Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2020,
11.14

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

2

Natisni članek

Koronavirus Slovenija virus

Torek, 26. 5. 2020, 11.14

3 leta, 11 mesecev

To so zadnji podatki o koronavirusu v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

2

Novi koronavirus v Rusiji | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ponedeljek ob 754 testiranjih na novi koronavirus niso potrdili nobene okužbe. Skupno število potrjenih okuženih v Sloveniji tako ostaja 1.469. Bolnišnično zdravljenje je v ponedeljek potrebovalo le še devet bolnikov s covidom-19, dva sta bila na intenzivni negi. Zabeležili so tudi eno novo smrt. Skupno je do zdaj umrlo 108 bolnikov s covidom-19, poroča STA. V ponedeljek pa naj bi se, po besedah vladnega govorca Jelka Kacina, sprostilo še več storitev in turističnih dejavnosti. 

16:51

Pravila NIJZ na kopališčih

16:35

Četrti protikorona paket

15:33

Se bodo odprli fitnesi?

  • 16:51

    Pravila NIJZ na kopališčih

    Upravljavec športnih bazenskih kopališč bo moral poskrbeti, da bo imel vsak kopalec na voljo vsaj 12 kvadratnih metrov vodne površine, v zaprtih prostorih je obvezna uporaba mask. Obiskovalci kopališč bodo morali držati medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra na obvodnih površinah in najmanj dveh metrov v bazenu, predvidevajo priporočila NIJZ.

    Skladno s higienskimi priporočili za športna bazenska kopališča in kopalno vodo v bazenih, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ključni preventivni ukrep ostaja ohranjanje medosebne razdalje tako na kopnem kot v vodi na kopalni površini. Obiskovalci in osebje naj ohranjajo medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra na obvodnih površinah in najmanj dveh metrov v bazenu. Izjema so člani istega gospodinjstva. Vsakemu kopalcu naj bo na voljo vsaj 12 kvadratnih metrov vodne površine.

    NIJZ | Foto: STA , Foto: STA ,

    Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju je tudi ob upoštevanju varne medosebne razdalje obvezna uporaba zaščitnih obraznih mask pri uporabi sanitarnih prostorov, garderob oz. kabin za preoblačenje ter prostorov za reševalce in prvo pomoč. Zaposleni na kopališčih pa bodo morali maske uporabljati, kadar se bodo približali obiskovalcem na manj kot dva metra razdalje. Izjema je primer reševanja iz vode.

    Obiskovalci bazenskih kopališč si bodo morali razkužiti roke ob vstopu na bazensko kopališče, ob vstopu in izstopu v sanitarne prostore, garderobne prostore oz. kabine za preoblačenje ter pred uporabo tušev.

    Obiskovalci bodo morali tuše uporabljati posamično in tudi tu upoštevati razdaljo najmanj 1,5 metra ali več. Prav tako naj posamično uporabljajo sanitarne prostore. Električni sušilniki za roke morajo biti izključeni.

    Kopališče Ilirija | Foto:

    Skladno z priporočili NIJZ bo moral upravljavec bazenskega kopališča izvajati dosledno čiščenje bazenske ploščadi z dnevno dezinfekcijo površin, v primeru onesnaženja pa tudi večkrat dnevno. Razkuževanje pip na tuših, oprijemal, kljuk in ostalih površin, ki se jih obiskovalci pogosto dotikajo z rokami, bodo morali opraviti vsako uro. NIJZ priporoča tudi umik igral, plavalnih pomagal in ležalnikov.

    Upravljavec bazenskega kopališča bo moral zagotoviti tudi redno in učinkovito zračenje sanitarnih prostorov ter njihovo čiščenje in razkuževanje vsaj vsako uro.

    V dvoranskem kopališču, na posamezni bazenski ploščadi ter v posameznih ločenih zaprtih prostorih kopališča bo moral upravljavec zagotoviti stalno prezračevanje zaprtih prostorov z nadomeščanjem zraka in gibanjem zraka, brez rekuperacije zraka.

    bazen | Foto:

    Priporočila NIJZ upravljavcem bazenskih kopališč še nalagajo, da pri pripravi kopalne vode v konvencionalnih bazenih opravijo najmanj razkuževanje z rezidualnim učinkom in korekcijo pH-vrednosti.

    Dvakrat dnevno bodo morali izvajati neprekinjene in samodejne meritve in samodejno korekcijo vrednosti vseh predpisanih parametrov z dozirnimi napravami, ki se preverjajo z ročnimi meritvami. Najmanj vsaki dve uri pa bodo morali izvajati ročne meritve glede na 35. člen pravilnika o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih.

    Najmanj mesečno bodo morali opraviti vzorčenje in preskušanje kopalne vode v bazenih, ki obratujejo celo leto, ter najmanj dvakrat mesečno v bazenih, ki obratujejo sezonsko. Vzorčenje in preskušanje izvaja za to akreditiran laboratorij, piše STA.

  • 16:35

    Četrti protikorona paket

    Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji seji sklenili, da si bodo prizadevali za oblikovanje četrtega protikoronskega paketa, s katerim naj vlada pomaga vsem prizadetim panogam. Posledice epidemije so namreč za gospodarstvo katastrofalne, večina obrtnikov in podjetnikov pa se sooča s pomanjkanjem dela.

    Upravni odbor je o razmerah v gospodarstvu govoril še pred današnjim začetkom obravnave predloga tretjega protikoronskega zakona, v ospredju katerega sta shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu, na odboru DZ za delo. Subvencioniranje čakanja na delo bo po vladnem predlogu medtem podaljšano za gostinstvo in turizem, a le do konca junija.

