Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
30. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

3

Natisni članek

študentski domovi študentska soba Univerza v Ljubljani ŠOU

Sobota, 30. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Študentje morajo še vedno velikokrat pogledovati k zasebnikom

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

3

študenti | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V ponedeljek se začenja novo študijsko leto. V ljubljanskih študentskih domovih je na voljo nekaj manj kot 7.500 postelj, prejeli pa so 2.400 prošenj več, kot je na voljo prostih mest. Tisti, ki bodo ostali brez študentskega doma, bodo sobo iskali pri zasebnikih. Kakšno je stanje na trgu?

Z začetkom prihajajočega tedna se v predavalnice vrača oziroma vanje prvič seda nekaj manj kot 80 tisoč študentov, od tega polovica v prestolnici. V ljubljanskih študentskih domovih je na voljo 7.350 postelj, zanje pa so dobili 9.733 prošenj.

Skupaj je v prestolnici na voljo 29 domov različnih standardov. Najstarejši del je v Rožni dolini, ki jo večina študentov najbolj pozna. Tam je skupaj 14 domov, ki so večinoma prenovljeni oziroma nadgrajeni. Prvi dom so sezidali leta 1949, zadnjega leta 1996. 

"Vedno vselimo vse študente s čakalnih seznamov, tako da nihče ne ostane brez sobe, vprašanje je le, kdaj pride na vrsto za vselitev," razlaga Igor Brlek iz ljubljanskih študentskih domov, ki opaža skrajšanje vrst zaradi manjših generacij.

Za preostale, ki v začetku ne bodo dobili študentske sobe, pričakujejo, da jih bodo vselili do novembra.

Za sobo v študentskem domu do 120 evrov

"Če študent potrebuje premostitev za krajše obdobje, dokler ne dobi sobe v domu, si lahko začasno najde namestitev v enem od ljubljanskih dijaških domov, ki oddajajo sobe tudi študentom (DD Poljane, DIC, DD Vič in DD Litostroj)," študentom, ki so ostali brez postelje, svetuje Brlek.

Cene v študentskih domovih se v Ljubljani gibljejo od približno 80 evrov pa do 120 evrov (za enoposteljno sobo), razlike so tudi v starosti in kakovosti študentskih domov, zato se spreminja tudi cena.


Preberite še: "Med rabljenimi nepremičninami se dela balonček" 


Dom Akademski kolegij

Dom FDV

Rožna dolina (14 domov)

Od 41,25 € do 66,99 €

Od 81,66 € do 97,06 €

Od 53,45 € do 97,06 €

Dom Akademski kolegij, 295 postelj, leto gradnje: 1938. Prevzeli v upravljanje leta 1968. Denacionalizacijski postopek ni končan. | Foto: Študentski dom Ljubljana Dom Akademski kolegij, 295 postelj, leto gradnje: 1938. Prevzeli v upravljanje leta 1968. Denacionalizacijski postopek ni končan. Foto: Študentski dom Ljubljana

Dom FDV. Leto gradnje: 2006, 89 postelj. | Foto: Študentski dom Ljubljana Dom FDV. Leto gradnje: 2006, 89 postelj. Foto: Študentski dom Ljubljana

V Rožni dolini je 14 domov. Prvi je bil zgrajen leta 1949, zadnji pa 1996. Skupaj je na voljo 3.198 postelj. | Foto: Študentski dom Ljubljana V Rožni dolini je 14 domov. Prvi je bil zgrajen leta 1949, zadnji pa 1996. Skupaj je na voljo 3.198 postelj. Foto: Študentski dom Ljubljana

Oddajajo tudi sobe brez prhe

Preostale, ki se za študentske sobe niso odločili ali pa ne ustrezajo pogojem, pa čaka brskanje po spletnih portalih, družbenih omrežjih in iskanje svojega domovanja pri zasebnikih, kjer je ponudba zelo raznolika. In kakšno je stanje pri zasebnikih?

Ena od bolj bizarnih je bila ponudba izpred nekaj let, ko je zasebnik oddajal sobo s straniščem, vendar brez prhe. Ponudnikov predlog je bil, da se vpišete na kakšno telovadbo, saj se lahko tam oprhate.

