Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
27. 1. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

urgenca UKC Ljubljana gripa

Petek, 27. 1. 2017, 14.05

6 let, 6 mesecev

Število obolelih z gripo še ni doseglo vrhunca #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

V zadnjih tednih na urgentnem oddelku UKC Ljubljana sprejmejo vedno več ljudi zaradi gripe, vendar vrhunca števila obolelih še niso dosegli. Število padcev na ledu je v primerjavi s prejšnjimi leti višje, predvsem zaradi petka, 13. januarja.

Letos so v UKC Ljubljana potrdili 630 primerov gripe, vendar pričakujejo še povečanje števila obolelih, saj še niso dosegli vrhunca glede števila obolelih. Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana, pričakuje predvsem še večje število obolelih otrok.

Že pred dnevi so iz UKC Ljubljana opozorili na večji naval bolnikov z gripo, nekateri med njimi pa so morali na pregled čakati tudi osem ali devet ur, je takrat je opozoril Zlatko Fras, strokovni direktor interne klinike.

V zadnjih dneh so sprožili zeleni alarm in povečali število ambulant ter aktivirali dodatni kader, ob tem pa še naprej pozivali, da "v domačem okolju poskrbijo za vse bolnike, in če le ni nujno, naj ne hodijo na urgenco, razen v primeru, če bi se pomembno poslabšalo zdravstveno stanje".

Mesečno na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana pregledajo do 1300 bolnikov, v zadnjih dneh pa jih je bilo 2300 in več. Neuradno je med njimi okoli 30 odstotkov nenujnih obiskov.

V prestolnici je še marsikatera pot prekrita z ledom. | Foto: STA , V prestolnici je še marsikatera pot prekrita z ledom. Foto: STA ,


Janković pojasnjuje: To je razlog, da so nekatere ulice še vedno zaledenele 


Število padcev na ledu večje predvsem zaradi petka 13.

Ob obolelih z gripo je bilo v zadnjem času veliko tudi poškodb kosti zaradi padcev na ledu. Do vključno s 24. januarjem so na urgentni travmatološki ambulanti obravnavali 821 primerov padcev na ledu, kar je skoraj trikrat več kot lani. Na UKC Ljubljana pojasnjujejo, da je bilo največ poškodb 13. januarja, ko je Ljubljano in večji del Slovenije zajelo močno sneženje.

"Statistika padcev na ledu je letos podobna kot v prejšnjih letih, le 13. januarja je bil pravi bum," so nam odgovorili iz UKC.

Nasveti za preprečevanje širjenja bolezni:

- redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo;

- pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav;

- če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma;

- redno čistimo površine in predmete z vodo ter detergentom;

- redno zračimo prostore;

- izogibamo se prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi;

- najučinkovitejša zaščita pred gripo je vsakoletno cepljenje.

 

V UKC Ljubljana svetujejo: Še je čas za cepljenje

Cepljenje proti gripi še posebej svetujemo otrokom od 6. meseca do dveh let, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi. Priporočljivo pa je cepljenje tudi za sicer zdrave ljudi, saj tako pred okužbo ne le da zavarujejo sebe, svoje družine in sodelavce, pač pa tudi tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi, ter dojenčke do 6. meseca, ki jih še ne moremo cepiti.

Proti gripi se najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem. Raziskave kažejo, da lahko s cepljenjem zdrave odrasle populacije znižamo pogostost okužb zgornjih dihal za okoli četrtino, število obiskov pri osebnih zdravnikih zaradi teh bolezni pa se lahko celo prepolovi.

Ne spreglejte