Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
10.40

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

podpis ECB Banka Slovenije Slovenija ustava gotovina

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 10.40

6 mesecev

Bo pravica do gotovine v ustavi? Pobuda za to ima dovolj glasov za obravnavo.

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Gotovinsko poslovanje. Gotovina. denar | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Danes se izteka rok za zbiranje podpisov za podporo vpisu pravice do uporabe gotovine v ustavo. Kot so zapisali na združenju Povezani smo, ki je zbiranje organiziralo, je njihov namen preprečiti "digitalno suženjstvo". V združenju so zbrali že več kot 43 tisoč glasov, za začetek postopka za spremembo ustave bi jih sicer zadoščalo 30 tisoč. "Z raziskovanjem sem prišel do ugotovitve, da uvedba digitalnega denarja in popolno ukinjanje gotovine pomeni konec svobode za ljudi, v ozadju pa preži velika nevarnost popolne kontrole in nadzora," je na spletni strani združenja zapisal pobudnik zbiranja podpisov Ivan Jurgec.    

Pobudo lahko gledamo tudi kot odziv na novice iz Evropske centralne banke (ECB), da razmišljajo o začetku izdajanja digitalnega evra. Ta bi bil centralnobančna digitalna valuta in kot tak elektronski ekvivalent gotovini. Digitalni evro bi bil shranjen v elektronski denarnici, ki bi bila odprta pri naši banki ali javnem posredniku. Tako bi lahko vsa običajna elektronska plačila – v lokalni trgovini, na spletu ali prijatelju – opravljali s telefonom ali kartico, s spletno povezavo ali brez.

Obstajal bi skupaj z bankovci in kovanci in ljudem ponujal dodatno izbiro med različnimi načini plačevanja, zatrjujejo v spletni predstavitvi pri ECB.

Pomisleki zaradi nevarnosti nadzora 

Jurgec pa v pobudi opozarja, da "je del globalistične agende postopna opustitev gotovine in uvedba digitalnih valut, kot so digitalne valute centralne banke (CBDC). Če jim bo uspelo, bodo točno vedeli, kdaj, kje in za kaj porabimo svoj denar. Imeli bodo tudi možnost omejiti našo porabo iz kakršnegakoli razloga."

Po mnenju združenja je z gotovino preprosto poslovati, številni, tudi starejši ljudje, pa so nanjo praktično in tudi čustveno navezani. Prav tako plačniki z gotovino ohranjamo anonimnost in zasebnost. Predvsem pa pri plačevanju z gotovino vrednost bankovca ostaja nespremenjena, pri plačevanju s kartico pa banka vsakič vzame provizijo, s čimer po več transakcijah ves denar ostane banki, pojasnjujejo.

Denar | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nekaj prednosti gotovine, kot jih vidi tudi Banka Slovenije

Gotovina med drugim zagotavlja svobodo in avtonomijo, saj so bankovci in kovanci edina oblika denarja, ki jo lahko ljudje hranijo brez posredovanja tretje strani. Za plačevanje z gotovino ne potrebujemo dostopa do posebne opreme, interneta ali električne energije.

Gotovinske transakcije izpolnjujejo temeljno pravico do tega, da so naši zasebnost, podatki in identiteta v finančnih zadevah zaščiteni. Je vključujoča, saj ponuja možnosti plačevanja in varčevanja ljudem, ki imajo omejen dostop do digitalnega denarja ali do njega sploh nimajo dostopa, zato je ključnega pomena za socialno vključenost ranljivih skupin državljanov, med katerimi so starejši ali ljudje z nizkimi dohodki.

Poudarjajo tudi, da gotovina omogoča boljši nadzor nad izdatki, je hitra in dokazano varna pred kibernetsko kriminaliteto, goljufijami in ponarejanjem. Ker je centralnobančni denar, ne predstavlja finančnega tveganja ne za plačnika ne za prejemnika plačila.

Poudarjajo še, da gotovina prispeva tudi k finančni pismenosti otrok. Nenazadnje, vsi poznamo tisto otroško razmišljanje "mami, če nimaš denarja za nov avto, pa daj kartico".

O predlogu za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo bo odločal državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

Ponarejeni bankovci
Novice V hišni preiskavi pri 18-letniku našli za več tisoč evrov ponarejenih bankovcev
mobilno plačevanje, Google Pay
Novice Gotovina ali kartica? Za to slovensko banko lahko tudi mobitel ali ura.
POS terminal, plačilo s kartico
Novice Čez teden dni bo plačilo prometnih kazni z gotovino na Hrvaškem le še zgodovina
denar
Novice Digitalna denarnica: je to prihodnost upravljanja denarja?
Ne spreglejte