Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
1. 12. 2015,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

HIV aids okužba

Torek, 1. 12. 2015, 8.24

8 let

Tri desetletja od prvih odkritih okužb s HIV v Sloveniji

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vsako leto zadnjih 27 let na prvi decembrski dan zaznamujemo svetovni dan aidsa. Slovenija je še vedno država z nizko stopnjo tveganja, a število okužb z virusom HIV narašča.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je zadnjih 30 letih 725 oseb v Sloveniji okužilo z virusom HIV. V zadnjem desetletju je za aidsom zbolelo 112 oseb in 26 jih je po diagnozi aidsa umrlo. Letos je bilo do vključno 23. novembra 2015 Nacionalnemu inštitut za javno zdravje prijavljenih 42 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, devet primerov novih diagnoz aidsa in pet smrti po diagnozi aidsa.

Diskriminacija in stigma največji težavi Na NIJZ ob letošnjem svetovnem dnevu boja proti aidsu opozarjajo na diskriminacijo in stigmo, ki še vedno ostajata med glavnimi preprekami za uspešno ozaveščanje, zgodnje odkrivanje in zgodnje zdravljenje. "Testiranje in zgodne zdravljenje nista pomembni zgolj za boljšo prognozo in daljše življenje oseb, ki živijo s HIV, predstavljata tudi pomembno strategijo zmanjševanja novih okužb v populaciji. HIV/aids je tako po svetu kot tudi v Sloveniji pomemben javnozdravstveni problem," še poudarjajo pri NIJZ.

Leto 2014 najbolj črno do zdaj Leto 2014 je bilo najbolj črno leto v zgodovini HIV/aidsa v evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). V tem letu se je s HIV na novo okužilo več kot 142 tisoč ljudi, kar je največ do zdaj. Evropska regija tako ne sledi svetovnemu trendu zmanjševanja novih okužb s HIV.

"Porast novih okužb s HIV je predvsem posledica širjenja okužbe s heteroseksualnim prenosom v državah vzhodne Evrope. V teh državah je pomemben tudi prenos okužbe z iglami pri osebah, ki si injicirajo droge. V državah EU je sicer najpogostejši način prenosa spolni odnos med moškimi," je povedal Marijan Ivanuša iz SZO.

HIV do zdaj terjal 34 milijonov življenj Virus HIV je do zdaj v svetu terjal 34 milijonov življenj. Danes po podatkih SZO na svetu živi okoli 37 milijonov ljudi s HIV, od tega 2,6 milijona otrok. Svoj HIV-status po ocenah SZO pozna le dobra polovica HIV-pozitivnih.

Na novo se na leto okužita dva milijona ljudi, od tega 1,8 milijona odraslih. Lani je zaradi aidsa umrlo 1,2 milijona ljudi, od tega okoli 150 tisoč otrok. Z vse večjim dostopom do protiretrovirusnih zdravil, ki jih danes prejema 40 odstotkov okuženih, se umrljivost zaradi aidsa zmanjšuje. Če bi ta zdravila jemalo 90 odstotkov HIV-pozitivnih, bi lahko po predvidevanjih SZO širjenje virusa do leta 2030 ustavili.

Ne spreglejte