Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
9.37

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

razrešitev tožba RTV Slovenija Uroš Urbanija

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 9.37

3 mesece, 3 tedne

Urbanija toži RTVS zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Uroš Urbanija | Uroš Urbanija je na sodišču izrazil zaskrbljenost, da naj bi na  RTV vladalo pomanjkanje pravnih standardov, demokratičnosti in medijske pluralnosti.  | Foto Ana Kovač

Uroš Urbanija je na sodišču izrazil zaskrbljenost, da naj bi na RTV vladalo pomanjkanje pravnih standardov, demokratičnosti in medijske pluralnosti.

Foto: Ana Kovač

Danes je na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču potekal narok, na katerem so obravnavali tožbo Uroša Urbanije, nekdanjega direktorja nacionalne televizije, zoper Radiotelevizijo Slovenije.  

Urbanija nekdanjega delodajalca toži zaradi postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, zaradi kršitev pogodbenih obveznosti in razrešitve.

Urbanija je že pred meseci razlog za postopek izredne odpovedi, ki ga je začel Zvezdan Martić, predsednik nove štiričlanske uprave RTVS, označil kot bizaren. Kot je navedel, naj bi prejel odpoved zaradi nekaj pooblastil, ki jih je dal dolgoletni pomočnici za finance,  čeprav je bila ta že več desetletij na TVS.

"Neustrezno pooblastilo je bilo preklicano"

Na začetku današnje obravnave je sodnica izločila javnost, zato ni jasno, kako sta se obe strani izjasnili glede morebitne poravnave. Na vprašanje o tem po razpravi Urbanija, ki ga sicer zastopa odvetnik Franci Matoz, ni podal odgovora. 

Urbanija je povedal, da se je pri odpovedi glavni očitek nanašal na pooblastilo pomočnici direktorja RTV za finance Ireni Bočko, ki po njegovem prepričanju sploh ni veljalo. Pooblastilo naj bi bilo preklicano takoj, ko je pravna služba ugotovila, da ni pravno ustrezno. Izdano naj bi bilo drugo, v katerem je bila dodana omejitev podpisovanja računov do višine tisoč evrov. 

Po prepričanju pravne zastopnice RTVS, Nine Čeferin Benedik, so neupravičeno dana pooblastila pomenila kršitev pravil internih aktov, denimo pravilnika o pristojnostih, pa tudi statuta RTV. Pooblaščenka Bočkova namreč ni bila zaposlena na RTV, prav tako pa v trenutku, ko je prejela pooblastilo, ni imela sklenjene pogodbe za vsaj drugo raven vodenja.

Zagovornica RTVS je vztrajala, da je Urbaniji funkcija prenehala z uveljavitvijo novele zakona o RTVS, zato sta razrešitev in izredna odpoved zakoniti.

"Grah Whatmough je bil obveščen o pooblastilu"

"RTV ima težavo, saj kot dokazno gradivo navaja pooblastilo, ki ne velja več, druga stvar pa je, da je bilo vodstvo (generalni direktor) lani o tem pisno obveščeno. Pravice, da odreagira v 30 dneh, ko je seznanjen z domnevno ali pa resnično kršitvijo, ni izkoristil, ker se je s tem tudi strinjal, da tako rešujemo stvari," je dejal Urbanija. Bočkova naj bi bila namreč že upokojena, vendar pa v zavodu niso imeli ustrezno usposobljenega naslednika za njeno delovno mesto.

RTVS | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Na vprašanje, ali želi odškodnino ali je njegov cilj vrnitev na RTVS, je Urbanija odvrnil: "To bomo pa videli, kako bo sodišče odločilo."

Po razpravi je Čeferin Benedikova povedala: "Urbanija je bil razrešen, ko je nova uprava oziroma tedanji v. d. generalnega direktorja, ki je nastopil funkcijo v avgustu, ugotovil številne nepravilnosti. Bistveno je, da ni imel nikoli pisnega pooblastila generalnega direktorja za to, da prenese opravljanje nalog na osebo, ki ni zaposlena v RTV."

Meni, da se tožnik brani pred očitkom, da pooblastilo, ki ga je dal Ireni Bočko, vrednostno ni bilo omejeno. Drugi očitek je, da Irena Bočko ni bila zaposlena na RTV, oboje pa bi moralo biti upoštevano, da bi bil prenos pooblastila veljaven. Tako pa je bila pooblaščena oseba, ki ni zaposlena na RTV, hkrati pa v prvem pooblastilu niti ni bilo omejitve višine zneska, do katerega lahko zastopa zavod. "To pomeni, da je zadevo pač saniral z drugim pooblastilom, ko je omejil vsoto do tisoč evrov, še vedno pa ne prvega razloga – da gospa Bočko ni zaposlena na RTV –, česar pa tožnik niti ne zanika," je pojasnila odvetnica.

Iz dokumentacije naj bi bilo razvidno, da je Bočkova odobrila zneske nad tisoč, celo nad 20 tisoč evri, kar Urbanija sicer zanika.

O vsem se bodo Irena Bočko, Andrej Grah Whatmough in Zvezdan Martič lahko izrekli na naslednjem naroku, ki je zaradi izvedbe dokazov predviden za 13. marca 2024.

Spomnimo, mediji so lani avgusta poročali, da je nekdanji v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough dal Urbaniji pooblastilo za podpisovanje finančnih dokumentov v višini 25.000 evrov in ga pooblastil za nadaljnji prenos pooblastil, a le do višine 5.000 evrov. Urbanija pa je to pooblastilo prenesel na dolgoletno pomočnico direktorja TVS za finance, a brez omejitev. Omenjena povrh vsega v tistem trenutku na RTVS niti ni bila zaposlena, ampak je z njo sodelovala na podlagi podjemne pogodbe, medtem ko bi Urbanija pooblastilo lahko prenesel le na zaposlene delavce do druge stopnje vodenja, so pojasnili na pravni službi RTVS.
Iz dokumentacije naj bi bilo tudi razvidno, da se Grah Whatmough ni strinjal s prenosom pooblastil brez omejitve. Na podlagi listinskih dokumentacij je zato uprava presodila, da je bilo pooblastilo prenešeno v nasprotju z omejitvami.
Uroš Urbanija
Novice Policija podala kazensko ovadbo zoper Uroša Urbanijo
Denis Malačič, Uroš Urbanija
Novice Novinar Planet TV odšel zaradi "gonje proti LGBTIQ+ novega urednika". Urbanija: Najprej mi pokažite tak primer.
STA, Slovenska tiskovna agencija. STAnje je resno. ZaobSTAnek.si
Novice Po dveh vloženih ovadbah v zvezi s STA tožilstvo še v pričakovanju dopolnitev policije
Uroš Urbanija
Novice Uroš Urbanija karierno pot nadaljuje na Planet TV
Ne spreglejte