Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

4

Natisni članek

mleko Žito Mercator SPAR podražitev

Sreda, 27. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kriza na trgu: letošnja božična peka se bo podražila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

4

maslo | Foto STA

Foto: STA

Čeprav so do božiča še trije meseci, se po Evropi že širijo strahovi, da bodo praznike skazile prazne trgovske police, na katerih bi moralo biti maslo.

Na evropskem in svetovnem trgu se je zgodilo vsesplošno pomanjkanje masla oziroma mlečnih maščob, ki so ključne za izdelavo masla. Poraba masla se bliža najvišji vrednosti v vsej zgodovini, skupaj z njo pa tudi cena dosega rekorde.

V zadnjem letu dni se je več kot podvojila, po zadnjih podatkih je dosegla 6,5 evra na kilogram. Analitiki napovedujejo, da se bo še zvišala.

Poleg masla naj bi v Evropi primanjkovalo tudi mleka in smetane.

Cena masla se je več kot podvojila

Dogajanje na svetovnem trgu že čutijo tudi potrošniki v Sloveniji.

"V zadnjem letu opažamo približno 15-odstotno rast cene masla, odvisno od blagovne znamke in izvora,” so dogajanje komentirali v trgovski družbi Spar Slovenija. "Največji porast cen v mlečnem segmentu opažamo pri maslu in smetanah."

Tudi v Mercatorju so potrdili, da se prodaja masla v zadnjih treh letih povečuje, letos pa strmo narašča tudi njegova cena. V našem najboljšem sosedu se trenutno cena masla giblje od 1,59 evra do 2,39 evra za standardno pakiranje (250 g).

"Proizvajalci so letos maslo že večkrat podražili in do konca leta napovedujejo nove podražitve, a konkretnih podatkov o napovedanem dvigu cene masla nimamo. Kot trgovec se moramo temu prilagoditi in skušamo še naprej za naše kupce v dogovorih s proizvajalci doseči kar najbolj ugodno ceno," so povedali v Engrotušu.

Da se prodajna cena masla v slovenskih trgovinah naglo zvišuje, ugotavljajo tudi na statističnem uradu RS (Surs).

Še v letu 2015 je bilo zanj na živilskih tržnicah treba plačati pet evrov za kilogram, lani pa že 12 evrov. Letos je cena v povprečju poskočila za deset odstotkov.

Povprečna cena masla (butter), posnetega mleka (SMP), polnomastnega mleka (WMP) in trdega sira čedarja (cheddar).

maslo | Foto: Evropska komsija Foto: Evropska komsija

Pričakuje se tudi podražitev rogljičkov ...

Za zdaj naraščajočih cen masla še niso občutili kupci maslenih rogljičkov in drugih pekarskih izdelkov, saj njihova cena po podatkih Sursa ostaja na ravni lanskega leta.

Podjetja, pri katerih je maslo ena od ključnih surovin proizvodnje, so do zdaj po naših informacijah sama prevzemala breme njihove naraščajoče cene. Toda ob pričakovani nadaljnji rasti cene masla se bo skoraj zagotovo zgodila podražitev tovrstnih izdelkov.

Ford2 mustang gasilska brigada ljubljana vojkova gasilci žito | Foto: Klemen Brumec Foto: Klemen Brumec "Glede na to, da se je zgodilo občutno povišanje cen zlasti tudi naših preostalih strateških surovin na trgu (poleg masla še orehi, pšenica …), analiziramo tudi možnost povišanja cen nekaterih skupin naših izdelkov," so povedali v Žitu, kjer konkretnejših komentarjev zdaj še ne morejo podati.

Bolj skopi s pojasnili so bili v podjetju Don Don, lastniku Pekarne Grosuplje, znanem po pekarskih izdelkih Tvojih pet minut: "Cene surovin se nenehno oblikujejo na trgu in jih skladno z dobrimi poslovnimi običaji ne moremo konkretno razkrivati, se pa trendom prilagajamo."

Zvišuje se tudi cena sira, ki je v začetku lanskega leta po podatkih Mlekarne Celeia dosegla najnižjo raven v zadnjih 15 letih. Bila je nižja od dveh evrov za kilogram.

"Tudi v Sloveniji se draži maslo kot surovina, čemur s prodajnimi cenami sledimo tudi proizvajalci," so pojasnili v Ljubljanskih mlekarnah, ki so del francoske skupine Lactalis.

Za komentar smo se obrnili na druge največje mlekarne - Pomurske mlekarne in Mlekarno Celeia. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Ruski embargo in ukinitev mlečnih kvot

Slovenski proizvajalci mleka in mlekarne, ki so v tujih državah znane po kakovostnem mleku, imajo tako kot njihovi evropski kolegi veliko nesrečo z dogajanjem na trgu.

