Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2017,
15.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

Natisni članek

tujci migranti Miro Cerar vlada begunci

Torek, 17. 1. 2017, 15.21

6 let, 7 mesecev

Usoda zakona o tujcih nejasna, SDS za več pooblastil vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

3

begunci, migranti, tihotapljenje | Foto PMP Gruškovje

Foto: PMP Gruškovje

Vsebina novele zakona o tujcih je po pritiskih domače in mednarodne javnosti še nejasna. V koaliciji bodo počakali na mnenje zakonodajnopravne službe, se pogovorili o dopolnilih in naredili vse za to, da bo predlog v skladu z ustavo in mednarodnimi konvencijami. V ZL noveli nasprotujejo, v SDS pa NSi pa z nekaj pripombami napovedujejo podporo.

Glede novele zakona tujcih so zaskrbljenost v pismu premierju Miru Cerarju in predsedniku DZ Milanu Brglezu izrazili v Svetu Evrope, češ da predlagani ukrepi sprožajo vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.


Preberite še:

Zakon o tujcih: Evropa, nevladniki in pravni strokovnjaki še naprej žugajo Cerarju
Kako Cerar zagovarja svojo migrantsko politiko (video)


Nekateri so prepričani, da bi z novelo, ki predvideva ukrepe ob spremenjenih migrantskih razmerah, kršili tudi slovensko ustavo. V koaliciji zato napovedujejo, da bodo do petka, ko bo novelo obravnaval pristojni odbor DZ, našli rešitev, ki bo skladna tako z ustavo kot evropskimi konvencijami.

V SMC nikoli ne bodo sprejeli rešitve, ki bi šla mimo demokratičnih standardov države

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je napovedala, da ne bodo nikoli sprejeli rešitve, ki bi šla mimo demokratičnih standardov države. "Naša skrb je varovanje človekovih pravic in načel pravne države," je še dejala.

Da bodo naredili vse, da bo zakon v skladu z ustavo in mednarodnimi konvencijami, je napovedala tudi poslanka SD Bojana Muršič. O amandmajih še ni mogla govoriti, ker jih do izjave novinarjem v poslanski skupini še niso videli.

Možnost sprememb novele zakona je dopustil tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je že napovedal podporo, v poslanski skupini pa so nekoliko bolj previdni. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je namreč povedal, da so poslanci danes o noveli razpravljali z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem. Z odgovori so zadovoljni, a glede zakona še pričakujejo spremembe.

SDS predlaga, da se o zaprtju meje odloči vlada

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je pozdravil predlog novele zakona o tujcih in ji napovedal podporo SDS z nekaj dopolnili. V SDS bodo namreč vložili amandma, da lahko pogojno zaprtje državne meje sprejme vlada, in ne dve tretjini poslancev, kot to sicer predvideva trenutni predlog novele.

Z drugim amandmajem pa predlagajo, da ni potrebna predvidena ustanovitev posebnega vladnega urada, ki naj bi se ukvarjal s temi vprašanji, in predlagali, da to delovno področje ostane pod pristojnostjo ministrstva za notranje zadeve. Po Gorenakovem mnenju bi se z uradom ministrica Vesna Györkös Žnidar želela "rešiti vročega kostanja".

Tudi v opozicijski NSi bodo novelo podprli z nekaj popravki. Vložili bodo namreč amandma, s katerim bi bilo za aktivacijo ukrepov potrebovali absolutno večino, torej 46 glasov vseh poslancev, je povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

V opozicijski ZL noveli zakona ostro nasprotujejo. Kot je dejal poslanec ZL Matej Vatovec, je zakon "popolnoma neustaven in gre proti vsakemu temelju človekovih pravic". Ob tem praktično ne vidijo več razlike med vladno koalicijo in desnim SDS.

DZ bo o noveli zakona o tujcih sicer po nujnem postopku odločal na januarski seji, ki se bo začela v ponedeljek.

Ne spreglejte