Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2022,
13.32

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

32

Natisni članek

Banka Slovenije Milan M. Cvikl

Četrtek, 16. 6. 2022, 13.32

1 leto, 10 mesecev

Strokovno kadrovanje: Čeprav se ni prijavil, bo (verjetno) nadzoroval banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

32

milan cvikl tanja fajon | Predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo Milan M. Cvikl in predsednica stranke SD ter ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. | Foto STA

Predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo Milan M. Cvikl in predsednica stranke SD ter ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je končal posvetovanja z vodji poslanskih skupin DZ o kandidatih za predsednika računskega sodišča in za viceguvernerja Banke Slovenije. Ugotovil je, da ima za mesto predsednice računskega sodišča potrebno podporo kandidatka Jana Ahčin, za viceguvernerja pa Milan M. Cvikl.

Pahor ocenjuje, da oba kandidata izpolnjujeta strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje funkcije, za katero sta predlagana. Oba uživata potrebno podporo poslancev DZ. "Predsednik republike načrtuje, da bo oba predloga kandidatur z obrazložitvama v DZ poslal v začetku naslednjega tedna," so danes sporočili iz njegovega urada.

Predsednik republike je za vodenje računskega sodišča moral izbrati med prijavljenimi kandidati, medtem ko mu pri viceguvernerju ni bilo treba. Koalicija mu je za kandidata izven javnega poziva predlagala Cvikla, ki uživa potrebno podporo za izvolitev, Cvikl pa je Pahorja seznanil, da daje soglasje h kandidaturi za viceguvernerja Banke Slovenije, so pojasnili.

Kdo bo vodil računsko sodišče?

Poleg Ahčinove so se za funkcijo predsednika računskega sodišča prijavili še Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj.

Dosedanjemu predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu se je mandat iztekel s koncem maja, a ga je, ker DZ še ni imenoval njegovega naslednika, podaljšal do sredine junija. Vodenje računskega sodišča je do imenovanja novega predsednika prevzela njegova dosedanja prva namestnica Maja Bilbija.

Manjka še blagoslov poslancev

Za mesto viceguvernerja pa so kandidature oddali Primož Dolenc, ki je viceguvernersko funkcijo opravljal do začetka aprila, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan. Pahor je moral poziv za to mesto ponoviti, potem ko je prejšnji sklic DZ v začetku februarja odrekel podporo kandidatu Marjanu Divjaku.

Po posredovanju predloga kandidature v imenovanje v DZ je predvidena javna predstavitev kandidatov. DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina ali 46 vseh poslancev.

porsche2bandelli
Novice Bandelli ne more do službe, poslanska plača Golobu
Miran Videtič
Novice Prišla je svoboda: Miranu Videtiču prepovedali nastope v Uri moči
Robert Golob
Novice Golob vam bo pokazal, kateri trgovci vas odirajo pri hrani
Ne spreglejte