Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2020,
20.26

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

20

Natisni članek

Bojana Beović ukrepi

Ponedeljek, 6. 7. 2020, 20.26

3 leta, 9 mesecev

Vlada bo domove za starejše in zapore razglasila za ogrožena območja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

20

Vlada bo domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja, je povedal minister Janez Ciglar Kralj. Vladni govorec Jelko Kacin pa je sporočil, da bodo omejili delovni čas lokalov. "Na vsak način je treba omejiti prehode okuženih čez meje," je dejala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Vlada bo domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja, je za TV Slovenija minister za delo Janez Ciglar Kralj razkril dogovor s posveta vlade. S tem bodo vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi s koronavirusom, tako bodo lahko denimo odločili o zaprtju domov, poroča STA.

O odločitvi o ponovnem zaprtju domov se bodo posvetovali s stroko, je v oddaji Odmevi še dodal Cigler Kralj. O razglasitvi socialno-varstvenih ustanov za ogrožena območja so se na podlagi predloga ministrstva za delo v skladu s 4. odstavkom 7. člena zakona o nalezljivih boleznih odločili na današnjem posvetu vlade na Brdu pri Kranju.

Cigler je še povedal, da so v zakonodajno obravnavo dali predlog, da se z 31 milijoni evrov interventno pomaga domovom za starejše občane reševati kadrovsko stisko, da se stroškov ne bi prevalilo na stanovalce in njihove sorodnike, še piše STA.

Omejili bi delovni čas lokalov

Vladni govorec Jelko Kacin je po posvetu vlade po poročanju 24ur.com pojasnil, da se bodo v karantenske in druge nadzore vključili vsi resorji z inšpekcijskimi organi. Dodal je še, da bomo v Sloveniji povečali število testiranj na okužbe, napovedal pa je tudi možnost omejitve delovanja gostinskih lokalov. Sprva bo to ob polnoči, če pa bo potrebno, pa tudi prej, še poroča medij.

Beovićeva je pred današnjim sestankom strokovne skupine dejala, da bo skupina vladi predlagala omejitve na meji in omejitve druženj. "Predlogi bodo odražali tisto, kar v zadnjem času opažamo, da je problem: v prvi vrsti so to prehodi čez meje in pa druženja ljudi, pri katerih kar pogosto prihaja do prenosov okužb, je za Planet TV dejala Beovićeva.

"Na vsak način je treba omejiti prehode okuženih čez meje," je dodala.

Kot je še pred sestankom povedala Beovićeva, bodo predlagali, da se do "neke mere omeji druženja in seveda bolj nadzoruje". Trenutno je na javnih krajih dovoljeno zbiranje do 50 ljudi. Izjema so prireditve do 500 ljudi z dovoljenjem NIJZ, kjer bodo organizatorji lahko zagotovili varnostno razdaljo med obiskovalci.

"Ta virus ima izjemen potencial širjenja"

Kot je še dodala, bo treba ukrepati, preden bo prepozno. "Ta virus ima namreč izjemen potencial širjenja, če se ga ne zameji pravočasno," je še povedala.

Koronavirus Češka
Novice Posodobljen seznam: na zelenem ponovno Francija in Češka
Covid-19
Novice Sveži podatki: potrdili 16 novih okužb #video

 

Ne spreglejte