"Rekordna cena masla je posledica več dejavnikov: večje povpraševanje po mlečnih izdelkih z višjo vsebnostjo maščobe nasploh, kar je odraz spremembe navad potrošnikov in prehoda nazaj na večjo porabo maščob živalskega izvora. Prav tako je zaznan velik porast porabe mlečnih maščob v Kitajski, Indiji in nekaterih državah Bližnjega vzhoda. Visokemu povpraševanju pa ponudba trenutno ne sledi zaradi nižje proizvodnje mleka v Evropi, Oceaniji in Južni Ameriki v prvi polovici letošnjega leta," so pojasnili v Ljubljanskih mlekarnah. | Foto: "Rekordna cena masla je posledica več dejavnikov: večje povpraševanje po mlečnih izdelkih z višjo vsebnostjo maščobe nasploh, kar je odraz spremembe navad potrošnikov in prehoda nazaj na večjo porabo maščob živalskega izvora. Prav tako je zaznan velik porast porabe mlečnih maščob v Kitajski, Indiji in nekaterih državah Bližnjega vzhoda. Visokemu povpraševanju pa ponudba trenutno ne sledi zaradi nižje proizvodnje mleka v Evropi, Oceaniji in Južni Ameriki v prvi polovici letošnjega leta," so pojasnili v Ljubljanskih mlekarnah. Še leta 2014 je bil evropski trg poplavljen z mlekom. Embargo na uvoz hrane iz EU je uvedla Rusija, kamor smo do tedaj izvozili tretjino sirov in 38 odstotkov masla. Leto pozneje se je zgodila še ukinitev sistema mlečnih kvot, s katerim je Evropska unija 30 let uravnavala cene na trgu. Prizadel jih je tudi upad povpraševanja na kitajskem trgu.

Kljub temu da se je na evropskem trgu pojavil presežka mleka in mlečnih izdelkov, so nekatere velike evropske države, prej uvoznice mleka, začele povečevati proizvodnjo. Od začetka leta 2014 do konca leta 2015 je odkupna cena mleka upadla skoraj za polovico.

Z Agrokorjevim prevzemom Mercatorja se je močno povečala ponudba mlečnih izdelkov hrvaških proizvajalcev, kar je konkurenco na odprtem slovenskem trgu še zaostrilo.

Številni majhni pridelovalci mleka niso mogli prenesti zaostrenih razmer, v katerih so bile cene uvoženega mleka nižje od tistih, ki so jih pričakovali za svoje mleko. Zato so se prenehali ukvarjati s proizvodnjo mleka.

Povprečna cena masla

maslo | Foto: Evropska komsija Foto: Evropska komsija

Največje države proizvajalke mleka so v zadnjem letu dni tudi zmanjšale proizvodnjo, kar je vplivalo na ključne izdelke, kot so mleko v prahu, siri in maslo.

Po podatkih italijanskega svetovalnega podjetja CLAL je proizvodnja masla v Sloveniji v letu 2015 dosegla verjetno najnižjo raven doslej.

Prej prisegali na margarino, zdaj na maslo

Ko so se evropski kmetje in z njimi tudi mlekarne prilagodili novim razmeram na trgu in zmanjšali proizvodnjo mleka, pa se je na trgu pojavil preobrat.

maslo | Foto: STA , Foto: STA , Analitiki vse večje povpraševanje po maslu pripisujejo najnovejšim dognanjem strokovnjakov za prehrano. Če so v preteklosti uživanje sira, masla in smetane povezovali z boleznimi srca in ožilja, naj bi v resnici pozitivno vplivali na zdravje. Nasprotno, nekateri rastlinski izdelki, na primer margarina, katere uporabo so priporočali namesto masla, naj bi se izkazali celo za škodljive zdravju.

Močno se povečuje tudi povpraševanje na Kitajskem, kjer so v prvem četrtletju uvoz masla povečali za 450 odstotkov. Nekateri največji evropski proizvajalci mlečnih izdelkov so sporočili, da so letos v azijske in tudi arabske države prodali za tretjino več mleka in mlečnih proizvodov.

Zaradi tega imajo proizvajalci in predelovalci mleka polne roke dela in ne morejo več zadostiti povpraševanju. Posledica je dvig cen.

Proizvodnja masla v Sloveniji je bila v prvi polovici letošnjega leta za več kot 14 odstotkov večja kot v enakem obdobju lani. Če se bo trend nadaljeval, bomo presegli leto 2016, ko je bilo proizvedenih 2.665 ton masla.

Ne spreglejte