Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2023,
7.33

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

televizija radio direktor svetnik RTV Slovenija

Torek, 17. 10. 2023, 7.33

6 mesecev, 1 teden

Svet RTVS podal soglasja k imenovanju direktorjev televizije, radia in digitalnih vsebin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Kaja Jakopič, Mirko Štular, Ksenija Horvat | Svet RTVS je na današnji izredni seji soglašal z upravo zavoda, ki je Ksenijo Horvat, Mirka Štularja in Kajo Jakopič že imenovala za direktorje Televizije Slovenija, Radia Slovenija in digitalnih vsebin (na sliki od leve proti desni Kaja Jakopič, Mirko Štular in Ksenija Horvat).  | Foto X/MMC RTV SLO

Svet RTVS je na današnji izredni seji soglašal z upravo zavoda, ki je Ksenijo Horvat, Mirka Štularja in Kajo Jakopič že imenovala za direktorje Televizije Slovenija, Radia Slovenija in digitalnih vsebin (na sliki od leve proti desni Kaja Jakopič, Mirko Štular in Ksenija Horvat).

Foto: X/MMC RTV SLO

Svet RTVS je danes podal soglasje glede imenovanja Ksenije Horvat, Mirka Štularja in Kaje Jakopič za direktorje TVS, radia in digitalnih vsebin. Dali so tudi soglasji k imenovanju Polone Fijavž in Danijela Posleka za v. d. odgovornih urednikov.

Svet RTVS je na današnji izredni seji soglašal z upravo zavoda, ki je Ksenijo Horvat, Mirka Štularja in Kajo Jakopič že imenovala za direktorje Televizije Slovenija, Radia Slovenija in digitalnih vsebin. Horvatova je danes dobila 14 glasov svetnikov, eden pa je bil vzdržan. Štularja je soglasno podprlo 15 svetnikov, prav tako pa tudi Kajo Jakopič.

Direktorji predstavili svoje cilje in vizije

Horvatova je v predstavitvi svojega programa dela menila, da je po daljšem turbulentnem obdobju nacionalne televizije zdaj čas za nov delovni zagon in za usmeritev pogleda v prihodnost. Njen cilj je institucionalno in uredniško neodvisen javni medij, ki bo na področju politike, kulture, gospodarstva, znanosti, športa in razvedrila izpolnjeval pričakovanja gledalcev vseh generacij.

S programskega vidika si želi takoj okrepiti dnevno-informativne oddaje. Napoveduje uvedbo profesionalnih standardov in mehanizmov za preverjanje kakovosti na vseh ravneh ustvarjanja programa. Televizija bo po njenih besedah ustvarjala program, ki bo upošteval raznolikost gledalcev in bo vključevalen. Iskanje mladih gledalcev na vseh platformah bo prednostna naloga, je napovedala.

Štular meni, da je pomen javnih medijev in javnega radia samo še večji kot marca 2019, ko je prvič prevzel mandat direktorja Radia Slovenija. V zadnjih letih z obdobjem pandemije bolezni covid-19 na čelu se je po njegovih besedah še okrepil razcvet dezinformacij, teorij zarot in različnih populizmov.

Uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je po ponovljenem razpisu za direktorska mesta omenjene kandidate imenovala za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin ter svet RTVS zaprosila za soglasje. | Foto: Matic Prevc/STA Uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je po ponovljenem razpisu za direktorska mesta omenjene kandidate imenovala za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin ter svet RTVS zaprosila za soglasje. Foto: Matic Prevc/STA

Poslanstvo javnega medija se mu zato še nikoli ni zdelo pomembnejše kot zdaj. Izvajanje javnega interesa na področju medijev, informiranja, izobraževanja, medijskih vsebin in javnega diskurza vidi kot ključno za dobro stanje družbe. Pri pogledu v prihodnost meni, da bi morali več poudarka nameniti novim občinstvom. Predvsem pa se je treba odločneje preusmeriti k digitalni ponudbi produkcije, je prepričan.

Pomen digitalnosti je pričakovano poudarila tudi Jakopičeva. Nadaljnji digitalni razvoj zavoda je glede na položaj, v katerem se je znašel RTVS, po njenem mnenju še kako ključen. V prihodnjih letih po njeni oceni ne bo pomembno samo, kako hitro se prilagajajo spremembam na digitalnem področju, ampak tudi, kako bodo preoblikovali in prilagajali svoje digitalne vsebine, da ujamejo hitro spreminjajoča se pričakovanja občinstva. Spremembe v medijski krajini in navadah občinstva se dogajajo zelo hitro. Ravno področje digitalnih vsebin bo to moralo dohitevati, zato je njegova krepitev na ravni celotne RTVS nujna, je opomnila.

Pet prijav za direktorja televizije in po štiri izjave za direktorja radia ter digitalnih vsebin 

Uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je po ponovljenem razpisu za direktorska mesta omenjene kandidate imenovala za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin ter svet RTVS zaprosila za soglasje.

Na ponovljeni razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS) je prispelo pet prijav, za direktorja Radia Slovenija in direktorja digitalnih vsebin pa po štiri prijave. Razpisni postopek za direktorje so ponovili, ker naj bi razpisna komisija ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov v prvem razpisnem postopku oddalo nepopolne prijave.

Direktorja radia in televizije so iskali po tem, ko je prejšnjima mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTVS. Ta je predvidela spremenjen način pri upravljanju zavoda. Novela je na novo predvidela tudi imenovanje direktorja digitalnih vsebin.

Odločali so tudi o soglasjih k imenovanju Fijavževe in Posleka 

Po zaprosilu uprave je svet RTVS danes odločal tudi o soglasju k imenovanju Polone Fijavž za v. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS in o soglasju k imenovanju Danijela Posleka za v. d. odgovornega urednika prvega programa Radia Slovenija.

Soglasje k imenovanju sta pridobila oba kandidata. Soglasje k imenovanju Polone Fijavž za v. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS je dalo 15 svetnikov, soglasje k imenovanju Posleka za v. d. odgovornega urednika prvega programa Radia Slovenija pa 14, medtem ko je bil eden vzdržan.

Svet danes imenoval tudi svoja delovna telesa

Odgovorne urednike programov v skladu z zakonom o RTVS imenuje in razrešuje uprava na predlog programskih direktorjev. Direktorji se pred podajo predloga o imenovanju odgovornega urednika posvetujejo o kandidatih za odgovornega urednika s programskimi delavci v uredništvu, za katero bo odgovorni urednik imenovan. Če ne pridobijo pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, pa mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta, ki ga je danes torej tudi dobila.

Svet je danes imenoval tudi svoja delovna telesa. To so komisije za programsko-produkcijski načrt, za nadzor poslovanja RTVS, za kadrovske in pravne zadeve, organizacijo dela in poslovnik, za razvoj RTVS, za programske standarde in obravnavo odzivov javnosti ter za Slovence v sosednih državah in po svetu.

Nenazadnje so potrdili metodološke smernice za pripravo, sprejemanje in spremljanje uresničevanja programsko produkcijskega načrta zavoda.

RTV Slovenija
Novice RTV Slovenija: informacije o povečanju odpovedi naročnin so neresnične
Zvezdan Martič
Novice Martić se je srečal z Golobom. Kaj sta se dogovorila?
Ne spreglejte