    "Ukrep čakanja na delo je izjemno pomemben, saj dela v številnih panogah ni in ga še nekaj časa ne bo. S terena vsak dan prihajajo informacije, da bodo s tem ukrepom lahko zadržali zaposlene in ohranili delovna mesta. Zato smo vlado znova pozvali, da naj ukrep čakanja na delo velja za vse prizadete panoge in ne le za mesec junij," je poudaril predsednik OZS Branko Meh.

    Denar, evri, bankovci | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

    Obrtniki in podjetniki so obenem pričakovali, da bo vlada v tretji paket vključila pobudo zbornice, da se reši problem najemnin za poslovne prostore v zasebni lasti. OZS je vladi tudi spet predlagala možnost podaljšanja roka za izplačilo regresa ali pa to, da naj letošnji regres pokrije država.

    Zaradi epidemije novega koronavirusa se s pomanjkanjem dela in upadom naročil soočajo tudi avtobusni prevozniki, izvajalci gostinskih storitev, vključno s cateringom, slaščičarstvom, turističnimi vodniki, organizatorji dogodkov, postavljavci šotorov, fotografi, kozmetiki, šivilje, čevljarji in kemični čistilci.

    Upad naročil je tako velik, da ukrep subvencioniranega delovnega časa za mnoge ne bo zadostna rešitev. Člani upravnega odbora OZS so zato danes predlagali, naj vlada oblikuje četrti protikoronski paket in v njem poskrbi za vse tiste panoge, ki jih tretji paket ne naslavlja.

    Na seji so razpravljali tudi o aktivnostih sekcije za promet pri OZS. Člani upravnega odbora so sklenili, da podpirajo sekcijo v njenih prizadevanjih. Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek pa je ob tem poudaril, da bodo prevozniki skušali svoje zahteve uresničiti z dialogom, poroča STA.

  • 15:33

    Se bodo odprli fitnesi?

    V ponedeljek naj bi se, po besedah vladnega govorca Jelka Kacina, sprostilo več storitvenih in turističnih dejavnosti. Med drugim je omenil hotele, ne glede na velikost, prizadevajo si za odprtje fitnesov in velnesov, med ključnimi vprašanji pa ostaja, kaj bo z bazeni in podobnimi kompleksi. Več podrobnosti je pričakovati po četrtkovi seji vlade.

    "Nacionalni inštitut za javno zdravje je dal usmeritve in priporočila, zdaj pa se uporabniki in različni resorji soočajo z zamejitvami, ki jih ta priporočila prinašajo. Glede tega, kaj je mogoče ob teh zamejitvah sprostiti, se bodo poenotili v kratkem," je pojasnil Kacin na dopoldanski vladni novinarski konferenci.

    Trenutno je predlog odloka, ki bo sprostil nekatere ključne dejavnosti na področju turizma in nekatere servisne dejavnosti, v medresorskem usklajevanju. Sklop naslednjih sprostitev bo predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek oziroma njegovo ministrstvo, je napovedal Kacin.

    Jelko Kacin | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

    Ta je ob tem še poudaril, da bodo nekatere omejitve veljale tudi po koncu epidemije, in sicer na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

    V četrtek naj bi bilo znanega tudi več o morebitni spremembi odloka glede nedeljskega dela trgovin. Vlada, ki je v ponedeljek sporočila, da ne podpira predloga Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi po koncu omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa, po Kacinovih navedbah usklajuje svoje stališče tudi s predstavniki delodajalcev v panogi.

    Do konca tedna je pričakovati tudi več podrobnosti o vsebini uredbe za uporabo turističnih bonov. Prav tako naj bi bilo v kratkem pričakovati sprostitve obiskov v posameznih bolnišnicah.

    Vlada se, kot pravi Kacin, tudi zaveda, da bo nekatere gospodarske dejavnosti treba subvencionirati na različne načine tudi po izteku meseca junija. "In to je izziv, če smem uporabiti ta termin, za četrti paket," je dejal. Z obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona je sicer ravno danes začelo matično delovno telo v DZ, piše STA.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Je skrivnostni koronavirus že pred leti moril po svetu?
 
Novice Kitajska virologinja svari: Koronavirus je le vrh ledene gore

V Sloveniji so do zdaj opravili 75.770 testov na novi koronavirus, v zadnjih desetih dneh pa vsak dan potrdijo največ eno novo okužbo, kažejo vladni podatki. Med okuženimi je sicer 648 moških in 821 žensk. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ocenjujejo, da je med njimi sedem aktivnih primerov okužb.

Po podatkih inštituta so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 460 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 323 oskrbovancev.

Zapira se oddelek za bolnike s covidom-19 na Golniku

Z današnjim dnem zapirajo oddelek za bolnike s covidom-19 na Kliniki Golnik, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Bolniki s koronavirusno boleznijo tako ostajajo le še v mariborskem in ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.

V UKC Maribor zdravijo še enega bolnika, ki potrebuje tudi intenzivno nego, so sporočili iz bolnišnice. Preostali hospitalizirani pa se zdravijo v osrednji slovenski bolnišnici, piše STA.

Bogdan Gabrovec
Sportal Zaradi koronavirusa 5000 ljudi brez sredstev za preživljanje

V zadnjem tednu okužbe iz tujine

V Sloveniji smo sicer zadnji domači potrjen primer okužbe s koronavirusom zabeležili pred tednom dni v Metliki. Smo pa v zadnjem tednu okužbo potrdili pri osebah, ki so v Slovenijo prišle iz tujine (rubrika tujina).

Kot, po besedah vladnega govorca Jelka Kacina, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je pri zadnjih petih primerih šlo za ljudi, ki so prišli iz Francije, Nemčije, Italije, Švedske in Avstrije. "Ne gre nujno za tuje državljane, tam so se lahko okužili naši državljani. Podatek se nanaša na izvor okužbe," je pojasnil Kacin.

Ne spreglejte