Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
19.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec DeSUS koalicijska pogodba

Četrtek, 19. 12. 2013, 19.25

8 let, 1 mesec

Svet DeSUS z nekaterimi pogoji za pogajanja o novi koalicijski pogodbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svet DeSUS je soglašal s potrebo po pripravi nove koalicijske pogodbe, ki bi bila podlaga za delo koalicije do izteka mandata jeseni 2015.

Je pa zanje pogoj, da se v tem obdobju ne niža pokojnin ter da se ohrani regres za upokojence z najnižjimi pokojninami, je po seji sveta povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Menili, da je treba dogovoriti izhodišča za zdravstveno reformo Svet DeSUS je po Erjavčevih besedah tudi menil, da je treba dogovoriti izhodišča za zdravstveno reformo. Danes jim je podpredsednik stranke in donedavni zdravstveni minister Tomaž Gantar predstavil razloge za svoj odstop in ovire, zaradi katerih ni mogel izpeljati zdravstvene reforme.

Erjavec pa ob današnjih kriminalističnih preiskavah v zdravstvu pravi, da se je v zdravstvenem sistemu nakopičila korupcija in je pač čas, da se zadeva razčisti ter ugotovi, kdo so tisti, ki služijo na račun zdravstvene blagajne. Prepričan je, da bo težko izvesti reformo, dokler se to ne bo razčistilo.

Sicer pa je po mnenju DeSUS treba ohraniti čim več javnega zdravstva ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje pridružiti javni zdravstveni blagajni. Da se v tej smeri nadaljujejo pogajanja v zvezi s koalicijsko pogodbo, je po Erjavčevih besedah danes podprl tudi svet stranke.

Predvidevajo, da bi lahko prvo besedilo pogodbe imeli do konca leta Predsednik DeSUS sicer predvideva, da bi lahko prvo besedilo nove koalicijske pogodbe imeli do konca leta, do konca januarja prihodnje leto pa bi "stvari lahko spravili pod streho".

Kot je še pojasnil, bodo vzporedno tekli tudi pogovori glede novih ministrov. Na vprašanje, ali bodo kandidata za novega zdravstvenega ministra predlagali v DeSUS, iz vrst katerega je bil tudi prejšnji, pa je odgovoril, da je to stvar dogovorov znotraj koalicije.

Dodal je, da to sicer ni izključeno. Pomembno pa je, da se za posamezne položaje poišče najboljše ljudi. Pri kandidatu za gospodarskega ministra je tako bolj pomembno, ali ima gospodarski program, ki bi Slovenijo potegnil iz težav, kot pa iz katere stranke prihaja, je poudaril Erjavec. Sama sanacija bank namreč ne bo nič pomagala, če ne bomo okrepili gospodarske rasti in ustvarjali delovnih mest, je dodal.

Ne spreglejte