"Jasno je, da si morajo tisti študenti, ki ne najdejo postelje v študentskem domu, poiskati svojo nastanitev pri zasebnikih, torej z najemom stanovanja oziroma sobe. Teh pa bo verjetno vedno dovolj, dokler bo povpraševanje. Žal pa je prevečkrat vprašanje, pod kakšnimi pogoji bodo te ponujene in nato tudi oddane," opozarja Kristjan Runovc, vodja resorja za socialo in zdravstvo pri ŠOU v Ljubljani.


Kriza na trgu: letošnja božična peka se bo podražila 


Šou | Foto: STA , Foto: STA ,

Študentom ne dovolijo uporabe kuhinje ali prepovedujejo obiske

Ena od najbolj pogostih težav ob najemu sobe pri zasebnikih je povezana s tem, da lastnik živi v istem stanovanju. Mogoče je, da je zaradi tega študentom onemogočena uporaba kuhinje. Ponekod tudi kopalnice. Nekatera stanovanja so slabo vzdrževana. Nekateri lastniki zahtevajo, da je treba na primer polletno najemnino v celoti plačati vnaprej, nekateri prepovedujejo obiske, včasih pa se pojavljajo tudi nenavadne zahteve, kot so, da so študentje verni in potrdila o opravljenih izpitih.


Študenti in podjetja iz Slovenije izdelujejo laboratorij avtomobilov prihodnosti 


Na ceno vplivajo lokacija, velikost …

Cene pri zasebnikih so večinoma višje od tistih v študentskih domovih. | Foto: Google Street View Cene pri zasebnikih so večinoma višje od tistih v študentskih domovih. Foto: Google Street View Postelja v dvoposteljni sobi pri zasebnikih stane približno 150 evrov na mesec, pri čemer moramo všteti še mesečne stroške stanovanja.

Cena najema enoposteljne sobe pa je nekoliko višja, odvisna pa je predvsem od lokacije, velikosti sobe in števila sostanovalcev. Gibljejo se od 180 do 250 evrov, občasno pa do 300 evrov na mesec brez vštetih mesečnih stroškov.

Študenti velikokrat razmišljajo tudi o garsonjeri, ki jo je mogoče najeti za ceno med 300 in 400 evrov na mesec, brez stroškov, veliko je spet odvisno od lokacije in velikosti.

Zapletena birokracija za 20 evrov

Runovc iz ŠOU opozarja, da bi morali biti študentje bolj zavarovani, saj so ob kršenju zakona v odnosu med najemodajalcem in študentom običajno v slabšem položaju zadnji. Ob tem opozarja na zapleteno birokracijo za 20 evrov subvencije, študentje pa po njegovem mnenju tudi nimajo veliko izkušenj z zakoni in pravnimi praksami.

"Vse to bi bilo lahko rešeno, če bi država zagotovila dovolj postelj v študentskih domovih. Veliki težavi poleg pomanjkanja javne ponudbe študentskih postelj pa sta precej samovoljna uprava študentskih domov Ljubljana in nevključenost predstavnikov študentov in univerze, kakor je bilo nekoč," opozarja Raunovc.

V Mariboru se je za bivanje v študentskih domovih prijavilo več kot tri tisoč študentov. | Foto: Karmen Razlag (www.slovenia.info) V Mariboru se je za bivanje v študentskih domovih prijavilo več kot tri tisoč študentov. Foto: Karmen Razlag (www.slovenia.info)

V Mariboru bodo januarja odprli nov študentski dom

Na drugem koncu Slovenije, v Mariboru, je v študentskih domovih na voljo 2.413 ležišč, dobili pa so 3.019 prijav. Pričakujejo, da bodo vse vselili do novembra, decembra pa bodo imeli vsi zamudniki možnost prijave za vselitev v spomladanskem študijskem semestru.

Prihodnje leto se bo končala prenova študentskega doma, kjer bo na voljo še dodatnih 255 ležišč.

Nepremičninski biseri

Pred leti smo objavili članek z biseri nepremičninske ponudbe, raziskovala jo je družboslovka Katja Goričan, ki je takrat kupovala stanovanje. 

Zanimivi oglasi:

V terasastih blokih v Kosezah oddajajo dvosobno stanovanje. A da ne bo pomote, samo "slovenskemu paru", kot so odkrito ksenofobično zapisali. In to tako poudarjeno, da si je ta del besedila zaslužil celo velike tiskane besede.

Med najemodajalci pa se ne najdejo le tisti z jasnimi nacionalističnimi težnjami, so tudi tisti, ki imajo lokalne preference, saj je jasno napisano, da stanovanje oddajo Prekmurcem.

Ne spreglejte