Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
14.03

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

31

Natisni članek

Bojan Veselinovič Uroš Urbanija Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 14.03

3 leta, 4 mesece

Ukom z ovadbo nad direktorja STA Veselinoviča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

31

Bojan Veselinovič | Direktor STA Bojan Veselinovič | Foto STA

Direktor STA Bojan Veselinovič

Foto: STA

Urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki ga vodi Uroš Urbanija, je vložil kazenske ovadbe proti nekdanji direktorici Ukoma Kristini Plavšak Krajnc, direktorju STA Bojanu Veselinoviču, predsedniku nadzornega sveta družbe STA Mladenu Terčelju, namestniku predsednika Aleksandru Igličarju ter dvema članoma Juretu Brankoviču in Jerneju Šmajdku. Novinarski sindikat pa je medtem Urbanijo prijavil na državno tožilstvo zaradi prekinitve financiranja STA.

Kot so sporočili iz Ukoma, so vložili ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu kazenskega zakonika, ki se preganja po uradni dolžnosti, zoper prejšnjo direktorico Ukoma Kristino Plavšak Krajnc ter zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257. a členu KZ-1 zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča ter predsednika nadzornega sveta družbe STA Mladena Terčelja, namestnika predsednika Aleksandra Igličarja ter dva člana Jureta Brankoviča in Jerneja Šmajdka.

Ukom: Prejšnja direktorica za podpis pogodbe ni imela pooblastila

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, naj bi prejšnja direktorica Ukoma kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic storila s podpisom pogodbe št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 v imenu urada vlade za komuniciranje kot predstavnika ustanovitelja družbe STA, za kar pa Ukom in posledično zakoniti zastopnik ni imel pooblastila.  

pogodba
Novice Ekskluzivno: objavljamo pogodbo med Ukomom in STA

Direktor družbe STA naj bi kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev storil s podpisom pogodbe št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 v imenu družbe STA, vedoč, da jo sklepa z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja družbe STA, kar je razvidno iz dopisa STA z dne 17. 11. 2020, v katerem navaja, da Ukom nima pooblastila družbenika. Ob tem je v pogodbi navedeno, da je Ukom predstavnik ustanovitelja, še navajajo v sporoči za javnost.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija | Foto: STA , Direktor Ukoma Uroš Urbanija Foto: STA ,

Predsednik, namestnik in člana nadzornega sveta STA naj bi kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev storili z opustitvijo dolžnega nadzorstva nad izvrševanjem sklenjene pogodbe, vedoč, da je bila sklenjena z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja družbe STA, s čimer so opustili dolžno nadzorstvo in omogočili celostno zakonitost pogodbe.  

Ukom: Vpleteni so zlorabili pogodbeno dikcijo

"Pogodbeno dikcijo 'predstavnik ustanovitelja' so namreč vsi vpleteni namensko uporabili, da so z Ukomom pod pretvezo lahko podpisali pogodbo in začeli izstavljati račune. Brez te zlorabe termina pogodbe namreč ne bi bilo mogoče podpisati, s tem pa tudi ne črpati sredstev. Očitno pa se je to naredilo v želji, da se izognejo nadzoru družbenika, kar se je izkazalo na podlagi vseh dopisov, ki jih je Ukomu poslal direktor STA Bojan Veselinovič," so še zapisali v Ukomu.

Novinarski sindikat prijavil Urbanijo na državno tožilstvo 

Zaradi prekinitve financiranja STA je Sindikat novinarjev Slovenije v petek na državno tožilstvo podal naznanilo kaznivega dejanja zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo. "Po skrbni preučitvi dejstev v Sindikatu novinarjev Slovenije utemeljeno domnevamo, da je direktor Ukoma zlorabil uradni položaj, prekoračil svoja pooblastila in z nevestnim delom povzroča škodo opravljanju javne službe STA in informiranju državljanov," so zapisali.

Kot so zapisali, je direktor Ukoma zavestno prekršil 3. člen Zakona o STA, ki določa, da v imenu ustanovitelja, Republike Slovenije, pravice družbenika izvaja vlada. Vladni urad za komuniciranje po veljavni ureditvi nima nobenih zakonskih pristojnosti pri pravicah in dolžnostih ustanovitelja ali njegovega zastopnika, kot niti njunega izrecnega pooblastila, da jih lahko kakorkoli ureja. "S prekinitvijo financiranja je direktor Ukoma tako svojevoljno in nepooblaščeno posegel v uzakonjene pravice ustanovitelja in njegovega zastopnika kot tudi v njuno zakonsko dolžnost zagotovitve institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti ter financiranja javne službe STA."

"Z nezakonitim ravnanjem Uroša Urbanije je nastala in nastaja velika premoženjska škoda, ogrožena je dejavnost nacionalne tiskovne agencije, stabilnost njenega poslovanja ter socialna eksistenca in izplačila za opravljeno delo več kot 100 redno zaposlenih in zunanjih sodelavcev, s čimer trpi njihova in socialna varnost njihovih družin", so zapisali.

"Sindikat novinarjev Slovenije obsoja nezakonito finančno izsiljevanje in pritisk na javni medij, ki ga izvaja direktor Ukoma. Ponovno pozivamo vlado, naj izpolni zakonske obveznosti ustanovitelja do stabilnega financiranja javne službe v letošnjem in prihodnjem letu, s tem pa izpolni tudi dolžnost do zagotavljanja pogojev uresničevanja javnega interesa informiranja državljanov," so še dodali.

Urbanija se je na sporočilo sindikata odzval na Twitterju, kjer je med drugim ocenil potezo kot nenavadno in se vprašal, kaj dela direktor STA Bojan Veselinovič oziroma mu očital, da za visoko plačo odgovornost predlaga na druge.

 

Janša: Vlada ne posega v STA

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA , Za demokracijo v vsaki državi so neodvisni javni mediji zelo pomembni, je predsednik vlade Janez Janša danes na izredni seji DZ poudaril v odgovoru na poslansko vprašanje Maše Kociper iz SAB. 

Vlada ne posega v Slovensko tiskovno agencijo (STA), predlagali smo le manjkajočega člana v nadzorni svet, ker ga ni bilo, je dejal. Pogodba, za katero vlada želi, da je izpolnjena, pa je bila z agencijo po njegovih besedah podpisana že lani, ko še ni bil premier. Tako kot jo je dolžna izvajati vlada, jo je dolžna izvajati tudi STA, je poudaril.

Ob poslankinem vprašanju, ali se je v začetku decembra res sestal z novim lastnikom Pro Plusa Petrom Kellnerjem in se z njim pogovarjal o spremembi uredniške politike na POP TV, pa je odgovoril, da "zapisov portalov, ki delujejo na podlagi denarja neznanega izvora", ne bere in ne komentira.

"Profesionalni in neodvisni mediji so v izključnem interesu stranke in vlade, ki jo vodim," je zatrdil. V času njegove prve vlade, ki jo je vodil med letoma 2004 in 2008, se je medijska svoboda v Sloveniji po mednarodnih merilih povečala za 50 odstotkov, je poudaril. "Delamo na tem, da bi bilo tako tudi v tem mandatu," je dodal.

Poslanka je v svojem vprašanju menila, da "številni odkriti napadi na medije, ki delujejo v javnem interesu, in obračunavanje z njimi" dajejo vtis, da si jih aktualna politika poskuša podrediti in jih razgraditi.

Zahtevala je, da DZ opravi razpravo o premierjevem odgovoru na njeno vprašanje. (STA)

Ne spreglejte