Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
13.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zbor za republiko Lovro Šturm Ivan Štuhec

Torek, 5. 2. 2013, 13.33

8 let, 1 mesec

Šturm: Želimo sporočiti, kje se naša država nahaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je pred shodom 8. februarja poudaril, da si želi mirno zborovanje, na katerem si je treba naliti čistega vina. "Pridejo naj vsi, ki v srcu dobro mislijo."

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je vnovič poudaril, da se je Zbor odločil za ta shod že 14. januarja in da so 28. januarja tudi podpisali pogodbo z Mestno občino za organizacijo shoda na Kongresnem trgu. Šturm je ob tem povedal, da pristojbina za takšen shod znaša 240 evrov in da ne želi, da bi se v javnosti pojavile špekulacije o tem, da naj bi organizacija takšnega zborovanja stala bistveno več. "Mi smo prepričani, da je večina tudi na dosedanjih protestih ali shodih želela biti mirna in da nasprotujejo nasilju. Želimo si mirnega shoda, zato od vsega začetka pozivamo vse, da naj na shod pridejo tisti, ki v srcu dobro mislijo, in da naj pridejo s slovenskimi in evropskimi zastavami," pravi Šturm, ki je na vprašanje o pričakovanem obisku shoda odgovoril: "Pustimo se presenetiti. Osrednja prireditev z govori bo trajala uro, največ uro in pol."

Šturm: Sporočiti je treba, v kakšnem stanju se nahaja država Šturm pravi, da je namen shoda Zbora za republiko, da slovenski javnosti sporočijo in trezno predstavijo položaj, v katerem se nahaja Slovenija. "Storiti moramo vse, da bi že v drugi polovici tega leta zagotovili notranjo stabilnost in da bi se vendarle izkopali iz najhujšega," pravi Šturm in navaja ureditev konsolidacije javnih financ, ureditev referendumske zakonodaje, umestitev fiskalnega pravila v ustavo ter še preostale strukturne reforme. "Treba se je zavedati, da lahko še dokaj hitro in to z manj bolečimi potezami prebrodimo krizo."

Čaka nas še težko obdobje, zato potrebujemo vlado s pooblastili Predsednik Zbora za republiko pravi, da bi se morali zavedati, da nas še čaka težko obdobje, saj se bo morala država poleti zadolžiti za okoli tri milijarde evrov, "tudi za zagotovitev normalnega delovanja javnega sektorja, za vse socialne transferje in podobno". Kot poudarja Šturm, je prav za to pomembno, da ima Slovenija vlado s polnimi pooblastili. "Bodisi z obstoječo vlado ali mogoče kakšno drugo, ki bi nastala na podlagi konstruktivne nezaupnice. To bi Evropa sprejela," opozarja Šturm in dodaja, da vse, kar bi kazalo na destabilizacijo političnega sistema, ne bi bilo dobro.

Štuhec: Do politične nestabilnosti prihaja zaradi sproduciranih afer Teolog Ivan Štuhec je opozoril, da ulica pač ne more menjati ljudi, ki so bili izvoljeni na demokratičen način. "Ko pa se z volitvami zamenja določena oblast, izbruhnejo številne afere, za katere se na koncu izkaže, da niso utemeljene in se po pravnih postopkih končajo bistveno drugače, kot se začnejo. Očitno se bo enako končalo tudi s tako imenovano afero KPK," opozarja Štuhec in meni, da ni dobro, da prav z aferami prihaja do politične nestabilnosti. "Ljudi se ne odstavlja z medijskimi ali kakšnimi podobnimi linči, temveč po pravni poti," je jasen Štuhec. Tako naj bi se na shodu Zbora za republiko izpostavilo željo po boljši pravni državi ter da se raziščejo tudi nekateri sporni krediti bank v slovenskih lasti. Kot je poudaril Jože Rant, je shod mišljen kot kulturni dogodek s kulturo dialoga in ne enako mislečih, temveč z dejstvi.

Ne spreglejte