Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
13.01

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

Natisni članek

pesticidi živila nadzor hrana

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 13.01

7 mesecev, 1 teden

To je pokazal nadzor nad pesticidi v živilih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42
Zamrznjena hrana | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je predstavila ugotovitve nadzora nad ostanki pesticidov v živilih, opravljenega v zadnjem obdobju. V zadnjem obdobju sta bila v javnosti posebej izpostavljena primera uvoza breskev iz Srbije in distribucije sliv iz Poljske. 

Letno na UVHVVR opravijo pregled okoli 5.000 vzorcev živil, med njimi 1.000 testiranj na pesticide, je uvodoma pojasnila v. d. generalne direktorice Vida Znoj. Parametre določajo glede na problematiko, preiskave opravljajo za 340 spojin. Naknadno letno na enem vzorcu opravijo tudi do šest različnih preiskav. 

Potrošnike o spornem proizvodu obvestijo le, ko je ta še na trgovskih policah ali ko lahko pričakujejo, da ga imajo potrošniki še doma. Podoben sistem obveščanja imajo tudi v Italiji. 

S slovenske uprave za varno hrano so pred kratkim sporočili, da so letos v okviru uradnega nadzora do 24. avgusta odvzeli 11 vzorcev sadja in zelenjave s poreklom iz Srbije, analize pa so pri enem vzorcu breskev pokazale na prisotnost ostanka pesticida klorpirifos-etila. Po prejetju informacije, da so v Srbiji dovolili interventno uporabo omenjenega pesticida v pridelavi rdeče pese, in na podlagi podatka, da breskve iz Srbije niso bile skladne, je uprava ob uvozu poostrila nadzor. "Šlo je le za enega dobavitelja, pošiljka je imela okoli sedem ton," je povedala Znojeva.

Kje so se prodajale sporne pošiljke pa tudi danes niso razkrili. 

Slovenija je avgusta v Srbijo zaradi klorpirifosa že vračala breskve. Enako so storili tudi na Hrvaškem, kjer so avgusta v Srbijo vrnili breskve, nato pa še slive. Klorpirifos, ki so ga avgusta odkrili v spornih slivah iz Poljske, je v Evropski uniji prepovedan šele od leta 2020, v nekaterih tretjih državah pa je še vedno prisoten, so še pojasnili pri upravi. 

Fabian Kos z inšpektorata za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ob tem pojasnil, da so nosilce živilske dejavnosti, trgovce in distributerje pozvali, naj poostrijo notranji nadzor nad ostanki pesticidov, njihovo ukrepanje pa bodo preverjali ob inšpekcijskih nadzorih.

"Če trgovec ugotovi, da živilo ni varno, nas mora o tem obvestiti," je poudarila Znojeva. 

Inšpekcija je sicer ob uvozu zadržala deset pošiljk, skupaj približno 136 ton. Devet je bilo skladnih, eno, 18 ton težko pošiljko s svežimi kumaricami iz Srbije pa so zaradi neskladnosti uničili.

Iz Srbije so na ostanke pesticidov testirali več vzorcev in vsi preostali so bili negativni, je še pojasnil Kos. V notranjem nadzoru so pregledali 26 vzorcev. Vsi so bili skladni, med njimi tudi slive iz Srbije in Moldavije.

kumare
Novice Po breskvah in slivah prestregli še 18 ton oporečnih kumar iz Srbije
Traktor
Trendi Prehranska strokovnjakinja svari: "Danes potrebujemo prenovo družbe!"
Veganska hrana
Trendi Zaradi lakote umrla veganska vplivnica
McNugget, McDonald's
Novice Družini 800 tisoč dolarjev odškodnine zaradi prevročega piščančjega kroketa
Ne spreglejte