimi nikjer po Sloveniji ni bilo stranskih učinkov.

Lenart, testiranje
Novice V sredo potrdili več kot 2.400 novih okužb

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je bilo v četrtek opravljenih 4.073 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1.437 novih okužb s koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 35,3 odstotka testiranih. To je pet odstotnih točk več kot v sredo, ko so odkrili 1815 novih okužb, delež pozitivnih testov pa je bil 30,2-odstoten.

Opravili so tudi 4.841 hitrih antigenskih (HAT) testov in s temi potrdili 315 novih okužb. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 6,5 odstotka. V sredo so s hitrimi testi odkrili 597 okužb, delež pozitivnih testov je bil 7,1-odstoten. Trenutno je po podatkih Sledilnika aktivno okuženih 20.339 oseb oziroma 1,2 odstotne točke več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 1.174 bolnikov s covid-19, intenzivno zdravljenje potrebuje 196 bolnikov. Hospitaliziranih je bilo 64 bolnikov manj kot dan prej.

Cepljenje po svetu covid-19
Novice Uporaba šestega odmerka cepiva proti koronavirusu omogočena

Kacin: Stanje v državi je precej ugodno

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh po podatkih vlade znaša 1440, število potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 952. Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je v državi 20.277 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V četrtek je umrlo 31 bolnikov s covidom-19, torej eden manj kot dan prej, še kažejo podatki vlade.

"Stanje po državi je precej ugodno, na intenzivnih oddelkih je manj kot 200 bolnikov," je te številke ob današnjem obisku Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik komentiral vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Dodal je sicer, da je med prazniki v bolnišnicah manj zaposlenih, kar se pozna pri večjem številu odpuščenih bolnikov. "Zaenkrat je v redu, čakamo pa na morebitne posledice večjega druženja v času božičnih praznikov," je po poročanju STA dodal.

Cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi na kliniki Golnik

Na kliniki Golnik v teh dneh cepijo zaposlene s cepivom proti covidu-19. Predvidevajo, da bodo tako zagotovili imunost na virus blizu 75 odstotkov zaposlenih, kar se zdi direktorju Alešu Rozmanu dobro. Vladni govorec za covid-19 Kacin je poudaril, da med doslej cepljenimi nikjer po Sloveniji ni bilo stranskih učinkov.

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se je za cepljenje prijavilo 307 zaposlenih, je danes novinarjem povedal Rozman. Prejeli so sicer nekaj manj doz cepiva, saj bodo približno 60 zaposlenih, ki so bolezen preboleli pred kratkim, v skladu z navodili proizvajalca cepili nekaj pozneje.

Kacin Golnik | Foto: STA , Foto: STA ,

S cepljenjem bodo zaključili v soboto in Rozman pričakuje, da bodo uspeli precepiti približno polovico zaposlenih, skupaj s tistimi, ki bodo cepljeni pozneje, pa pričakuje, da bo med zaposlenimi v bolnišnici na virus imunih od 70 do 75 odstotkov. "To ocenjujemo kot dobro," je dejal in dodal, da bodo k cepljenju poskusili prepričati tudi preostale. "Cepiva smo veseli, jemljemo ga kot darilo za novo leto," je dejal Rozman. Če bomo v tretji fazi dovolj pametni in se vsi držali ukrepov, pričakuje sproščeno poletje. "Nekje do 1. maja, velike noči bi lahko s covidom-19 zaključili," je menil.

Sam se je cepil v torek in z izjemo rahle bolečine v rami dan pozneje stranskih učinkov ni imel. "Zame je to konec strahu pred koronavirusom," je dejal. Da doslej med cepljenimi nikjer po Sloveniji bilo opaziti alergijske reakcije ali kakšnega drugega odziva na cepivo, je potrdil tudi Kacin. Kacin si želi, da bi se po zaposlenih v bolnišnici na Golniku zgledovali tudi drugi zdravstveni delavci, v domovih starejših in posebnih varstvenih zavodih, da bi s tem zmanjšali nevarnost okužbe med stanovalci in varovanci.

V Slovenijo sta doslej prispeli dve pošiljki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, v prihodnjem tednu pa je pričakovati registracijo tudi cepiva podjetja Moderne, kar pomeni, da bi lahko naša država prejela vsak teden po več kot 16.000 doz cepiva. "Potem bo lahko celotno prebivalstvo normalno zaživelo in poskušalo nadoknaditi to, kar nam je leto 2020 vzelo," je po pisanju STA dejal Kacin.

Damijan Terpin
Novice Damijan Terpin: Temu, kar se dogaja v Sloveniji, v vsej Evropi ni primere

V Ljubljani tretjina reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni

V urgentnem centru ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so v najdaljši noči v letu na kirurški in internistični urgenci skupno obravnavali 230 bolnikov, od tega so jih na zdravljenje sprejeli 48. Reševalci pa so imeli kar tretjino reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni, so povedali v današnji izjavi za medije.

Janez Janša
Novice Janša: Nova pošiljka cepiv bo namenjena zdravstvenim delavcem

 

Ne spreglejte