Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2008,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 5. 2008, 12.55

8 let

Tednik Reporter izšel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tednik, ki bo skušal biti čim bolj atraktiven in ekskluziven, je izšel kljub temu, da so nekateri njegovi novinarji še vedno zaposleni na Delu.

Kot je na predstavitvi prve številke povedal odgovorni urednik Silvester Šurla, je tednik tako grafično kot vsebinsko profesionalno narejen in mu s tega vidika nima nihče kaj očitati. Tednik bo izhajal na 100 straneh, poleg nekaterih nekdanjih novinarjev Maga pa bodo pri njem sodelovali še nekateri znani avtorji - med drugim kot stalna kolumnista Boštjan M. Turk in Ana Jud. Tednik bo izhajal vsak ponedeljek, prvo številko pa so natisnili v nakladi 25.000 izvodov. Delo registriralo blagovno znamko z enakim imenom Po besedah odgovornega urednika je prva številka tednika nastala dokaj hitro, v dveh tednih, čeprav je tednik nastajal v razmerah, ko je konkurenca želela preprečiti njegov izid. Pri tem je spomnil, da je časopisna hiša Delo takoj, ko se je v javnosti izvedelo, kakšno bo ime tednika, na Uradu za intelektualno lastnino registrirala blagovno znamko z enakim imenom. Kljub temu Šurla upa, da jim bo na sodišču uspelo dokazati, da je bila blagovna znamka registrirana z slabimi nameni in bo časopis lahko izhajal pod tem imenom. "Če pa bo morebiti sodišče odločilo drugače, pa se bomo o tem odločali takrat," je dejal Šurla.

Štirje novinarji še vedno zaposleni pri Delu Med težavami, s katerimi so soočajo ustvarjalci novega tednika, je njegov odgovorni urednik omenil tudi to, da časopisna hiša Delo, kjer je prej delala večina ustvarjalcev tednika, štirim izmed njih še vedno ni zaključila rednega delovnega razmerja, čeprav so odpovedi podali že konec aprila. Po besedah Šurle tega ne želi storiti zato, ker meni, da bi moral za odpoved veljati trimesečni rok. Pri tem je novinar Igor Kršinar poudaril, da lahko novinar poda enostransko odpoved, kadar koli to želi, če s tem časopisni hiši ne povzroči škode.

Časopisno hišo prijavili inšpektoratu za delo "Takšno ravnanje časopisne hiše Delo zato pomeni izkoriščanje njenega monopola in nagajanje konkurenci," je dejal Šurla. Kršinar pa je povedal, da so Delo zaradi takšnega ravnanja že prijavili inšpektoratu za delo, pri čemer upajo, da bo ta ukrepal čim prej.

Direktor podjetja Prava Smer, ki izdaja tednik, Boštjan Kreft je na novinarki konferenci povedal, da je podjetje izključno v njegovi lasti. Pri tem je zavrnil namige, da naj bi za njim stali nekateri "botri iz ozadja". Kot je dejal, se je za izdajo tednika odločil izključno zato, ker v njem vidi dobro tržno nišo, tednik pa se bo financiral izključno z oglasi in naročnino. Pri tem je Šurla dodal, da upa, da tednik pri tem ne bo deležen "oglaševalskih blokad, kot se to dogaja v nekaterih drugih primerih".

250 naročnikov še pred oglaševalno kampanjo Sicer pa ima tednik po Kreftovih besedah 250 naročnikov, še preden so začeli z oglaševalno kampanjo zanj. Ta se bo, kot je dejal, začela danes.

Ne spreglejte